Salma Hayek a alăptat un copil subnutrit, în Sierra Leone

Actriță și activistă în zona umanitară, vedeta de la Hollywood, Salma Hayek,  a ajutat odată o mamă aflată în nevoie, alăptându-i copilul subnutrit.

În septembrie 2008, Salma a sosit în Sierra Leone pentru a lua parte la o misiune de caritate. A vizitat un spital unde a întâlnit o mamă cu un fiu în vârstă de o săptămână.

Salma, care atunci încă își alăpta fiica în vrâstă de un an, a luat copilul flămând în brațe și l-a hrănit la sân, în ciuda faptului că o echipă de filmare o urmărea.

În acel moment, Sierra Leone avea cea mai mare rată a mortalității infantile din lume, alimentată de malnutriție.

Salma Hayek  sursa   Shutterstock jpg

Salma Hayek este activist umanitar pentru drepturile femeilor si copiilor. Foto: Shuttesrtock

Potrivit Unicef, rata mortalității bebelușilor și copiilor sub cinci ani în Sierra Leone este încă printre cele mai ridicate la nivel global.

Salma a fost informată atunci de medici că multe mame încetează să-și alăpteze copiii în câteva luni de la naștere din cauza presiunii soților lor. Mai exact, este considerat inacceptabil să faci sex cu o femeie care încă alăptează.

Starul peliculei „House of Gucci” a declarat la acea vreme pentru ABC Nightline că decizia ei de a alăpta copilul a fost o încercare de a diminua stigmatul pus asupra mamelor care alăptează, a raportat ABC.

Salma, care lucra ca producător la serialul de succes „Ugly Betty” când a vizitat țarile din Africa de Vest, încă își alăptea fiica de un an, Valentina Paloma Pinault. Deși s-a gândit că poate fi nedrept pentru fetița ei să hrănească alt copil cu laptele care I s-ar cuveni, Salma a gândit că, dacă ar putea alege, fetița ar fi oferit laptele acela unui copil subnutrit.

„De fapt, cred că fata mea ar fi foarte mândră să împartă laptele. Și când va crește, mă voi asigura că ea continuă să fie o persoană generoasă și grijulie cu cei din jur”.

Tot atunci, ea a reflectat la o poveste despre străbunica ei care l-a ajutat pe copilul înfometat al unui străin alăptându-i la sân.

Salma, în vârstă de 56 de ani, este de mai mult timp implicată în eforturi filantropice din întreaga lume, făcute în numele femeilor și copiilor. Ea a donat 100.000 de dolari pentru a ajuta UNICEF să ajute victimele cutremurului din Mexic în 2017. Salma a vizitat și refugiații sirieni în Liban în 2015.

Legat de episodul hărnirii la sân a bebelușului, Salma a declarat pentru CBS News că mama bebelușului, în vârstă de 15 ani, a abordat-o pe Salma și i-a spus: „ Nu am lapte, nu am bani, nu am mâncare să-i dau”.  Salma a povestit: „I-am spus: „Am lapte și am alăptat copilul, dar au fost mulți oameni care au fost supărați că am făcut asta.”

image

Sursa foto: Instagram. 

Alăptarea are o serie de beneficii atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă, iar laptele matern este considerat un alimenet complet pentru bebeluș.

Beneficii pentru bebeluș:

Nutriție optimă: Laptele matern furnizează bebelușului toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta sănătos. Este adaptat la nevoile sale în fiecare etapă a creșterii și conține proporțiile corecte de carbohidrați, proteine și grăsimi.

Imunitate crescută: Laptele matern conține anticorpi care ajută la protejarea bebelușului împotriva infecțiilor și bolilor. Acești anticorpi pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni respiratorii, gastrointestinale și alergii.

Digestie ușoară: Laptele matern este mai ușor de digerat pentru bebeluși comparativ cu formulele de lapte, ceea ce poate reduce riscul de colici și constipație.

Dezvoltare cognitivă: Studiile sugerează că alăptarea poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltării cognitive a bebelușului. Substanțele nutritive și grăsimile din laptele matern contribuie la dezvoltarea creierului.

Legătură emoțională: Alăptarea promovează o legătură emoțională strânsă între mamă și bebeluș. Contactul pielii pe piele și interacțiunea intimă pot crea o legătură puternică și pot spori sentimentul de siguranță și atașament.

Beneficii pentru mamă:

Recuperare mai rapidă după naștere: Alăptarea stimulează eliberarea hormonilor care ajută uterul să se contracte și să revină la dimensiunea normală mai rapid. Acest proces poate reduce sângerările postpartum și poate contribui la o recuperare mai rapidă.

Arderea caloriilor: Producția de lapte matern necesită energie, ceea ce poate ajuta la arderea caloriilor acumulate în timpul sarcinii, ajutând astfel mama să revină la greutatea anterioară sarcinii mai repede.

Reducerea riscului de cancer la sân și la ovare: Alăptarea pe termen lung poate reduce riscul de cancer la sân și la ovare la femei. Cu cât alăptezi mai mult, cu atât este mai pronunțată această reducere a riscului.

Economie și comoditate: Alăptarea este o metodă gratuită de hrănire a bebelușului și nu necesită pregătire sau sterilizare a biberoanelor și tetinelor. Mamele pot hrăni bebelușul oriunde și oricând, fără a fi nevoie să transporte sau să pregătească alimentul.