De ce se înverzeşte gălbenuşul ouălor fierte? Sunt sigure pentru consum?

Într-un sandviș, ca aperitiv sau într-o salată, ouăle fierte tari sunt potrivite pentru multe preparate de zi cu zi. Dacă ești un fan al acestei metode de gătit, probabil ai observat deja prezența unui inel verde care înconjoară gălbenușul de ou. Știi de ce apare? Există riscuri în a consuma ouă fierte tari cu această parte verzuie?  

image

Partea verde a gălbenuşului fiert este sigură pentru consum

Despre ouă se spune că sunt aliment complet. Consumate mai ales la micul dejun, ouăle au numeroase beneficii pentru sănătate. Bogate în vitamine B, acestea stimulează funcția creierului și optimizează concentrarea și memoria. De asemenea, conțin zinc, fier, magneziu și fosfor, minerale esențiale pentru menținerea sănătății oaselor şi nu numai.

De asemenea, o sursă foarte bună de proteine. Având un conținut scăzut de calorii, acestea pot fi încorporate în numeroase diete pentru o pierdere sănătoasă în greutate, pe lângă faptul că promovează o senzație de sațietate la mese. Totodată, merită menționat faptul că ouăle au un nivel ridicat de luteină, un antioxidant esențial pentru sănătatea ochilor.

Citește și: Așa afli rapid dacă ouăle din frigider sunt încă bune

Ce înseamnă inelul verde din jurul gălbenușului ouălor fierte tari?

Contrar credinței populare, inelul verde care înconjoară gălbenușul ouălor fierte tari nu prezintă niciun risc pentru sănătate. În realitate, înseamnă pur și simplu că ouăle au fost fierte prea mult! Acest strat verde rezultă din oxidarea fierului din gălbenuș atunci când acesta intră în contact cu hidrogenul sulfurat, cauzată de fierberea albușului. Prin urmare, oul este perfect comestibil, în ciuda acestui inel neapetisant.

Totodată, din perspectiva siguranţei alimentare, chiar se recomandă ca un ou să fie bine fiert decât insuficient gătit, pentru a evita riscul prezenţei salmonelei.

O schimbare de culoare poate apărea și dacă oul a fost tăiat sau curățat prea mult timp înainte de consum, ceea ce face ca gălbenușul să se închidă uşor la culoare. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că răciți oul în apă rece și îl curățați de coajă chiar înainte de a-l consuma.

@Shutterstock