Slăbeşte sănătos cu dieta asiatică. Idei de meniu pentru 5 zile
Dacă vrei să pierzi kilogramele în plus sau îți dorești să îți îmbunătățești stilul alimentar, fără să te înfometezi, alege dieta asiatică. În plus, regimul aduce şi beneficii pentru sănătate!

Foto: Shutterstock
Dieta asiatică se bazează pe principiile alimentare din Orient, unde oamenii consumă mai multe legume, leguminoase, fructe proaspete, pește, cereale integrale, nuci, semințe și pește, însă mai puține lactate, zahăr, alimente procesate și carne roșie. Acest regim diferă față de alte diete occidentale prin faptul că se concentrează pe porții mici, iar principiul moderației joacă un rol esențial. La fel de importantă este mișcarea zilnică, dar și odihna, care vor avea efecte pozitive asupra greutății corporale și stării tale de bine.
Ce să mănânci și ce să eviți
În dieta asiatică poți să consumi cu moderație următoarele alimente și băuturi: salate verzi, pește, leguminoase și fasole, nuci și semințe, fructe, tofu și produse din soia, ceai neîndulcit (în special verde și negru), cereale integrale, ierburi și condimente, legume, orez și tăiței, crustacee, bere (cu moderație), vin (cu moderație), uleiuri sănătoase (cum ar fi cel de susan sau cel de arahide), ouă și carne albă. La polul opus, trebuie să limitezi: carnea roșie (se consumă doar de 2 ori pe săptămână, aproximativ 100 g/porție), produsele lactate, grăsimile nesănătoase, dulciurile și preparatele care conțin zahăr, sucurile și băuturile îndulcite.
Vezi şi: Consumă aceste băuturi dacă vrei să slăbeşti!
Ce beneficii are pentru sănătate
S-a demonstrat că dieta asiatică te ajută să fii sănătos astfel:
1. Pierzi kilogramele în exces. Acest efect se datorează consumului limitat de zahăr și de alimente procesate;
2. Ajută în prevenția și controlul diabetului de tip 2, deoarece se pune accent pe consumul de alimente care țin sub control glicemia, precum: cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase. În plus, în dietă sunt limitate alimentele care cresc indicele glicemic, în principal, dulciurile;
3. Reduce riscul de boli cardiace, deoarece prin eliminarea zahărului și a cărnurilor roșii din alimentație îți îmbunătățești nivelul de colesterol și de trigliceride în sânge. În plus, consumul de pește contribuie la scăderea riscului de boli de inimă;
4. Susține sănătatea intestinală datorită alimentelor bogate în fibre și în nutrimente care favorizează digestia.
Idei de meniu pentru 5 zile
Ideal este să te concentrezi pe consumul a 3 mese principale pe zi, cu 2 gustări. La fel de recomandat este să bei zilnic 8 pahare de apă, 1 ceașcă cu ceai verde, deoarece promovează arderea grăsimilor.
Vezi şi: Cum se ţine dieta SirtFood cu care Adele a slăbit 45 de kilograme
Prima zi
Micul dejun
Omletă cu legume
Gustare
1 fruct de sezon
Prânz
Supă de tăiței
1 ceașă cu ceai verde
Gustare
10 migdale
Cină
Tofu cu orez și legume
Ziua a doua
Micul dejun
Terci de ovăz sau de mei
Gustare
10 nuci
Prânz
Pui cu arahide, broccoli, morcovi, ardei și orez brun sau hrișcă la tigaie
Gustare
1 legumă
1 ceașcă cu ceai de plante
Cină
Somon cu salată
Ziua a treia
Micul dejun
Ouă fierte cu legume
Gustare
Ananas sau 1 fruct de sezon
Prânz
Curry de năut și linte
Gustare
1 bol mic cu fructe proaspete
Cină
Creveți sau pește cu legume și orez brun
Ziua a patra
Micul dejun
Terci de mei neîndulcit
Gustare
1 fruct
Prânz
Pește la abur cu fasole și salată verde
Gustare
1 bol cu fructe
Cină
Carne de pui, cu fasole verde și salată
Ziua a cincea
Mic dejun
Omletă cu legume
Gustare
1 pumn de caju
Prânz
100 g carne de vită slabă cu fasole verde și hrișcă sau quinoa
Gustare
Fructe de pădure
Cină
Pește cu salată de varză