Palpitaţiile - când sunt motiv de îngrijorare. Medicul răspunde

1 tipa durere inima 1231591375 jpg jpeg

Descrise ca bătăi puternice sau rapide ale inimii, palpitaţiile pot sau nu să semnaleze o problemă serioasă de sănătate. Află din articolul nostru când este cazul să te îngrijorezi!

Palpita┼úiile sunt considerate de mul┼úi dintre noi o problem─â grav─â ┼či deseori ne g├óndim c─â avem probleme cu inima. Cu toate c─â, de cele mai multe ori, nu afec┼úiunile cardiace sunt cauza lor (mai ales la adul┼úii s─ân─âto┼či), palpita┼úiile nu trebuie neglijate. Astfel, este nevoie de un consult de specialitate, pentru a exclude orice suspiciune, mai ales dac─â palpita┼úiile se produc cu repeti┼úie. P├ón─â a ajunge la medic, este bine s─â not─âm ora la care palpita┼úiile apar, durata acestora, dac─â b─ât─âile sunt regulate sau nu ┼či c├óte astfel de b─ât─âi anormale apar ├«ntr-un minut, de pild─â. 

├Än stare de repaus, ritmul cardiac normal este cuprins ├«ntre 60 ┼či 100 de b─ât─âi pe minut. Palpita┼úiile pot ap─ârea ├«n cadrul unor tulbur─âri precum sc─âderea (bradicardie) ori cre┼čterea (tahicardie) ritmului cardiac sau al b─ât─âilor neregulate ale inimii (aritmie).

De ce apar?

Palpita┼úiile sunt frecvente mai ales la persoanele care au un stil de via┼ú─â alert ┼či stresant, dup─â emo┼úii puternice sau la cei care au atacuri de panic─â, dup─â consumul de alcool, cafea sau dup─â fumat. Tulbur─ârile de somn, oboseala, menopauza, dezechilibrele de minerale din corp, dar ┼či unele boli (anemia, hipertiroidia) ┼či tratamente (efedrin─â, adrenalin─â, tiroxin─â, miofilin─â) pot sta la baza palpita┼úiilor. ├Äns─â ┼či unele afec┼úiuni cardiace pot modifica frecven┼úa ┼či ritmul b─ât─âilor inimii. Printre acestea se num─âr─â fibrila┼úia atrial─â, tahicardia, insuficien┼úa cardiac─â, cardiopatia ischemic─â, extrasistolele ventriculare sau supraventriculare, boala de nod sinusal. Trebuie mers de urgen┼ú─â la medic dac─â frecven┼úa cardiac─â este mai mare de 130 de b─ât─âi pe minut, dac─â acestea au o durat─â prea mare sau dac─â apar ├«n timpul unui efort, ├«nso┼úite de febr─â ┼či de suflu rapid.

ÔÇ×Este foarte important ca p├ón─â la consultul medical pacien┼úii s─â nu ├«┼či administreze din proprie in┼úiativ─â diverse medicamente recunoscute ca fiind utile la pacien┼úii cardiaci. Spre exemplu, aritmiile severe evolueaz─â adesea cu tensiune arterial─â foarte scazut─â. ├Än astfel de situa┼úii, administrarea de nitroglicerin─â sublingual sau de medicamente antihipertensive poate avea efecte extrem de nefasteÔÇŁ, subliniaz─â medicul cardiolog Roxana Darabont.

EKG-ul, prima analiz─â indicat─â

Pentru diagnosticul corect, medicul cardiolog va recomanda unele analize.  Electrocardiograma (EKG) presupune ├«nregistrarea activit─â┼úii sistemului electric al inimii, iar rezultate concludente se ob┼úin dac─â aceast─â analiz─â este efectuat─â chiar ├«n timpul produceruii palpita┼úiilor. Dac─â acestea apar zilnic, medicul poate recomanda monitorizarea continu─â Holter. Aceasta presupune ca pacientul s─â poarte o caset─â timp de 24, ├«n timpul activit─â┼úilor zilnice, urm├ónd indica┼úiile medicului. Pentru aflarea diagnosticului, mai poate fi nevoie ┼či de test de efort, de analize sangvine, de ecocardiogram─â ┼či de angiografie.   

Tratamentul palpita┼úiilor depinde de cauza acestora. Reducerea consumului de excitante (cafea, alcool), eliminarea pe c├ót se poate a stresului, relaxarea ┼či practicarea unei activit─â┼úi fizice u┼čoare pot duce la dispari┼úia palpita┼úiilor. ├Än func┼úie de diagnostic, medicul poate recomanda ┼či tratament medicamentos.

Dr. Roxana Darabont

medic primar medicina interna si cardiologie, Centrul Mediclass, Bucure┼čti

Cei cu palpitaţii cu sunt obligatoriu bolnavi cu inima

Palpita┼úiile reprezint─â percep┼úia propriilor b─ât─âi ale inimii. Ele pot atrage aten┼úia asupra unui ritm cardiac anormal dac─â sunt prea rapide (peste 100 b─ât─âi/minut), prea lente (sub 50 b─ât─âi/minut) sau neregulate. Pacien┼úii care prezint─â astfel de simptome nu sunt obligatoriu bolnavi de inim─â. Numai ├«n urma consultului medical ┼či a unor investiga┼úii specifice se poate decide dac─â palpita┼úiile rezult─â dintr-o percep┼úie exagerat─â a unor abateri u┼čoare de la ritmul normal al inimii ┼či care nu reprezint─â niciun risc pentru via┼úa pacientului sau sunt induse de anomalii electrice ┼či structurale importante. Acestea din urm─â se asociaz─â cu manifest─âri severe merg├ónd de la dureri toracice constrictive, respira┼úie grea, exetremit─â┼úi reci, tulbur─âri de vedere sau de echilibru p├ón─â la pierderea st─ârii de con┼čtien┼ú─â. Cele mai concludente informa┼úii despre tulbur─ârile de ritm cardiac se ob┼úin de la electrocardiogramele efectuate chiar ├«n timpul manifest─ârii palpita┼úiilor. Sfatul nostru este ca pentru aritmiile care persist─â peste 5 minute sau care se asociaz─â de la ├«nceput cu simptomele severe enumerate mai sus, s─â ├«ncerca┼úi s─â beneficia┼úi de o evaluare medical─â de urgen┼ú─â.