Sindromul de burnout, o provocare a stilului de viață modern – 3 măsuri pentru a-l evita

Sănătatea noastră fizică și psihică sunt direct influențate de ritmul agitat al vieții moderne. În timp, acesta poate duce la apariția unor probleme grave de sănătate. Epuizarea profesională, sau sindromul de burnout, ne afectează semnificativ calitatea vieții și relațiile pe care le avem cu ceilalți.

image

Sursa foto: Shutterstock

Cu toții ne dorim să avem o carieră de succes, cu realizări profesionale, însă este important să ne cunoaștem limitele și să ne ascultăm corpul atunci când simțim că suntem epuizați. Din fericire, avem la dispoziție mai multe soluții pentru a combate oboseala extremă.

 Ia în considerare o schimbare în carieră

În perioadele în care ai foarte multe lucruri de făcut la locul de muncă sau deadline-urile sunt nerealiste, este recomandat să discuți cu managerul direct și să-i explici faptul că volumul de lucru este mult prea mare În cazul in care acest lucru nu este posibil, poate fi momentul pentru a te gândi la o schimbare în carieră, într-un mediu în care să te poți dezvolta într-un ritm natural.

Un mediu de lucru inovator înseamnă mai mult decât birouri moderne, în care angajații își desfășoară activitatea. Este nevoie de îmbunătățirea standardelor vieții profesionale și personale, din toate punctele de vedere. De exemplu, YUNITY Park, campusul modern, aproape de natură, dezvoltat de Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, include o pădure urbană, care aduce binefacerile naturii mai aproape de angajații care doresc un mediu de lucru confortabil, în care nu simt constant presiunea de a performa. În acest campus de business, angajații au posibilitatea de a lucra pe terasa exterioară, în mijlocul unui spațiu verde relaxant.

Alege un loc de muncă în care să te simți confortabil

Un loc de muncă în care te simți apreciat și în care îți poți desfășura activitatea în cele mai bune condiții înseamnă mai mult decât un birou în care petreci 8 ore pe zi. Crearea unui mediu de lucru sustenabil și modern este un criteriu esențial pentru ca angajații să se simtă motivați și să lucreze în condiții sigure.

Nevoia unui mediu sanatos ca parte a culturii organizaționale a dus la apariția certificării IMMUNE Building Standard™, care este un standard inovator, cu rolul de a asigura sănătatea clădirilor de birouri. Certificarea IMMUNE™ are la bază 135 de criterii, tehnologii, dispozitive, echipamente și facilități moderne, care oferă proprietarilor de clădiri de birouri instrumentele pentru a monitoriza starea de sănătate a spațiilor de lucru. Calitatea mediului în care lucrezi este esențială pentru a avea o stare bună de spirit și pentru a combate apariția burnout-ului. 

Organizează eficient activitățile

Chiar și în perioadele foarte aglomerate, încearcă să găsești ritmul care ți se potrivește cel mai bine și care te ajută să fii eficient, fără a te epuiza. Un program organizat te va ajuta să îți prioritizezi sarcinile, să iei deciziile potrivite și să nu te mai simți copleșit de toate lucrurile pe care le ai de făcut.

Rezervă timp în fiecare zi pentru a lua pauze, pentru discuții relaxante cu colegii sau pentru a lua prânzul câteodată în afara biroului. Astfel, te vei putea bucura de aer liber și de a îți îmbunătăți starea de spirit.

Pe lângă factorii de stres de la birou, de cele mai multe ori se adaugă și un ritm prea agitat al vieții personale, precum și lipsa timpului pentru lucrurile care îți fac plăcere. De aceea, este important să prioritizezi toate lucrurile pe care le ai de făcut pe parcursul unei zilei, să te concentrezi pe cele foarte urgente și să îți acorzi mai mult timp pentru a face lucruri care te relaxează și care îți aduc o stare de bine.

Burnout-ul înseamnă epuizare mentală, fizică și emoțională, ca urmare a stresului excesiv acumulat în timp. Este important să iei măsuri pentru a evita efectele neplăcute ale epuizării și pentru a îți menține starea de bine.