Poate soia să provoace cancer de sân?

Această intrebare preocupă foarte multă lume, având în vedere interesul crescut pentru alimente și băuturile pe bază de soia, dar consumul de soia NU crește riscul de cancer de sân. De fapt, există o mulțime de cercetări care sugerează că soia poate oferi o anumită protecție împotriva îmbolnăvirilor.

Dar zvonurile despre soia și cancerul de sân continuă să persistă - și, în adevăr, există explicații bazate pe studii în spatele dezinformării.

Doi specialiști în cancer mamar, medicii oncologi Erin Roesch și Tiffany Onger explică de ce soia a ajuns s provoace îngrijorări legate de cancerul de sân.

Produsele din soia conțin izoflavone, molecule asemănătoare hormonului estrogen. Acest lucru a condus la îngrijorări teoretice că soia ar putea crește riscul de cancere sensibile la estrogen, inclusiv cancerul de sân.

Receptorii (moleculele de proteine) de pe celulele cancerului de sân se pot atașa de estrogen și pot alimenta cancerul, iar acesta este unul dintre motivele pentru care nivelurile mai mari de estrogen cresc riscul de cancer mamar.

Dar, în timp ce izoflavonele seamănă cu estrogenul, ele nu fac aceeași legătură cu acei receptori pentru a servi drept catalizator pentru creșterea celulelor canceroase. „Aceasta este o mare distincție”, spune dr. Roesch.

Studiile clinice arată în mod constant că aportul de izoflavonă nu afectează negativ riscul de cancer de sân. Aceste studii nu au confirmat o legătură între consumul de soia naturală și dezvoltarea cancerului de sân.

soia sos png png

În Asia soia este folsoită des pentru preparatele culinare, dar ratele de cancer sutn mai mkci ca în alte zone ale lumii. Foto: Shutterstock

Unele cercetări merg chiar un pas mai departe, sugerând că soia oferă un efect protector.

Nici studiile nu lipsesc: cercetările legate de soia generează aproximativ 2.000 de lucrări pe an pe PubMed, o bază de date cu literatură biomedicală și științele vieții menținută prin Institutul Național de Sănătate.

Cercetările privind soia și riscul de cancer arată puține motive de îngrijorare atunci când vine vorba de studii care implică oameni. Dar atunci când cercetarea implică animale mici, constatările sunt puțin diferite.

Rozatoarele expuse la doze mari de izoflavone pot prezenta un risc crescut de cancer de sân, conform studiilor. „Au apărut probleme în cazul modelelor animale”, spune dr. Onger.

Este important să rețineți că aceleași rezultate nu au apărut în studiile pe oameni. Dar atunci când studiile sugerează o posibilă corelație între alimente și cancer, dezinformarea și îngrijorarea se pot răspândi rapid.

Diete cu soia și rate de cancer

Alimentele  pe bază de soia au ajuns în tendințe în Statele Unite, dar planta a servit de mult timp ca o bază alimentară în alte zone ale lumii (în special în Asia).

Rata cancerului de sân a fost istoric mult mai scăzută în țările asiatice decât în SUA, ceea ce sugerează că nu există o corelație ridicată între consumul de soia și boală.

Aceste țări prezintă, de obicei, o dietă generală cu conținut scăzut de grăsimi și diferențe în ratele natalității, ambele afectând ratele de cancer.

Este sigur să mănânci soia?

Nu este nevoie să renunți la laptele de soia, tofu, edamame sau alte articole pe bază de soia. Mâncarea cu soia este sigură.

Dar cel mai bine este să mănânci soia cu moderație într-o dietă echilibrată, sunt de acord dr. Roesch și dr. Onger. Recomandările arată beneficii pentru sănătate apar atunci când mănânci 25 de grame de proteină din soia pe zi.

Suplimentele cu soia

„Dozele de izoflavone dintr-un supliment de vitamine pot fi de câteva sute de ori mai mari decât cele pe care le-ai ingera dacă mănânci tofu sau bei lapte de soia și asta ar putea fi o problemă potențială”, avertizează dr. Roesch.

Totuși, factorii cunoscuți de risc pentru cancerul de sân, cum ar fi obezitatea, fumatul la o vârstă fragedă, un stil de viață sedentar sau un aport ridicat de grăsimi saturate, toate se califică drept preocupări mult mai mari decât consumul de alimente pe bază de soia.

„Acești factori reprezintă un risc mult mai mare”, afirmă dr. Roesch.

Sursa: Cleveland Clinic