Slăbeşte sănătos cu dieta asiatică. Idei de meniu pentru 5 zile

Dacă vrei să pierzi kilogramele în plus sau îți dorești să îți îmbunătățești stilul alimentar, fără să te înfometezi, alege dieta asiatică. În plus, regimul aduce şi beneficii pentru sănătate!

image

Foto: Shutterstock

Dieta asiatică se bazează pe principiile alimentare din Orient, unde oamenii consumă mai multe legume, leguminoase, fructe proaspete, pește, cereale integrale, nuci, semințe și pește, însă mai puține lactate, zahăr, alimente procesate și carne roșie. Acest regim diferă față de alte diete occidentale prin faptul că se concentrează pe porții mici, iar principiul moderației joacă un rol esențial. La fel de importantă este mișcarea zilnică, dar și odihna, care vor avea efecte pozitive asupra greutății corporale și stării tale de bine.

Ce să mănânci și ce să eviți  

În dieta asiatică poți să consumi cu moderație următoarele alimente și băuturi: salate verzi, pește, leguminoase și fasole, nuci și semințe, fructe, tofu și produse din soia, ceai neîndulcit (în special verde și negru), cereale integrale, ierburi și condimente, legume, orez și tăiței, crustacee, bere (cu moderație), vin (cu moderație), uleiuri sănătoase (cum ar fi cel de susan sau cel de arahide), ouă și carne albă. La polul opus, trebuie să limitezi: carnea roșie (se consumă doar de 2 ori pe săptămână, aproximativ 100 g/porție), produsele lactate, grăsimile nesănătoase, dulciurile și preparatele care conțin zahăr, sucurile și băuturile îndulcite.  

Vezi şi: Consumă aceste băuturi dacă vrei să slăbeşti!

Ce beneficii are pentru sănătate

S-a demonstrat că dieta asiatică te ajută să fii sănătos astfel:

1. Pierzi kilogramele în exces. Acest efect se datorează consumului limitat de zahăr și de alimente procesate;

2. Ajută în prevenția și controlul diabetului de tip 2, deoarece se pune accent pe consumul de alimente care țin sub control glicemia, precum: cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase. În plus, în dietă sunt limitate alimentele care cresc indicele glicemic, în principal, dulciurile;

3. Reduce riscul de boli cardiace, deoarece prin eliminarea zahărului și a cărnurilor roșii din alimentație îți îmbunătățești nivelul de colesterol și de trigliceride în sânge. În plus, consumul de pește contribuie la scăderea riscului de boli de inimă;

4. Susține sănătatea intestinală datorită alimentelor bogate în fibre și în nutrimente care favorizează digestia.

Idei de meniu pentru 5 zile

Ideal este să te concentrezi pe consumul a 3 mese principale pe zi, cu 2 gustări. La fel de recomandat este să bei zilnic 8 pahare de apă, 1 ceașcă cu ceai verde, deoarece promovează arderea grăsimilor.

Vezi şi: Cum se ţine dieta SirtFood cu care Adele a slăbit 45 de kilograme

Prima zi

Micul dejun

Omletă cu legume

Gustare

1 fruct de sezon

Prânz

Supă de tăiței

1 ceașă cu ceai verde

Gustare

10 migdale

Cină

Tofu cu orez și legume

Ziua a doua

Micul dejun

Terci de ovăz sau de mei

Gustare

10 nuci

Prânz

Pui cu arahide, broccoli, morcovi, ardei și orez brun sau hrișcă la tigaie

Gustare

1 legumă

1 ceașcă cu ceai de plante

Cină

Somon cu salată

Ziua a treia

Micul dejun

Ouă fierte cu legume

Gustare

Ananas sau 1 fruct de sezon

Prânz

Curry de năut și linte

Gustare

1 bol mic cu fructe proaspete

Cină

Creveți sau pește cu legume și orez brun

Ziua a patra

Micul dejun

Terci de mei neîndulcit

Gustare

1 fruct

Prânz

Pește la abur cu fasole și salată verde

Gustare

1 bol cu fructe

Cină

Carne de pui, cu fasole verde și salată

Ziua a cincea

Mic dejun

Omletă cu legume

Gustare

1 pumn de caju

Prânz

100 g carne de vită slabă cu fasole verde și hrișcă sau quinoa

Gustare

Fructe de pădure

Cină

Pește cu salată de varză