Alimente care stimulează producerea de melatonină, hormonul somnului

1 2 jpg jpeg

Melatonina este un hormon pe care corpul îl produce în mod natural şi este responsabil în primul rând de reglarea ciclului natural de somn. Întrucât secreţia de melatonină are loc pe timpul nopţii, persoanele care suferă de insomnie pot dezvolta un deficit de melatonină. Din fericire, soluţia pentru a stimula producerea de melatonină în corp se află la îndemâna tuturor, prin consumul şi introducerea în dieta zilnică a anumitor alimente.

„Melatonina poate contribui la reducerea simptomelor depresiei sezoniere, îmbunătăţi sănătatea ochilor şi chiar ameliora refluxul gastroesofagian şi în plus, este şi un puternic antioxidant care poate oferi o mulţime de beneficii organismului. Pe lângă îmbunătăţirea somnului, melatonina este implicată şi în gestionarea sistemului imunitar, reglarea tensiunii arteriale şi a nivelurilor de cortizol. Beneficiile melatoniei au fost semnalate şi în cadrul unui studiu efectuat pe 50 de persoane care suferă de insomnie, iar rezultatele au arătat că administrarea de suplimente cu melatonină, cu două ore înainte de culcare, a ajutat oamenii să adoarmă mai repede şi a îmbunătăţit calitatea generală a somnului”, spune dr. Corina Zugravu, Preşedinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.     

4 alimente bogate în melatonină

Nucile

Nucile, migdalele, fisticul şi caju sunt adesea considerate a fi alimente benefice pentru îmbunătăţirea calităţii somnului. Deşi cantităţile pot varia, nucile conţin melatonină, precum şi minerale esenţiale, cum ar fi magneziu şi zinc, care sunt esenţiale pentru organism. Rezultatele unui studiu clinic au arătat că administrarea de suplimente ce conţineau melatonină, magneziu şi zinc în cazul adulţilor care sufereau de insomnie, a condus la un somn mai calitativ şi mai odihnitor.

Cireşele

Cireşele reprezintă o altă sursă de melatonină la îndemână în acest sezon, ce pot ajuta organismul în reglarea somnului. În timpul celor zece luni ale anului, când cireşele sunt în afara sezonului, cele uscate, dar şi sucul de cireşe (fără zahăr) pot fi înlocuitori buni. Cercetătorii recomandă consumarea acestora cu o oră înainte de culcare.

Ovăzul

O altă sursă de melatonină este ovăzul, una dintre cele mai bune cereale care pot îmbunătăţi calitatea somnului. Ovăzul este bogat în vitamina B6, o vitamină anti-stres şi melatonină. În plus, ovăzul este bogat atât în ​​calciu, cât şi în magneziu, două minerale care ajută la îmbunătăţirea somnului.

Berea

Studiile arată că melatonina prezentă în bere are proprietăţi antioxidante şi neuroprotectoare. Acest hormon poate fi găsit în diferite alimente precum fructele şi legumele, dar şi în băuturile fermentate precum berea şi vinul, ceea ce l-a determinat pe profesorul Javier Marhuenda să efectueze cercetarea „Melatonina în vin şi bere: efecte benefice”, publicată recent în revista Molecules. Rezultatele cercetării arată că nivelul de melatonină variază în funcţie de procesul de fermentare. Însă, chiar şi în cantităţi mici, contribuţia melatoninei asociată cu un consum moderat de bere este suficientă pentru a avea efecte benefice pentru organism.