3 rețete delicioase și nutritive pe care le poți savura în sezonul rece

image

În sezonul rece, când temperaturile sunt scăzute și ne petrecem mai mult timp în casă, se resimte mai acut nevoia să consumăm mâncare nutritivă, caldă, bogată în vitamine, dar și gustoasă. De aceea, îți oferim astăzi trei rețete pe care cu siguranță le vei găti și le vei consuma cu plăcere, fiind numai bune pentru zilele friguroase.

1. Supă cremă de legume

Fără îndoială că iarna, mai ales atunci când nu consumăm atât de des legume, cele mai bogate în vitamine și minerale sunt ciorbele și supele. O ciorba de vacuta este mereu o idee bună, pentru că este gustoasă, hrănitoare, doar că nu avem mereu timpul necesar pentru a fierbe vita și, de asemenea, poate nu întotdeauna ne dorim să consumăm carne.

De aceea, o supă cremă de legume poate fi o alternativă perfectă: se face ușor, este sățioasă și foarte gustoasă.

Pentru prepararea acesteia, ai nevoie de:

● 3-4 cartofi;

● 2-3 morcovi;

● 2 cepe;

● câteva bucăți de țelină;

● o rădăcină de pătrunjel;

● o rădăcină de păstârnac;

● smântână de gătit (opțional);

● sare, piper, ierburi aromatice.

Mai întâi, curăță legumele de coajă și taie-le în bucăți nu foarte mici (pentru că, ulterior, vor fi pasate). Apoi, umple o oală cu apă, pune legumele, asezonează cu sare și piper și lasă-le să fiarbă până devin moi. După ce acestea sunt fierte, pune-le într-un blender și pasează-le.

Folosește-te în acest proces de apa în care au fiert legumele. După ce ai obținut o cremă omogenă, pune supa într-o oală și mai las-o la fiert câteva minute. Dacă nu ai obținut consistența dorită, poți pune în continuare câteva polonice din apa în care au fiert legumele. Condimentează după gust cu sare, piper și, opțional, ierburi aromatice (cimbru, busuioc, rozmarin). De asemenea, la final, poți adăuga și smântână de gătit, amestecând totul și lăsând ca supa ta să mai dea încă un clocot.  

Se poate servi cu crutoane, cu bacon crocant sau simplă, fiind numai bună de savurat și atât de ușor de făcut.

2. Griș cu lapte și cu dulceață

Un preparat care intră în categoria de comfort food este un desert al copilăriei, care nu numai că îți încălzește trupul într-o zi friguroasă, ci și sufletul, amintindu-ți de momentele de când erai copil. În plus, este o rețetă atât de simplu de făcut, încât ar fi păcat să nu te bucuri mai des de gustul ei.

Pentru patru porții, ai nevoie de:

● 100 de grame de griș;

● un litru de lapte;

● jumătate de linguriță de sare;

● 30 de grame de unt;

● zahăr (opțional).

Primul pas este să pui laptele la fiert. În momentul în care observi că acesta fierbe, adaugă puțin câte puțin din griș și amestecă în tot acest timp viguros cu telul. Lasă compoziția la fiert, la foc mic, timp de 10-15 minute și nu uita ca, din când în când, să amesteci cu telul. La final, adaugă untul, sarea și zahărul (după gust). În cazul în care îl vei consuma cu dulceață, poți omite să pui zahăr.

3. Cartofi copți cu salată de ardei și feta

O altă rețetă ușoară de preparat, dar gutoasă, sățioasă și caldă, este cea de cartofi copți la cuptor, alături de o salată hrănitoare de ardei și feta.

Pentru această rețetă, ai nevoie de:

● 5-6 cartofi copți (în funcție de câte persoane mănâncă);

● 3-4 ardei copți;

● o bucată de feta;

● sare;

● ulei de măsline.

Pentru un gust mai bun, este indicat să speli foarte bine cartofii și să nu îi cureți de coajă. Încălzește în prealabil cuptorul, usucă cartofii cu un prosop, stropește-i cu puțin ulei de măsline pe ambele părți și pune-i la copt, la 200 de grade, timp de 50 de minute/ o oră. Pentru salată, pune bucățile de ardei copt într-un bol (este recomandat ca ardeii să fie reci), taie în cuburi brânza feta și amestecă totul cu câțiva stropi de ulei de măsline. Când cartofii sunt gata, asezonează-i cu sare și servește-i alături de salata delicioasă și consistentă.

Așadar, în sezonul rece, corpul nostru resimte nevoia de mâncare caldă, nutritivă. Fie că vom găti comfort food, fie salate calde și supe, este important să ne bucurăm și de procesul în sine de a găti și să ne alimentăm corespunzător.

Sursă foto: Pexels.com