Acest fruct are gust de carne de porc! Este gustos, dar şi sănătos
Jackfruit, un fruct cu gust de carne. Foto: Shutterstock
Atât vegetarienii, dar nu numai ei, se pot delecta cu un fruct care, prin preparare, capătă gust de carne de porc. Este vorba despre jackfruit, un fruct care, în afară de numeroasele beneficii pe care le are, poate ajuta şi în problema foametei, care afectează multe state.
Fructul este întâlnit în India şi în Bangladesh, dar este comercializat în conserve şi în alte părţi ale lumii, inclusiv în România. Este cel mai mare fruct din lume care creşte in copac, ajungând la greutatea de 4 - 45 de kilograme!
Ce conţine
Profil nutriţional pentru 100 g de jackfruit:
Calorii: 95 kcal
Proteine: 1,7 grame
Grăsime: mai puțin de 1 gram
Carbohidrați: 23 grame
Fibre: 1,5 grame
Zaharuri: 19 grame
Vitamina B6: 19% din doza zilnică recomandată
Vitamina C: 15% din doza zilnică recomandată
Potasiu: 10% din doza zilnică recomandată
Vitamina B1: 9% din doza zilnică recomandată
Cupru: 8% din doza zilnică recomandată
Magneziu: 7% din doza zilnică recomandată
Vitamina B3: 6% din doza zilnică recomandată
Vitamina B9: 6% din doza zilnică recomandată.
Vitaminele din complexul B sunt necesare pentru buna funcţionare a sistemului nervos.
„Este un miracol. Poate oferi atât de multe substanţe nutritive. Dacă mâncaţi 10-12 boabe din acest fruct, nu veţi avea nevoie de hrană timp de jumătate de zi“, a declarat pentru The Independent Shyamala Reddy, cercetător la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India.
Cum poate fi consumat
Dacă este consumat crud, jackfruit-ul are gust de ananas sau pară, însă prepararea termică îl face să semene cu carnea de porc.
Sub formă conservată, poate fi amestecat cu un amestec pentru barbeque şi consumat pe lipie sau în chiflă de burger, alături de salată de legume. Poate fi prăjit şi consumat cu varză şi morcov.
Ce alte beneficii mai are
Frunzele copacului pot fi o sursă de hrană pentru caprine şi alte animale de fermă.
Coaja fructului are o culoare portocalie, putând fi folosită în mod tradiţional ca vopsea pentru haine.
Arborii produc o substanţă lipicioasă care poate fi folosită ca adeziv.