Dieta flexitariană: ce este şi cum te ajută să slăbeşti

Dacă vrei să pierzi din kilogramele în plus sau, pur și simplu, să mănânci mai sănătos fără să renunți la categorii întregi de alimente, alege noua modă în materie de slăbit!

image

Regimul flexitarian este clasat al treilea în clasamentul celor mai eficiente diete din Statele Unite, imediat după dieta mediteraneană și DASH. În principiu, este, în mare parte, un plan alimentar vegetarian din care, totuși, nu trebuie să elimini carnea sau lactatele. Un vis, nu-i așa?

Dieta flexitariană combină cuvintele „flexibil” și „vegetarian” pentru a defini un mod semi-vegetarian de-a mânca, care pune accentul pe mâncărurile din legume din care nu lipsesc produsele animale în cantități moderate. Acest regim alimentar a devenit cunoscut în 2009, când dieteticianul Dawn Jackson Blatner a scos pe piață cartea „Dieta flexitariană: Cel mai vegetarian mod de-a slăbi, de-a fi sănătos, a preveni bolile și a prelungi viața”. Bestseller-ul include un plan alimentar întins pe 5 săptămâni, care, culmea, ne încurajează să adăugăm în meniu grupe de alimente, nu să le excludem. Așadar, putem să luăm micul dejun, prânzul, cina și gustări pe durata unei zile, fără să ne stresăm că vom lua în greutate.  

După cum v-ați dat seama deja, dieta flexitariană este destul de flexibilă. Nu stăm să ne numărăm caloriile și nici nu ne punem în farfurie porții minuscule. Cartea care a făcut cunoscută dieta în întreaga lume încurajează cunsumul unui număr sportit de fructe, legume, cereale integrale și alternativele cărnii, adică fasolea, lintea și semințele, fără să dăm iama, totuși, în produsele procesate.

Ce mănânci?  

Spre deosebire de alte diete, în cazul celei flexitariene, ne concentrăm pe ce putem mânca, nu pe ce n-avem voie să punem gura. Astfel, există 5 grupe de mâncare Flex:

· Noua carne" (cum îi spun americanii) se referă la proteinele vegetale ca fasolea, legumele, tofu și tempeh (mâncarea tradițională indoneziană făcută din boabe de soia fermentate)

· Fructe și legume

· Cereale integrale precum quinoa, orez brun, ovăz, orz, mei, porumb și farro (un grâu modern)

· Lactatele includ iaurtul, laptele, chefirul și brânza 

· Condimentele sunt cele care dau aroma mâncării. Tot aici includem grăsimile sănătoase ca avocado-ul, nucile, semințele și uleiurile.

Cu toate că nu există restricții în această dietă, trebuie limitat consumul de alcool, cărnuri procesate, fast food și zaharuri adăugate. Prima măsură pe care o poți lua este să tai în jumătate porția de carne mâncată și înlocuiește-o cu linte, legume, fasole sau tofu. La desert, savurează un fruct și, atunci când iei masa în oraș, alege un restaurant vegetarian, care să-ți ofere idei despre cum să gătești acasă. Dacă vrei să slăbești, evident că nu poți mânca oricât și orice, însă, în același timp, te poți baza pe mâncărurile făcute din legume, care te vor ajuta să ajungi la silueta ideală. Bun! Dar cât putem slăbi cu dieta flexitariană? Mai multe studii arată că cei care urmează o dietă vegetariană pierd mai mult în greutate decât cei care consumă carne. Dieta flexitariană presupune un aport caloric de 1.500 calorii pe zi, cu care se pot pierde 2-3 kilograme pe săptămână.

Are şi beneficii pentru sănătate

Dieta vegetariană scade riscul apariției bolilor cardiace, a AVC-ului, tensiunii arteriale și chiar cancerelor. Un regim alimentar semi-vegetarian reduce riscul apariției diabetului de tip 2 și te ajută să scapi de surplusul de greutate, îmbunătățind metabolismul.