Aşa prepari maioneza fără ouă!

maioneza fara oua jpg

Maioneza este un ingredient întâlnit în diverse preparate, de la cele mai simple, precum gustările ca sendvișurile până la preparatele întâlnite, de obicei, la mesele festive ca salata de bœuf. 

Doar că maioneza obișnuită, cea cu ou crud are unele contraindicații importante, aceasta fiind interzisă, de exemplu, persoanelor alergice la ouă. De asemenea, femeilor însărcinate nu le sunt recomandate preparatele pe bază de ou crud, din cauza potențialelor riscuri, precum infecția cu Salmonella, care poate duce la anumite complicații grave, în unele cazuri, precum nașterea prematură sau chiar pierderea sarcinii, informează National Library Of Medicine.

Vestea bună este că te poți bucura în continuare de preparatele ce conțin maioneză, optând pentru variantă fără ouă.

Cum prepari maioneza fără ouă

Maioneza vegană este o variantă bună pentru cei care au contraindicații la ouă sau pentru persoanele vegane ori cele care aleg să postească.

O rețetă de încercat este cea propusă de theplantbasedschool.com.

Ai nevoie de :

-lapte de soia simplu, neîndulcit. Laptele de soia este singurul care funcționează pentru această rețetă, întrucât conține lecitine de soia, emulgatori naturali, care îngroașă maioneza, scrie theplantbasedschool.com. Alege laptele de soia cât mai natural, din surse sigure. Laptele de soia poate reduce inflamația din corp și conține, printre altele, nutrienți ca vitamina B6, magneziu, acid folic sau zinc, scrie healthline.com. Acesta are, însă, câteva contraindicații, precum în cazul persoanelor alergice la soia. Nu este recomandat celor cu afecțiuni ale glandei tiroide. Se recomandă consumul moderat de preparate pe bază de soia. 

-ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline (nu extravirgin) cu aromă nu foarte intensă. Poți folosi și ulei de avocado sau de canola. Poți să alegi să amesteci două uleiuri vegetale, precum cel de măsline cu un alt ulei cu aromă neutră. Ține cont că uleiul folosit va influența  aroma maionezei;

-muștar. Poți folosi muștar Dijon sau muștar american.;

-sucul de lămâie ;

-sare.

Mod de preparare: Adaugă ingredientele într-un recipient înalt și îngust. Mixează în timp ce miști blenderul în sus și în jos în recipient până când maioneza devine groasă și cremoasă. Gustă și ajustează maioneza după preferințe. Adaugă o lingură în plus de ulei pentru o maioneză mai groasă.

Această maioneză poate fi integrate cu ușurință în diverse preparate precum salata de castraveți, de vinete sau sendvișuri.

De Anca-Teodora Popa