Poți să rămâi însărcinată imediat după menstruație?

Specialiștii spun că deși este mai puțin probabil, nu este totuși imposibil, scrie MedicineNet.

Riscul de a rămâne însărcinată sunt scăzute imediat după menstruație, comparativ cu alte perioade ale lunii, însă, dacă o femeie face sex fără a utiliza contracepție, ea poate rămâne însărcinată în orice moment al ciclului menstrual, chiar și în timpul sau imediat după menstruație.

Părerea specialiștilor este că nu există un moment absolut „sigur” al lunii în care o femeie poate face sex fără contracepție și în care nu riscă să rămână însărcinată. Cu toate acestea, există momente în ciclul menstrual când femeile pot fi mai fertile și,  cel mai probabil spot să rămână însărcinate.

Zilele fertile pot dura până la 3-5 zile după încheierea menstruației. Șansele de a rămâne însărcinată imediat după menstruație depind de cât de scurt este ciclul menstrual și de cât durează perioada. Dacă menstruația este lungă, femeile pot avea doar câteva zile rămase după încheierea perioadei de dinainte de a începe zilele fertile.

dragoste sex jpg

Menstruația nu te protejează de sarcină. Foto: Shutterstock

Dacă ciclul menstrual este scurt, de exemplu, 22 de zile, atunci femeile ar putea ovula la doar câteva zile după menstruație. Cel mai lung timp pe care spermatozoizii pot supraviețui în mucusul cervical fertil este de 5-7 zile. Deci, este posibil ca femeile să rămână însărcinate doar dacă ovulează puțin mai devreme decât de obicei.

O femeie poate rămâne însărcinată imediat după o menstruație dacă are un ciclu neregulat.

Este sigur să faci sex în timpul menstruației?

Sexul neprotejat în timpul perioadelor de menstruație nu este recomandabil. A face sex neprotejat, fie oral, anal sau vaginal, înseamnă întotdeauna un risc mai mare de infecție din cauza contactului piele pe piele. Deși multe persoane cred că este sigur să faci sex în timpul menstruației, acest lucru poate conduce la infecții. Folosirea prezervativului îți poate reduce șansele de a contracta infecții și de a rămâne însărcinată.

Există câteva beneficii comune ale sexului protejat în timpul perioadelor menstruale cum ar fi ameliorarea crampelor menstruale, deoarece sexul duce la eliberarea de endorfine, care ajută la ameliorarea durerilor corporale, a durerilor de cap și a disconfortului.

O lubrifiere mai bună: Unul dintre cele mai evidente beneficii ale relațiilor sexuale în timpul menstruațiilor este că permit o lubrifiere mai bună. Dacă vaginul este în mare parte uscat în timpul sexului, fluxul menstrual poate ajuta la îmbunătățirea lubrifierii, acționând ca un lubrifiant natural. Acest lucru contribuie la un act sexual mai sigur și mai confortabil.

Citește și Cât timp poți supraviețui fără mâncare?