Iată ce avantaje importante ai dacă găteşti la aburi!

Spre deosebire de alte metode culinare, prin gătitul la aburi, alimentele își păstrează mai bine nutrienții, iar sănătatea ta are de câştigat!

image

În timpul gătitului la abur, alimentele nu se încălzesc mai mult de 100 grade Celsius, păstrându-și compoziția lor originală. Foto: Shutterstock

Poate că pare a fi o metodă nouă, însă prepararea alimentelor la aburi este una dintre cele mai vechi tehnici culinare din istorie, avându-și originile în China. Presupune prepararea alimentelor aflate într-un recipient, poziționat deasupra unui vas cu apă care atinge 100 de grade Celsius și se transformă în abur. Spre deosebire de cuptor sau flacără, este o tehnică mai delicată, care nu distruge aroma și savoarea preparatelor. În plus, temperatura rămâne constantă pe întregul proces de gătit, ceea ce înseamnă că alimentele sunt preparate uniform.

Alimentele îşi păstrează nutrienţii

Pregătirea alimentelor la aburi este una dintre cele mai sănătoase metode, deoarece legumele își păstrează vitaminele și antioxidanții, substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului. De exemplu, nutrienții solubili în apă, cum ar fi vitaminele C și B, care ajută la combaterea oboselii și la buna funcționare a sistemului imunitar, sunt deteriorați de alte metode de gătit, ceea ce nu se întâmplă în cazul gătitului la aburi. În plus, studiile arată că, spre deosebire de fierbere, gătitul la aburi ajută la reținerea antioxidanților în alimente, așa cum sunt: flavonoidele și antocienii, care protejează organismul de radicalii liber, ce ne îmbătrânesc mai repede şi ne pot îmbolnăvi.

Mai puține calorii

Gătitul la aburi te poate ajuta să slăbești sau să îți menții silueta, deoarece vei consuma mai puține calorii și grăsimi. Acest lucru se întâmplă deoarece nu mai este necesar să folosești ulei pentru gătit. O lingură de ulei conține în jur, de 100 kcal și 12 g grăsmi, ceea ce înseamnă că într-un an de zile poți să elimini din dietă mai mult de 4 litri de ulei.  

Ai o digestie mai bună

Procesul de pregătire a alimentelor la aburi înmoaie legumele și fructele, ceea ce înseamnă că acestea devin moi și ușor de digerat. O digestie mai ușoară înseamnă și eliminarea balonării, arsurilor stomacale și tulburărilor digestive precum indigestia și constipația.  

Consumi mai puţină sare

Spre deosebire de alte metode de gătit, vei fi mai puțin tentat să adaugi sare în mâncare, deoarece alimentele își păstrează mai bine aroma și savoarea. Consumul în exces de sare se face vinovat de apariția hipertensiunii, implicit a bolilor cardiovasculare. În plus, sarea favorizează acumularea de fluide în organism, poate provoca îmbătrânirea rinichilor și este corelată cu creșterea nivelului de colesterol din sânge. Totodată, consumată în exces, favorizează pierderea calciului prin urină, ceea ce duce în timp la carențe și oase fragile.

Ce alimente poți să gătești la aburi

Puține pot fi alimentele ce nu pot fi pregătit la aburi. Excepție de la regulă fac leguminoasele și ciupercile, care îşi pot modifica gustul și se pot usca în timpul acestui proces de gătire, precum și carnea de vită, care are nevoie de mai multă căldură. În schimb, verdețurile, precum: spanac, broccoli, sparanghel, conopidă, cartofi dulci, anghinare și ceapă sunt excelente pentru a fi pregătite astfel. Dacă vrei să gătești carne, alege puiul, carnea de porc, peștele și fructele de mare. Somonul şi alţi peşti pot fi preparaţi astfel.