Sucul natural de ananas, sănătate curată. Ce poate trata şi preveni

Fruct tropical delicios, ananasul este bogat în nutrienți, ce oferă multe beneficii organismului. Consumat sub formă de suc, ameliorează tusea, dar și durerile în gât.

image

Sucul de ananas este bogat în vitaminele B1, B5 şi C, precu şi în magneziu, cupru și potasiu, elemente care ajută la menținerea imunității. De asemenea, conține și antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi, precum și bromelaină, un amestec enzimatic care reduce inflamația, îmbunătățește digestia și ajută la tratarea problemelor respiratorii precum astmul.

Cum îl prepari acasă 

Pentru rețeta clasică, ai nevoie de 400 g de ananas și de apă rece. Cureți ananasul, îi tai cuburi și îl pui în blender. În funcție de consistența dorită, adaugi apă, apoi îl consumi de 2-3 ori pe zi sau în funcție de recomandările medicului.   

Vezi şi: Ananasul, superfructul care te ajută să slăbești

Calmează tusea

Consumul de suc de ananas te ajută să scapi de tuse și de respirația șuierătoare, simptome asociate răcelilor sau afecțiunilor respiratorii (precum astmul). Pentru efect maxim, combină sucul de ananas cu sucul de la o lămâie proaspătă, cu 1 linguriță de ghimbir tocat, 1 linguriță de miere, 1 linguriță de piper cayenne și cu jumătate de linguriță de sare de mare grunjoasă. Pune toate ingredientele într-un storcător de fructe, amestecă-le și consumă sucul rezultat, de 2-3 ori pe zi. O cercetare a arătat că această combinație poate să scadă tusea de cinci ori mai rapid față de siropurile antitusive fără prescripție medicală.

Tratează durerile în gât

Datorită proprietăților antiinflamatoare și antivirale, sucul de ananas ajută la calmarea durerilor în gât. De asemenea, fiind o sursă bună de vitamina C, acesta întărește sistemul imunitar și previne infecțiile ce pot să apară în sezonul rece. Pentru un plus de sănătate, combină 3/4 căni cu suc de ananas cu 2 căni de căpșuni, care stimulează imunitatea și oferă un gust bun. Adaugă sucul și fructele într-un blender și consumă preparatul la micul dejun sau ca gustare. Pont: Amestecă în blender sucul rezultat cu o cană cu bucăți de ananas și pune amestecul în forme pentru înghețată. Copiii vor fi încântați!

Aliat natural contra constipației

Enzimele din sucul de ananas ajută la descompunerea proteinelor, ceea ce poate combate constipația, balonarea și gazele intestinale. De asemenea, conținutul de bromelaină din acest fruct îmbunătățește digestia, reduce inflamația în cazul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale și poate proteja faţă de bacteriile care pot provoca diaree. Persoanele care se confruntă cu boala de reflux gastroesofagian trebuie să-l consume cu prudență, deoarece ananasul poate crește simptomele acestor boli, cum ar fi arsurile la stomac.

Vezi şi: Ce fruct trebuie să consumi la mesele bogate pentru a preveni problemele digestive

Previne bolile oculare

Vitamina C și antioxidanții din sucul de ananas reduc riscul de pierdere a vederii. De asemenea, vitamina A  (betacarotenul) previn apariția degenerescenței maculare, o afecțiune care poate favoriza apariţia cataractei și a problemelor de vedere, odată cu trecerea anilor. În plus, consumul de suc de ananas susține sănătatea oaselor și țesuturile conjuctive, de aceea, ar trebui să fie consumat, mai ales, de persoanele în vârstă.

Contraindicații

Persoanele diagnosticate cu diabet, precum și cele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să ceară acordul medicului înainte să înceapă o cură cu suc de ananas, deoarece acest fruct poate crește glicemia sau interacționa cu anumite medicamente. De asemenea, excesul de ananas este contraindicat în alimentația femeilor însărcinate.