Cozonaci moldoveneşti. Reţeta lui Radu Anton Roman

image

Scriitorul pasionat de gastronomie ne-a lăsat numeroase reţete de preparate diverse. Este autorul a numeroase carte de bucate, în care regăsim multe secrete pentru reuşita preparatelor.

În cărţile sale de bucate, Radu Anton Roman scrie că această reţetă a fost culeasă în timpul peregrinărilor sale prin satele din îndrăgita zonă de nord la Moldovei.

Radu Anton Roman le învaţă pe gospodine cum trebuie să se pregătească pentru a avea parte de succes înainte de a se apuca de frământat cozonacii.

„Cozonacii se fac într-o încăpere cât de cât caldă, chiar în zăduf. Drojdia se desface într-un pahar de lapte călduţ şi într-o linguriţă de zahăr şi se lasă să se trezească la viaţă. Într-un castron se opăresc 3 linguri de făină cu un pahar de lapte clocotit şi se amestecă bine, să nu facă cocoloaşe. Aluatul se lasă să se dospească 2-3 ore, la căldură uscată şi sănătoasă. De asemenea, tăvile de cozonac trebuie unse cu unt”, recomanda regretatul maestru al bucătăriei. Aşa că gospodinele care vor să încerce reţeta cozonacului moldovenesc trebuie să folosească următoarele!

INGREDIENTE

-  faină 1,2 kg

– zahăr tos 330 g

– rom 1 lingură

– esenţă rom 1 linguriţă

– lapte 350 ml

– ulei floarea-soarelui 2 linguri

– unt (80% grasime) 300 g

– smântână (20% grăsime) 1 lingură (25 g)

– zahăr vanilinat 2 pliculeţe

– gălbenuşuri 16 buc.

– albuşuri 8 buc.

– ou întreg 1 buc. (pentru uns)

– coaja rasă de la 1 lamaie

– coaja rasă de la 1 portocala

– drojdie proaspată 50 g

– sare 1/2 linguriţă

Umplutura cu stafide si cacao:

– albuşuri 4 buc.

– cacao neagră 15 g

– zahăr tos 70 g

– esenta rom 1 lingurita

– esenta de vanilie 1 lingurita

– stafide mici 150 g

Modul de preparare:

Prepararea începe prin dizolvarea drojdiei într-un pahar de lapte călduţ. Apoi 400 de grame de făină cernută se amestecă cu drojdia. Se separă albuşurile şi gălbenuşurile a 16 ouă, şi se amestecă separat. Peste amestecul de gălbenuşuri se adaugă 300 de grame zahăr tos şi pliculeţele de zahăr vanilat. După ce au fost bătute albuşurile ca pentru bezele, se amestecă împreună cu gălbenuşurile, iar compoziţia se adaugă treptat peste aluatul frământat, adăugând totodată şi restul de făină. Aluatul se unge cu unt topit la tigaie, iar apoi se adaugă şi se amestecă umplutura de ciocolată cu stafide.

Reţeta cozonacului cu nucă

Reţeta cozonacului cu nucă propusă de Radu Anton Roman pentru desertul special de sărbătoare este ceva mai simplă de pus în forme. Ingredientele de care gospodinele au nevoie sunt următoarele:

Ingrediente pentru aluat:

- 1 kg faină

- 8 galbenuluri

- 1 ceaşcă de zahăr

- 3 ceşti de lapte

- 1 lingură de rom

- 50-60 g drojdie

- 1 linguriţă rasă sare

- 2 linguri ulei

- 1 pachet de unt + 50 g pentru uns tăvile

- 2 linguri de coajă rasă de lămâie şi portocală

- zahăr vanilinat

Umplutura cu nucă:

- 8 albuşuri

- 400 g zahăr

- 2 linguri rom

- 300 g miez de nucă măcinată

Mod de preparare:

Primii paşi în realizarea reţetei sunt similari celei de la cozonacul moldovenesc, în sensul că se frământă aluatul după aceleaşi criterii, iar oule se bat separat albuşurile şi gălbenuşurile. În compoziţia rezultată după frecarea gălbenuşurilor se adaugă zahărul vanilat, romul, uleiul şi jumătate de pachet de unt topit. Se amestecă apoi cu albuşurile, iar noua compoziţie se adaugă peste aluat, care se lasă la dospit. După dospit se împarte în patru părţi egale, care se umplu cu umplutura de nucă, iar apoi se introduce la cuptor.