De ce NU ar trebui să pui mâncare caldă în frigider?

În încercarea de as trânge totul de prin bucătărie, într-o clipită, ajungem să punem în frigider alimente care sunt încă fierbinți.

Dar acest lucru poate fi de fapt periculos pentru tine și familia ta, scrie Food.NDTV.

Potrivit publicației, scopul congelării este, să prevină pierderea conținutului nutritive al hranei și păstrarea ei proaspătă și necontaminată pentru o perioadă mai lungă de timp.

Indiferent dacă este vorba de congelare, reîncălzire sau refrigerare, cel mai bine este să fii precaut și să nu strici echilibrul climatic din frigider.

 Dr. Anju Sood, nutriționist din Bangalore, spune: „Dacă puneți imediat alimente fierbinți sau lichide fierbinți în frigider, vă puteți pierde valorile nutritive și poate face ca frigiderul să funcționeze suplimentar și greu. Ar trebui să așteptați cel puțin până când cestea ajung la temperatura camerei înainte de a le pune la frigider.

„Mâncarea fierbinte trebuie adusă la temperatura camerei, deoarece, dacă sunt puse în frigider alături de alte alimente, de exemplu, bacteriile salmonella pot strica alimentele aflate în frigider. De asemenea, prin plasarea alimentelor fierbinți în frigider riscați ca alte alimente perisabile (oua, legume și carne)  să se contamineze.

shutterstock 783018967 jpg

Așează mâncarea în frigider astfel încât aerul să poată circula printre alimente. Foto: Shuttesrtock.

Totusi nu trebuie să aștepți foarte mult, spune Shalini Manglani, expert în nutriție din Bangalore: „Alimentul fierbinte nu ar trebui să fie lăsat afară mai mult de două ore, deoarece bacteriile încep să se înmulțească după acest interval. Pune la frigider în decurs de două ore orice mâncare ai gătit, dacă vrei să-și păstreze calitățile.”

 Consultantul nutriționist Dr. Rupali Dutta explică faptul că alimentele perisabile precum laptele, legumele, carnea și alimentele gătite se pun întotdeauna în frigider  pentru a evita deteriorarea, imediat ce ai ajuns acasă după ce au fost cumpărate, dar dacă depozitezi alimente gătite, poți face acest lucru la 2 ore de la gătire.”.

Ate sfaturi utlile sunt să meții conținutul de umiditate al alimentelor împachetându-le în recipiente etanșe sau folii. Acest lucru împiedică, de asemenea, amestecarea mirosului diferitelor alimente, menținând bacteriile în exterior.

 Alimentele congelate pot fi păstrate până la 2-3 luni, dar trebuie să le verifici periodic culoarea, mirosul și să le guști înainte de folosire, pentru a vedea dacă sunt în regulă.  

Dacă totuși trebuie să pui alimente fierbinți în frigider, încearcă să nu pui alimente fierbinți în recipiente adânci. Durează mai mult să se răcească.

De asemenea, poți impărți mâncarea în porții mai mici și o poți pune în recipiente mai mici.

Mai mult, poți răci rapid alimentele într-o baie de apă cu gheață înainte de refrigerare.

Acoperă neapărat lichidele fierbinți pe care intenționezi să le pui la frigider. Dacă sunt lăsate neacoperite, pot elibera umezeală, ceea ce poate face compresorul frigiderului să funcționeze mai greu decât ar trebui.

Ca regulă generală, este întotdeauna recomandabil să așezi recipientele (fie fierbinți sau nu) cu atenție, ținând cont de faptul că trebuie să existe spații printre ele, pentru a asigura o mai bună circulație a aerului și o răcire optimă.