Lucruri despre clitoris pe care, în mod obligatoriu, ar trebui să le știi

Clitorisul este unul dintre organele foarte puțin studiate ale anatomiei feminine. Poate fi de mărimea unui bob de mazăre, la exterior, dar are un impact puternic în corp datorită miilor de terminații nervoase și unei funcții unice, exclusive, care se referă la genearea de plăcere, scrie Yahoo Health.

Cu toate acestea, clitorisul este puțin studiat - la fel ca tot ceea ce are legătură cu sănătatea sexuală a femeilor. Deși este lco de mai multe cercetări, există câteva lucruri pe care el cunoaștem despre clitoris și pe care ar fi bine să le știi.

Are peste 10.000 de terminații nervoase

Un studiu din 2022 a arătat că organul numit clitoris are mult mai multe terminații nervoase decât se credea inițial, când se considera că are 8.000 de terminații nervoase.

masturbare shutterstock 772231666 jpg

Stimularea clitoridiană crește satisfacția sexuală. Foto: Shuttertock. 

Dr. Maria Uloko, profesor asistent de urologie la Universitatea din California San Diego, și dr. Blair Peters, profesor asistent la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon și chirurg plastic de chirurgie reconstructivă, au lucrat împreună la studiu folosind mostre de la operațiile de faloplastie, care reprezintă crearea unui penis ca parte a operațiilor de schimbare de sex și afirmare a genului.

Ei au făcut observația că organul clitoris are 10.000 de nervi, în timp ce palma mâinii,  pentru comparație, o zonă mult mai mare are 17.000.

Igiena este importantă

Poate că nu te-ai gândit prea mult la igiena clitorisului – dar ar trebui, spune dr. Debby Herbenick, cercetător în sexualitate la Universitatea Indiana și autoarea cărții The Coregasm Workout.

„Este un lucru normal ca organul numit clitoris și gluga clitoridiană, care îl acoperă, să colecteze smegma, o substanță care se formează dintr-o combinație de uleiuri naturale ale corpului, celule moarte ale pielii și alte fluide”, explică Herbenick.

 „Poate fi albă sau galbenă și arată ca o brânză moale, sfărâmicioasă. Smegma nu este contagioasă și nici nu este o infecție cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, se poate acumula și poate îngreuna retragerea capotei clitoridei sau - pentru persoanele cu penis - preputul. Cel mai bun mod de a preveni acumularea de smegmă este spălarea organelor genitale - nu este nevoie de săpun, doar apă și îndemânare sunt suficiente.”

Dr. Uloko subliniază că, deși mecanismul glugăi clitoridei este similar cu prepuțul de pe un penis necircumcis, este totuși diferență între ele. Copiii născuți cu penis sunt învățați „igiena prepuțului”, spune ea, dar „nu le învață niciodată nimeni pe fetițe, sau pe părinții de fetițe cum să curețe în mod corespunzător gluga clitoridiană și clitorisul”, mai afirmă specialista.

Clitorisul poate fi chiar mai lung decât penisul

Capul clitorisului poate fi relativ mic, dar organul depășește cu mult ceea ce vedem. Clitorisul include o structură internă care are forma unui braț și include doi arbori lungi de 10 centimetri, precum și un bulb intern.

Se aseamănă cu penisul

Potrivit lui Uloko, motivul pentru care penisul și clitorisul au „aceeași anatomie” este pentru că, în uter, erau una și aceeași. Atât clitorisul, cât și penisul se dezvoltă din ceea ce se numește tuberculul genital ambisexual.

„Singurul motiv pentru care arată diferit este pentru că, în uter, băieții mici, dacă sunt născuți genetic bărbați, au un val de testosteron care face ca micul lor clitoris să se alungească într-un penis”, notează Uloko.

Organele genitale încep să se diferențieze în jurul a 9 săptămâni de sarcină, când tuberculul genital începe să se formeze într-un clitoris sau un penis.

Are o funcție cu totul specială

Clitorisul este singurul organ din corp care este conceput exclusiv pentru plăcere – totuși adesea nu primește suficientă atenție în dormitor, datorită, în parte, mitului că stimularea vaginală este ideală pentru orgasm. De fapt, unii cercetători au susținut că orgasmele vaginale sunt de fapt un mit și că stimularea vaginului fără stimularea clitorisului este imposibilă.

Indiferent dacă orgasmele vaginale sunt sau nu reale sau doar orgasme clitoridiene sub alt nume, dr. Herbenick subliniază că clitorisul este „partea cea mai sensibilă a vulvei” și, prin urmare, ar trebui tratat ca atare.

„Nu este surprinzător că multe femei fie au nevoie de stimulare concentrată a clitorisului pentru orgasm, fie au descoperit că stimularea clitorisului face orgasmul mai ușor”, spune ea. „Acest lucru se poate face prin utilizarea degetelor sau a unui vibrator pentru a stimula clitorisul în timpul penetrării vaginale sau a actului sexual. Se poate face și prin cunnilingus, adică prin sex oral la nivelul vulvei. Acordarea unei atenții deosebite clitorisului poate ajuta, deși este uitilă discuția direct cu pratenera pentru a ști ce fel de stimulare preferă.”, te sfătuiește specialista.

Dr. Uloko spune: „Dacă am lua toate informațiile pe care le știm despre penis și ne-am concentra și asupra clitorisului, oamenii ar face sex mai bun”.

Se bazează pe testosteron

Deși avem tendința de a asocia organele sexuale masculine cu testosteronul, Uloko spune că și clitorisul, care conține țesut erectil, este de fapt „foarte dependent de testosteron”.

„Pentru a avea un clitoris sănătos și robust, ai nevoie de niveluri sănătoase de testosteron și, de fapt, persoanele cu ovare produc de 1.000 de ori mai mult testosteron decât estrogen”, explică specialista pentru Yahoo Health.