Cum înlocuim în mod corect formula de lapte praf a bebelușilor? Răspunde nutriționistul Nicoleta Tupiță

După înțărcare, mulți părinți încearcă să schimbe mai multe formule de lapte până când o găsesc pe cea ideală. Dar cum se face în mod corect, schimbarea formulei? Ne răspunde nutriționista Nicoleta Tupiță, Nutrition, Health & Wellness Manager și autor pe blogul Și eu ce mai mănânc? 

„Încă de la început trebuie menționat că nu toți bebelușii au nevoie de trecerea treptată la o nouă formulă, să ne gândim de exemplu la situațiile în care bebelușii se confruntă cu episode de enterocolită, caz în care trecerea este buscă la o formulă specială, sau un alt caz este acela când vechea formulă nu mai este disponibilă.”, menționează nutriționistul.  De asemenea, nu toți bebelușii sunt sensibili la schimbarea formulei, marea majoritate a lor acceptând o nouă formulă fără probleme. De aceea, trecerea treptată de la o formulă de lapte praf la alta se face atunci când bebelușii sunt mai sensibili.

image

Foto: Shutterstock

„În anumite cazuri, sugarii sunt mai sensibili la schimbarea formulei, iar atunci se indică trecerea treptată la noua formulă. Există două modalități de trecere la o formulă nouă: linguriță cu linguriță, adică scoatem o linguriță din formula corentă și o înlocuim cu cea nouă, pe parcursul a 1-2 săptămâni (combinând formula veche cu cea nouă) sau a doua variantă prin care înlocuim treptat câte o masă cu noua formula, și aceasta este varianta pe care o încurajăm”, precizează nutriționista Nicoleta Tupiță

Specialista adaugă: „În acest caz, este indicat ca masa de dimineață să fie înlocuită cu formulă nouă pentru ca bebelușul să accepte mai ușor noua formulă și, de asemenea, pentru a putea identifica în timplul zilei anumite semne de intoleranță care ar putea apărea”.

 De asemenea, specialista atrage atenția părinților că este posibil ca unii bebeluși să aibă nevoie de mai mult timp pentru tranziția de la o formula de lapte la una nouă, caz în care se mai poate adăuga o zi la fiecare pas. Prin aceasta metodă părintele poate identifica mult mai rapid fenomenele de intoleranță la noua formulă.

Citește și  Cu suzetă sau fără suzetă? Cum este mai bine?