Cât timp poți supraviețui fără mâncare?

Sunteți familiarizați cu conceptul de greva foamei, care înseamnă că o persoană protestează refuzând să mănânce. Dar și situațiile extreme precum accidentele care au drept consecință imobilizarea pot pune persoana în situația de a nu se mai putea alimenta. Cât poate să reziste o persoană fără hrană, explică MSN.  

Durata de timp în care cineva poate supraviețui fără mâncare nu este una clar demonstrată, deoarece fiecare individ este diferit. Durata depinde de diverși factori, cum ar fi greutatea, genetica, condițiile de sănătate și nivelul de hidratare.

Un studiu din 2009 a analizat media datelor existente în literatura medicală  despre cât timp oamenii ar putea trăi oamenii  fără mâncare sau apă. Concluzia studiului  a fost  că intervalul de supraviețuire este de opt până la 21 de zile.

image

Lipsa hranei poate omorî un om în aproximativ 21 de zile. Foto: Shutterstock

Nivelurile de hidratare sunt un factor cheie în determinarea supraviețuirii fără mâncare, potrivit Canadian Virtual Hospice, scrie MSN. Deși organismul își poate lua energie din rezervele corpului, care durează săptămâni, deshidratarea provoacă complicații ale funcției renale în câteva zile. Din acest motiv, cineva care a băut puține lichide ar putea supraviețui doar câteva zile.

Julia Zumpano, un dietetician înregistrat la Departamentul de Cardiologie Preventivă de la Clinica Cleveland, a spus că organismul folosește rezervele de grăsime și mușchi, ceea ce îi face pe oameni capabili să supraviețuiască mai mult fără alimente.

„Corpul va folosi mai întâi în depozitele tale de glucoză. Odată ce rezervele de glucoză sunt epuizate, aceasta va intra în depozitele tale de glicogen, se va muta la mușchii și țesuturile tale, iar după ce se se finalizează rezerva de glicogen se va folosi grăsimea”, a spus Zumpano.

Cât timp poate supraviețui o persoană fără apă?

Zumpano a citat un studiu din 2010 al Nutrition Reviews privind impactul pe care îl are deshidratarea asupra organismului.

Apa este parte integrantă a funcțiilor corpului, inclusiv a rinichilor. „Pe lângă reglarea echilibrului fluidelor, rinichii au nevoie de apă pentru filtrarea deșeurilor din sânge și excreția prin urină”, explică Zumpano. Fără o cantitate adecvată de apă, se ajunge la insuficiența renală iar moarte poate apărea în câteva zile.

Simptomele deshidratării, conform Clinicii Mayo sunt diferite pe grupe de vârstă:

Sugar sau copil mic: gură și limba uscate, lipesc lacrimile în timpul plânsului, scutecul nu se udă la 3 ore, obrajii și ochii sunt înfundați, apaie și iritabilitate.

Adult: sete extremă, urinări puține și cu urină închisă la culoare, oboseală, amețeală, confuzie.

Deshidratarea pune viața în pericol și este necesară intervenția pentru ameliorarea simptomelor.

Citește și Care este boala de care suferă Katy Perry, din cauza căreia ochiul i s-a „blocat”.