Nu-i mai spune niciodată copilului tău „mănâncă tot din farfurie!“

1 2 jpg jpeg

Nu ne-am updatat deloc. Ce ştim de la părinţii noştri aplicăm şi noi. Nu contează că specialiştii în domeniu ne avertizează că le facem rău propriilor micuţi. Nu vreţi să schimbăm şi noi cumva treaba asta? Trebuie să înţelegem, cu toţii, că suntem responsabili de toate frustrările pe care le vor aduna cei cărora noi le-am dat viaţă, dar şi de modul cum vor „arăta" (mă refer şi la exterior, dar şi pe interior) atunci când vor ajunge la maturitate. Sunt furioasă că nu pot schimba prea multe! Dar nu mă dau bătută. Situaţia e aşa: îi arăţi cu degetul pe cei care-şi duc micuţii la fast-food (deşi o fac de două ori pe an). Ţi-i şi imaginezi pe acei copilaşi ajunşi obezi. Te arăţi revoltat şi atunci când vezi un puşti ce-n plină iarnă mănâncă îngheţată! Nu te sperie faptul că ar putea să se îngraşe, dar eşti convinsă că o să facă roşu în gât! Aş vrea să-ţi spun că e mult mai plauzibilă prima parte şi mai puţin probabil că o să răcească. Tu le serveşti copiilor tăi broccoli şi pui, le-ai preparat la abur. Şi ai pus şi unt. Ca să dea gust. Şi despre care crezi că e foarte sănătos. Până aici pot să suport cu stoicism şi să nu îţi spun că habar nu ai de nimic, dar îţi place să te dai părinte informat!

Dar când te aud că-i spui puştiului tău: „mănâncă tot din farfurie!“; „Până nu mănânci tot să nu te văd cumva că te ridici de la masă“ ori „când nu voi mai vedea nimic în farfurie o să te las să te întorci la joacă“, nu mai pot să tac!

Lasă-ţi puştiul în pace. Ştie el mai bine cât să mănânce. Nu-i crea obiceiuri proaste, obiceiuri care-l vor îndrepta cu paşi repezi şi siguri către obezitate. Azi mănâncă de frica ta. Mâine la fel.

Şi se va obişnui să mănânce de câte ori ceva sau cineva îi va crea emoţii nu tocmai fericite: când o să aibă teză la mate, când iubita o să-l anunţe că ar vrea o pauză, când va merge la primul interviu etc. Şi uite-l ajuns în toată firea fără să se poată opri din mâncat atunci când dă de greu, dar şi cu multe kilograme peste greutatea optimă.