Acestea sunt alimentele de care organele au nevoie!

Unele substanțe nutritive sunt esențiale pentru ca organele noastre să funcționeze normal. În lipsa acestora, pot apărea diverse tulburări, de aceea este bine să le includem cât mai des în dietă.

image

CREIER: pește gras (somon, ton), nuci, uleiuri vegetale, lactate, fructe și legume colorate, cereale integrale

Antioxidanții care dau culoare fructelor și legumelor mențin sănătatea celulelor cerebrale, de aceea consumă cât mai des roșii, morcovi și fructe de pădure. Lactatele sunt sursă de proteine, necesare pentru funcționarea creierului, dar și de B2 și B12, vitamine cu rol important în dezvoltarea intelectuală. Implicate în buna stare a creierului sunt și uleiul de măsline și cel de sâmburi de struguri (conțin vitamina E, care neutralizează radicalii liberi). La rândul lor, cerealele integrale mențin sănătatea sistemului nervos central.     

INIMĂ: portocale, kiwi, fragi, varză, spanac, struguri, roșii, somon, cereale integrale, uleiuri vegetale (de măsline)

O alimentație bogată în legume și fructe poate reduce cu un sfert riscul de apariție a infarctului și a accidentului vascular cerebral. Cele mai indicate sunt cele care conțin vitamina C (portocalele, kiwi, fragii, varza), pentru că aceasta ajută la întărirea vaselor de sânge. Vitamina E, prezentă în uleiurile vegetale, poate preveni formarea cheagurilor (același efect avându-l și usturoiul), iar acizii grași din peștele gras (somon) au efect protector contra infarctului. La rândul lor, cerealele integrale pot ține departe hipertensiunea.

PLĂMÂNI: broccoli, varză, conopidă

Legumele din clasa cruciferelor (varza, broccoli) sunt ideale pentru sănătatea plămânilor, oferind protecție față de cancerul la nivelul acestui organ. Efectul benefic este pus pe seama unui compus (sulforafan), care stimulează genele anti-cancer și inhibă procesul malign. Pentru a profita la maximum de avantajele acestor legume, este indicat să le consumăm crude (varza) sau preparate termic cât mai puțin, ideal la aburi.

OCHI: ouă (gălbenuș), citrice, pește, legume verzi, morcovi

Gălbenușul conține doi antioxidanţi importanți (luteină şi zeaxantină), care previn degenerescenţa maculară, provocată de deteriorarea unei părţi a retinei, afecţiune care reprezintă o cauză importantă a orbirii la persoanele vârstnice. Acești antioxidanți se mai găsesc şi în struguri, piersici, spanac, broccoli, mazăre, kiwi şi portocale. De asemenea, pentru a preveni apariţia degenerescenţei maculare, este recomandat un consum cât mai bogat de alimente bogate în vitaminele A (morcovi, roşii, legume verzi, ficat, lactate, unt), E (soia, ulei vegetal, nuci, cereale integrale, legume verzi), C (citrice, kiwi, pătrunjel) şi zinc (peşte, carne). Vitamina C mai este indicată și pentru prevenirea cataractei, iar acizii graşi Omega-3 din peşte (macrou, somon) şi vitaminele din complexul B (carne, lactate) aduc beneficii acuităţii vizuale.

FICAT: usturoi, grepfrut, sfeclă roșie, morcovi, legume cu frunze verzi

Usturoiul conține numeroși compuși sulfuroși ce activează enzimele prezente în ficat, care ajută la eliminarea toxinelor. La rândul lui, grepfrutul este bogat în alte substanțe benefice pentru acest organ, printre acestea numărându-se vitamina C și alți antioxidanți, precum și enzime cu rol în detoxificare. Benefice pentru funcția hepatică sunt și sfecla roșie și morcovii, iar legumele cu frunze verzi ajută ficatul să nutralizeze metale grele, chimicalele și pesticidele.

RINICHI: merișoare, ceapă, usturoi, țelină

Considerate „doctorul rinichilor”, merișoarele sunt bogate în vitamina C și mangan. Aceste fructe sunt de ajutor pentru prevenirea infecțiilor care apar la nivelul acestui organ. Merișoarele reduc nivelul de oxalați și fosfați, oferind astfel protecție față de pietrele la rinichi. Ceapa și usturoiul conțin quercitină, un antioxidant care îmbunătățește funcția rinichilor. Bună pentru rinichi este și țelina, care are acțiune diuretică și care ajută la eliminarea „deșeurilor” din corp.

PIELE: carne, pește gras, gălbenuș, lactate

Carnea conține zinc, un element indispensabil pentru sinteza proteinelor și pentru diviziunea celulară și a cărui lipsă duce la întârzierea cicatrizării și favorizează probleme de piele precum dermatita sau acneea. Gălbenușul este sursă de vitamina A, necesară pentru reglarea nivelului keratinei, proteina care previne uscarea și roșeața pielii. Acizii grași esențiali din peștele gras sunt importante pentru membranele celulare ale pielii, prevenind uscarea și sensibilizarea acesteia.

Vezi şi: Iată ce alimente nu ar trebui să încălzești la microunde!