Ce se întâmplă dacă mănânci un măr în fiecare zi

1 mar mananca jpg jpeg

Cu toţii ştim celebrul proverb latin ,,Mens sana in corpore sano”, care se traduce ca ,,Minte sănătoasă în corp sănătos”. Există numeroase metode şi alimente prin care putem obţine o minte sănătoasă şi un corp sănătos, merele fiind unele dintre cele mai folosite şi apreciate fructe pentru menţinerea sănătăţii.

Mărul (Malus Domestica) face parte din familia Rosaceae şi se crede că a fost cultivat prima oară în Asia. Fructul este recunoscut pentru proprietăţiile sale benefice pentru sănătate, în special pentru efectul reglator al tranzitului intestinal.

Ai o digestie bună

Merele sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sistemului gastrointestinal, mai ales pentru prevenirea şi tratarea constipaţiei. Contribuie la creşterea numărului a două bacterii, Clostridiales şi Bacteroides. Aceste bacterii ar ajuta la îmbunătăţirea digestiei. De asemenea, merele sunt bogate în fibre, mai ales în pectină, o fibră dietetică ce se regăseşte în ţesuturile vegetale ale legumelor şi fructelor. Una dintre componentele importante ale pectinei este acidul butirat, cunoscut ca fiind benefic pentru menţinerea sănătăţii florei intestinale.

Îţi menţii greutatea sub control

Foarte multe diete includ consumul de mere. Acest lucru se datorează faptului că merele au un număr mic de sodiu, grăsimi şi calorii. În acelaşi timp, însă, sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi nutrienţi. Mărul conţine enzime care ajută la o absorţie mai rapidă a nutrienţilor.

Potrivit specialiştilor, persoanele care vor să slăbească sau care doresc să-şi menţină silueta, trebuie să includă în dieta lor zilnică mere verzi. 100 de grame de mere verzi conţin doar 53 de kcal, dar şi o cantitate mare de fibre ce induce senzaţia de saţietate pentru mult timp.

Citeşte şi: Cum te ajută merele să slăbeşti. Dieta de 5 zile

Previi inflamaţiile

Inflamaţiile pot fi rezultatul unor boli cronice. Acestea sunt, însă, ţinute sub control prin consumul de mere, întrucât aceste fructe sunt bogate în elemente cu acţiune antioxidantă, cel mai important dintre ele fiind quercitina, un flavonol, încadrat într-o subcategorie a flavonoidelor. Quercitina ajută în procesele de neutralizare a radicalilor libreri, reduce inflamaţiile, ameliorează efectele negative ale alergiilor şi menţine valorile normale ale tensiunii arteriale. De asemenea, catechina şi vitamina C, alte elemente cu efecte antioxidante ale merelor, luptă împotriva stresului oxidativ.

Ai o imunitate bună

În perioadele de declin ale imunităţii, mai ales toamna şi iarna, merele sunt recomandate pentru prevenirea răcelilor şi a gripelor sezoniere. Efectele benefice ale merelor asupra imunităţii se datorează conţinutului de vitamina C şi de antioxidanţi. Majoritatea elementelor nutritive se regăsesc în coaja mărului, motiv pentru care nu este indicată decojirea fructului.

Alte afecţiuni ce pot fi prevenite prin consumul de mere

Boli precum Parkinson, diabetul şi chiar cancerul pot fi prevenite prin consumul regulat de mere, fiindcă acestea sunt bogate în flavonoide. Mai mult decât atât, un studiu realizat de American Journal of Clinical Nutrition arată că merele pot preveni apariţia maladiei Alzheimer. Studiul a avut în vedere 921 de participanţi. S-a descoperit că cei care au consumat regulat mere au redus riscul de a dezvolta Alzheimer cu 48%.

Precauţii şi contraindicaţii

Merele sunt benefice atunci când sunt consumate cu măsură. Un consum prea mare de mere poate duce la diverse neplăceri, precum diaree, dezvoltarea de reacţii alergice în cazul anumitor persoane. De asemenea consumul excesiv de mere creşte cantitatea de fructoză din sânge, lucru ce poate duce, în timp, la diabet şi obezitate. Seminţele mărului sunt contraindicate consumului, întrucât conţin substanţe nocive organismului, ce pot avea efecte fatale.

de  Anca-Teodora Popa