Alunele: 5 beneficii pentru sănătate

alune8 jpg

Sunt considerate o plăcere vinovată. Deseori consumate ca aperitiv, alunele sunt, totuși, ideale pentru sănătatea ta. Iată ce beneficii au pentru organism!

Alunele nu fac parte din semințele oleaginoase care includ caju, nuci de macadamia, nuci de pin... Ele cresc în pământ și aparțin familiei de leguminoase, la fel ca lintea, fasolea roșie sau năutul. Care sunt beneficiile lor pentru sănătate? 

Alunele, o sursă de acizi grași mono și polinesaturați

Unt de arahide, ulei de arahide sau arahide prăjite, există 1001 de moduri de a le consuma. Deși se spune că „îngrașă” pentru că sunt bogate în calorii (100 g conțin aproape 600 de calorii), sunt de fapt foarte bune pentru sănătatea ta. Într-adevăr, grăsimile pe care le conțin sunt similare cu cele găsite în nuci sau avocado și sunt în principal acizi grași mononesaturați și polinesaturați .

„Alunele conțin grăsimi sănătoase, proteine, fibre și peste 25 de nutrienți esențiali , de la vitaminele B și aminoacizii esențiali, până la minerale precum magneziu, fosfor și potasiu. Ele oferă, de asemenea, o mare varietate de compuși bioactivi care au demonstrat în studii că susțin sănătatea inimii”, a declarat dieteticianul Julie Upton pentru revista Eatthis.

Pentru a vă bucura de beneficiile acestui superaliment, este indicat să alegeți arahide în coajă, deoarece acestea nu sunt procesate și, mai ales, sunt nesărate . Le puteți fierbe sau prăji, mai ales că studiile arată că aceste metode de gătit cresc cantitatea de fitonutrienți prezentă în semințe, făcându-le și mai sănătoase .

Sunt bune pentru inimă

„Grăsimea din alune este în primul rând mononesaturată și polinesaturată, ambele fiind cunoscute că contribuie la reducerea riscului de boli de inimă”, spune dieteticianul Julie Upton. „Autoritățile din domeniul sănătății, inclusiv Asociația Americană a Inimii, recomandă consumul de grăsimi nesaturate în loc de grăsimi saturate care se găsesc în alimente precum untul, produsele lactate integrale și carnea grasă.”

Ajuta la menținerea greutății

Bogate în fibre și proteine, alunele sunt deosebit de hrănitoare. Ba mai mult, proteinele ​​și fibrele ajută la potolirea foametei și la creșterea sațietății, iar asta te face să renunți la gustări. 

Un studiu arată că proteinele de înaltă calitate găsite în arahide ajută la reglarea hormonilor foamei. Fibrele care dau o senzație de sațietate ajută oamenii să mențină o greutate sănătoasă. „Probabil acesta este motivul pentru care cei care mănâncă frecvent alune și alte nuci au mai puține șanse să fie supraponderali sau obezi, în comparație cu alte persoane care nu le mănâncă des”.

Cresc speranța de viață

Potrivit unui studiu publicat în JAMA în 2015, alunele pot ajuta oamenii să aibă o viață mai lungă și mai sănătoasă. „Câteva alte studii ample cu mii de participanți au concluzionat, de asemenea, că alunele, ca parte a unei diete sănătoase, vă pot ajuta să adăugați mai mulți ani vieții”, adaugă specialistul în Eatthis. 

Ajută la controlul zahărului din sânge

Un studiu publicat în JAMA arată că untul de arahide reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la femei. În funcție de cantitatea ingerată zilnic, riscul ar putea fi redus cu 8 până la 27%

Reduc riscul de cancer

Consumul de alune de la o vârstă fragedă ar reduce riscul de apariție a cancerului de sân la o vârstă adultă.