Cum îţi dai seama că cireşele au viermi înainte de a le mânca. Semnele la care să fii atent

image

Cireşele sunt fructele-vedetă ale lunii iunie. Dincolo de faptul că sunt foarte gustoase, sunt şi foarte sănătoase.

Cireşele conţin vitaminele C, E şi B (B1, B2, B3, B6), minerale (calciu, fosfor, fier, magneziu şi potasiu) şi betacaroten, compus pe care organismul îl transformă în vitamina A. În plus, cireşele sunt sursă naturală de melatonină, hormon care reglează somnul.

Un aspect mai puţin plăcut este că cireşele pot avea viermi. Aceştia apar după ce o muscă (numită “musca cireşelor”) îşi depune ouăle pe fruct. După ce viermii ies din ouă, intră direct în fruct pe la coadă şi se hrănesc cu pulpa cireşelor. Sunt riscuri mai mici ca cireşele de început de iunie să aibă viermi, pentru că ouăle nu au început să eclozeze.

Nu este nevoie să desfaci fructul în două pentru a-i descoperi. De exemplu, atunci când le cumperi de la supermarket sau de la piaţă, fii atent la câteva aspecte.

Semne care arată prezenţa viermilor în cireşe

Când cumperi cireşe, cel mai important lucru la care trebuie să fii atent este aspectul acestor fructe. Mai exact, cireşele nu trebuie să aibă găuri, să nu aibă urme de mucegai, iar forma lor trebuie să fie netedă. O cireaşă fără viermi este fermă la atingere, fără zone stricate. Trebuie evitate cireşele prea maronii sau prea moi. Codiţele lor trbuie să fie verzi.

Cu cât culoarea cireşelor este mai roşie, cu atât există o probabilitate mai mare ca acestea să aibă viermi. Dacă cireşele sunt foarte coapte, este posibil să aibă şi viermi.

Sunt periculoşi viermii din cireşe?

Se întâmplă să descoperim viermii după ce am mâncat deja din cireşe. Acest lucru, dincolo de faptul că pare scârbos să îi vedem (pentru cei mai mulţi dintre noi), nu ar implica riscuri pentru sănătate. În plus, acest lucru arată că nu conţin pesticide.

Cum poţi scăpa de viermii din cireşe

Dacă ai cumpărat cireşe cu viermi, află că îi poţi scoate şi consuma apoi, asta desigur dacă nu ţi se face scârbă şi le arunci.

Tot ceea ce trebuie să faci dacă vrei să alungi viermii este să scoţi sâmburii din cireşe şi să pui fructele într-un castron cu apă rece. Viermii ies imediat la suprafaţă, iar cireşele pot fi consumate fără probleme.

Vezi şi: Ce afecţiuni previi dacă mănânci cireşe mai des