Ce avantaje ai dacă mănânci roşii des? Beneficii pe care nu le ştiai!

Vara este sezonul roşiilor şi este bine să profităm de ele, pentru că au numeroase beneficii importante pentru sănătate.

image

Foto: Shutterstock

Roșia este bogată în apă și săracă în calorii (20 kcal/100 g), ceea ce o face un bun aliat dacă ţii la siluetă. De asemenea, conține multe fibre (1,5 g/100 g), magneziu, clor, calciu şi potasiu. Totodată, roşiile sunt sursă de betacaroten (substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A, importantă pentru vedere şi pentru sănătatea pielii), vitamina C (necesară pentru imunitate şi pentru a combate îmbătrânirea celulelor), vitamina B9 sau acid folic (previne malformaţiile congenitale), vitamina E (puternic antioxidant, care protejează celulele) şi vitamina K1 (implicată în coagularea sângelui).

Protejează pielea

„Roșiile sunt pline de carotenoizi, un tip special de antioxidanţi care protejează pielea de efectele soarelui”, potrivit dieteticianului Elena Paravantes citată de medisite.fr.

Consumul frecvent de roșii ar putea preveni și arsurile solare, potrivit unui studiu din 2017 publicat în Scientific Reports.

Previn depresia

Un studiu din 2013 publicat în Journal of Affective Disorders a arătat că voluntarii care au mâncat roșii de două până la șase ori pe săptămână au avut cu 46% mai puține riscuri de a avea simptome ușoare sau severe de depresie decât cei care le-au consumat mai puțin de o dată. Consumul altor vegetale utilizate în studiu nu a produs același efect.

„Cercetătorii nu știu ce nutrienți provoacă acest efect, dar cred că ar putea fi antioxidanții, în special licopenul”, explică Elena Paravantes.

Ajută la absorbţia fierului

Unele alimente ajută organismul să absoarbă mai bine alți nutrienți. Roşiile, de pildă, au acest efect, la fel ca şi fructele care conţin vitamina C.

Fierul este un mineral care joacă un rol cheie în producerea hemoglobinei și a mioglobinei, proteine implicate în transportul oxigenului către mușchii și organele corpului.

Citeşte şi: Anemia feriprivă: cât contează dieta. Alimente indicate

Grăbesc vindecarea rănilor

Roşiile sunt sursă de vitamina C, necesară pentru producerea colagenului, o proteină prezentă în ţesutul conjunctiv, care ajută la vindecarea rănilor. Creşterea aportului de vitamina C este necesară, printre altele, şi în recuperarea după o intervenţie chirurgicală şi după tăieturi.