Bananele, ideale pentru persoanele care suferă cu inima sau au stări de melancolie. Cine trebuie să le evite

banane jpg

Ai dureri de stomac, ești tot timpul tristă și fără vlagă? Poate că ar fi timpul să mai consume și câteva banana. Disponibil pe tot parcursul anului, acest fruct are multe beneficii pentru sănătate.

Banana taie pofta de mâncare

În primul rând, este important să renunți la această idee că bananele te vor îngrașa. Banana are 90 kcal , iar mărul 70 kcal , așa că diferența nu este așa de mare. În cele din urmă, nu este mai caloric decât multe alte deserturi consumate în timpul unei diete .

De exemplu, un iaurt simplu cu 0% grăsimi sau o porție de brânză de vaci 1furnizează 80 kcal, în timp ce un iaurt cu fructe conține 100 kcal.  Așadar, să-l demonizezi ca pe un aliment prea bogat, chiar și în cazul unei diete!

Bananele, sărace în calorii și satisfăcătoare

"Banana este fructul care are o densitate nutrițională  interesantă și nu atât de multe calori, mai ales că dă sațietate și are un indice glicemic nu prea mare, asta dacă nu îl alegi prea copt", confirmă Dr. Franck Senninger , nutriționist.

Pe scurt, suprimă pofta de mâncare pentru mult timp și te face să uiți de gustări.Consumat dimineața, acest fruct îți va oferi energia de care ai nevoie pentru a începe ziua cu bine.

Previne bolile cardiovasculare

Există adesea un dezechilibru între sodiu și potasiu în organismul nostru, din cauza unei diete în general prea sărate. Acest exces de sodiu poate favoriza hipertensiunea arterială, dar și retenția de apă. Totuși, banana face posibilă contrabalansarea acestui dezechilibru, deoarece se găsesc aproximativ 500 Mg de potasiu într-o banană mică, adică 1/6 din AJR.

„Foarte bogată în potasiu și săracă în sare, banana este un fruct ideal pentru persoanele care suferă de boli de inimă precum angina pectorală, insuficiența cardiacă sau arterioscleroză”, explică Isabelle Brette în cartea sa, Discover the virtutes of the banana. Potasiul este recunoscut în special pentru capacitatea sa de a reduce riscul de hipertensiune arterială.

Bananele luptă și împotriva osteoporozei

„Potasiul este, de asemenea, un mineral esențial  pentru cineva care suferă de osteoporoză , deoarece ajută la încetinirea acidificării și demineralizării osoase”, adaugă dr. Senninger. În cele din urmă, un studiu recent a arătat că aporturile mari ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral . Prin urmare, este întotdeauna în interesul nostru să nu uităm să o consumăm.În completare te poți baza și pe cartofi, spanac, linte, avocado. Atentie însă: pacienții cu afectiuni renale au mai multe dificultăți în eliminarea potasiului. Prin urmare, trebuie să restricționeze alimentele care îl conțin.

Protejează împotriva cancerului

La fel ca multe alte fructe, bananele conțin antioxidanți , care ne protejează celulele de radicalii liberi, care sunt responsabili de îmbătrânire, dar și de apariția bolilor neurodegenerative sau a anumitor tipuri de cancer. 

Isabelle Brette precizează în cartea sa că banana conține vitamina C și dopamina care, atunci când sunt combinate, „sporesc capacitatea antioxidantă a fructului”. De asemenea, mai multe studii arată o legătură între consumul de banane și un risc redus de apariție a mai multor tipuri de cancer.

Cu cât banana este mai coaptă, cu atât protejează mai bine

Astfel, din 61.000 de femei, cu vârste cuprinse între 40 și 76 de ani, cei mai mari consumatori de banane au avut un risc mai scăzut de cancer de rinichi. Alte studii efectuate în Uruguay au stabilit o relație între consumul de banane și reducerea riscului de cancer colorectal.

De asemenea, se pare că, cu cât banana este mai coaptă și are pete negre , cu atât potențialul ei anticancerigen este mai mare. „Când sunt foarte coapte, bananele produc o substanță numită TNF-alfa (factor de necroză tumorală) care joacă un rol vital în lupta împotriva cancerului, datorită capacității sale de a lupta împotriva celulelor anormale, potrivit cercetărilor efectuate de specualiștii japonezi”.

Conțin fibre

Bananele conțin atât fibre solubile, cât și insolubile (adesea mai greu de digerat). „Acest fruct este în general bine tolerat, chiar dacă ai intestine fragile, deoarece majoritatea fibrelor sale nu sunt iritante”, explică dr. Senninger. . De asemenea, este singurul fruct recomandat în caz de gastroenterită , deoarece este blând cu intestinele.

Există însă o singură precauție, chiar dacă acest lucru nu este valabil pentru toată lumea, poate avea tendința de a constipa , așa că nu consumați nu consumați prea multe (nu mai mult de una pe zi), dacă observați acest efect.

Conține vitamina B6 care ajută starea de spirit

O banană oferă aproximativ 25% din doza noastră zilnică recomandată de Vitamina B6. Această vitamină este bine cunoscută pentru rolul său în reglarea sistemului nervos și, prin urmare, a dispoziției, prin sinteza anumitor neurotransmițători, cum ar fi serotonina. Ajută la calmarea nervozității, a iritabilității, la evitarea micilor schimbări de dispoziție. În plus, conține și mult magneziu ,„esențial pentru transmiterea impulsurilor nervoase”, subliniază Isabelle Brette în cartea sa.