Alungă stresul cu aceste alimente! Ce să mănânci pentru a avea un moral mai bun
Anumite alimente conțin nutimente care te pot ajuta în lupta cu stresul. Specialiștii spun că mâncarea îți poate fi aliat sau, din contră, îți poate crește nivelul de afectare cauzată de stres.
Consumată cu măsură, ciocolata te poate ajuta să te simţi mai bine. Foto: Shutterstock
Hrana pe care o consumăm ne poate influenţa inclusiv starea de spirit. Atunci când ești stresat ai putea chiar să simți deficitele din corp prin nevoia de a consuma alimente care conțin anumite nutrimente precum vitamina C (citrice, varză), vitamina B (carne, peşte, ciuperci, avocado) seleniu (gălbenuş, linte) și magneziu (banane, spanac), care ajută la combaterea surmenajului și epuizării produse de stres.
Studiile au arătat că unele vitamine și minerale conținute de mâncare pot să scadă nivelul de stres resimțit. În egală măsură, o alimentație săracă nutritiv poate accentua problemele produse de stres și modul în care îl gestionăm.
Un articol publicat în revista „Stress” a sugerat că atât cantitatea, cât și calitatea nutrimentelor pe care le consumi pot avea impact asupra circuitelor neuronale care controlează emoția, motivația și starea de spirit. Alte cercetări au indicat faptul că microbiota intestinală, formată din microorganismele din intestin, au o legătură esențială cu relația dintre ceea ce mănânci, bei și modul în care te simți.
Combaterea stresului cu alimente este o metodă la îndemână pentru toată lumea, nu presupune medicamente costisitoare sau metodologie complexă, ci doar puțină rigoare alimentară.
Probioticele, bune şi pentru starea de spirit
Potrivit „Harvard Health Publishing”, probioticele pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, protejează împotriva bacteriilor dăunătoare și îmbunătățesc digestia și absorbția nutrienților. De asemenea, numeroase studii au descoperit că sănătatea intestinală este în corelație directă cu îmbunătățirea stării de spirit și calmarea anxietății, depresiei și a dispoziției generale proaste. O explicație este că bacteriile intestinale pot produce molecule cu funcții neuroactive, inclusiv serotonina și acidul gamma-aminobutiric (GABA), care influențează pozitiv starea de spirit.
Probioticele se află în diverse alimente fermentate precum chefirul, iaurtul şi varza murată.
Fibrele, necesare şi pentru moral
Necesare pentru o bună digestie a alimentelor, fibrele sunt implicate şi în funcţionarea optimă a tractului digestiv și în păstrarea pe termen lung a senzației de sațietate. Deficitul de fibre poate cauza constipație, hemoroizi și probleme de dispoziție prin tulburarea microbiotei, dar și excesul poate fi negativ. Prea multe fibre pot determina obstrucție intestinală, diaree sau chiar deshidratare, de aceea mesele bogate în fibre trebuie însoțite de mai multe lichide, în special de apă.
Potrivit revistei „Nutritional Neuroscience”, o dietă bogată în fibre poate fi asociată cu reducerea anxietății, depresiei și stresului. Un studiu realizat pe cobai a sugerat că fibrele pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și a inflamației, efecte pe care cercetările anterioare le-au asociat stresului și care, pe termen lung, pot duce la cancer și alte afecțiuni serioase.
Bogate în fibre sunt fasolea, merele, mazărea verde, fructele de pădure, migdalele, fisticul, semințele de in şi de susan și o mulțime de verdețuri, cum ar fi broccoli și salatele. Cerealele integrale sunt, de asemenea, campioane ale fibrelor.
Ciocolata neagra oferă antioxidanți
Ciocolata neagră te poate ajuta să reduci stresul în două moduri: prin impactul său chimic și impactul său emoțional. Este un răsfăț să o savurezi, iar acel sentiment de satisfacție în sine poate ajuta la reducerea stresului. Dar, în același timp, este bogată în antioxidanți. Acest lucru contribuie la reducerea presiunii psihice prin scăderea nivelului de hormoni de stres din organism. Este important să alegi ciocolata neagră de calitate, fără aditivi și substanțe chimice ascunse printre ingrediente. Cea mai sigură compoziție pentru cioloata neagră este formată din câteva ingrediente, cum ar fi boabele de cacao, zahărul din trestie de zahăr și untul de cacao, fără alte adaosuri.