Ce alternative ai pentru lubrifianți? Iată ce să foloșești și ce să eviți!

Stai departe de loțiunea pentru mâini și miere, dar uleiul de cocos poate face treabă bună, scrie Cleveland Clinic.

Există câteva motive pentru care ați putea dori un pic mai multă lubrifiere. Poate că te apropii de menopauză sau poate vrei doar să încerci ceva nou și diferit cu partenerul tău.

sex jpg

Lubrifiantul poate face explorarea sexuală mai plăcută. Foto: Shutterstock

S-ar putea să te întrebi despre opțiunile de lubrifiere care nu se găsesc în farmacii. Unii înlocuitori de lubrifiant sunt cu siguranță mai buni decât alții.

Fără miere

Nu este cea mai grozavă idee. Mierea ca lubrifiant, chiar dacă poate părea „naturală”. Medicul ginecolog Talia Crawford, explică de ce și răspunde la întrebarea „Ce pot folosi în loc de lubrifiant?”

Tipuri de lubrifianți

Oamenii folosesc lubrifianți în timpul sexului din mai multe motive, spune dr. Crawford. Ar putea fi pentru distracție, pentru a ușura uscăciunea vaginală în timpul menopauzei sau pentru a face sexul anal mai confortabil. Sau poate doriți să utilizați un lubrifiant nou pentru a crește senzațiile de satisfacție.

Lubrifianții tipici pe care îi găsiți în farmacii se împart în trei categorii:

Lubrifianții pe bază de ulei tind să fie cei mai durabili. Dar nu le folosi cu prezervative din latex sau punți dentare, deoarece uleiurile descompun latexul, făcând ca prezervativul să se rupă.

Lubrifianții pe bază de silicon durează mai mult decât lubrifianții pe bază de apă și sunt siguri pentru toate tipurile de prezervative.

Lubrifianții pe bază de apă sunt adesea cei mai puțin iritanți. Dar se usucă mai repede decât celelalte tipuri.

Dar dacă vrei un lubrifiant natural sau mai degrabă ai folosi ceva ce ai deja prin casă? „Aveți câteva opțiuni bune, dar există și unele lucruri pe care cu siguranță doriți să le evitați”, spune dr. Crawford.

Ce poți folosi în loc de lubrifiant?

Lubrifiantul greșit poate provoca iritații, arsuri și chiar infecții. Cele mai bune alternative de lubrifiant nu vor irita și nu vor afecta negativ sănătatea vaginală.

Iată câteva alegeri sigure:

Uleiuri pe care le poți folosi ca lubrifiant

Câteva uleiuri naturale sunt lubrifianți sexuali acceptabili. Dr. Crawford recomandă uleiuri (de preferință organice) precum:

·      Ulei de cocos.

·      Ulei din semințe de cânepă.

·      Ulei din semințe de struguri

·      Ulei de măsline extra virgin.

·      Ulei vegetal.

·      Ulei de floarea soarelui.

Ea aprobă, de asemenea, uleiul de vitamina E ca lubrifiant

Uleiurile recomandate de Dr. Crawford de obicei nu provoacă iritații vaginale și nu duc la infecții. Și pentru oricine dorește un lubrifiant natural, aceste uleiuri sunt opțiuni bune.

Cu toate acestea, nu utilizați lubrifianți pe bază de ulei dacă utilizați un prezervativ din latex. Uleiurile descompun latexul.

Lubrifianti naturali pe baza de apa

Dacă nu vă place uleiul de măsline ca lubrifiant sau preferați ceva pe bază de apă, dr. Crawford are câteva sugestii.

În primul rând, căutați un lubrifiant pe bază de apă care conține aloe și vitamina E.

Apoi, verificați pentru a vă asigura că nu include gluconat de clorhexidină, nonoxinol-9 (sau alte spermicide) sau propilenglicol. Ea sugerează, de asemenea, să evitați lubrifianții parfumați, precum și lubrifianții care pretind că au proprietăți de încălzire, răcire deoarece este puțin probabil ca ingredientele implicate să fie naturale.

Puteți folosi și gel pur de aloe vera. Dar probabil veți descoperi că aloe se usucă prea repede sau nu oferă suficientă alunecare.

Alternative de lubrifiere, de evitat

Dr. Crawford sfătuiește să nu folosiți anumite produse și substanțe comune pentru lubrifiere, în special în timpul sexului vaginal.

Iată substanțele pe care ea spune să le evite ca lubrifianți sexuali:

Substanțe de origine animală: stai departe de unt, albușuri, ulei de pește și iaurt. Proteinele animale pot perturba bacteriile sănătoase și pot duce la iritații și infecții vaginale.

Produse de curățare

Șamponul și săpunurile de mâini au un pH bazic. pH-ul vaginului este natural acid. Această nepotrivire poate provoca arsuri vaginale și, uneori, infecții.

Creme și loțiuni

Cremele hidratante pentru piele conțin adesea parfumuri și alte ingrediente iritante. În plus, tind să se usuce prea repede dacă încercii să le folosești ca lubrifiant.

Salivă

Bacteriile din gură diferă de cele din vagin. Introducerea bacteriilor bucale acolo poate duce la o infecție.

Substanțe zaharoase

Stai departe de îndulcitori precum agave, miere sau sirop. Zaharurile pot schimba mediul vaginal, creând un risc de infecție. De asemenea, se pot granula și provoca zgârieturi.

Uleiuri sintetice

Uleiul pentru bebeluși și vaselina pot irita țesuturile delicate, în special în vagin. Evită aceste ingredient și în lubrifianții cumpărați din magazine.

Dacă folosești lubrifianți cumpărați din magazin, ingredientele lor vă pot provoca arsuri și iritații nedorite.

Dr. Crawford recomandă evitarea acestor ingrediente din lubrifianții dumneavoastră:

Gluconat de clorhexidină: Această substanță chimică este folosită drept conservant, dar poate provoca arsuri și iritații la unele persoane.

Parfumuri: Aceste arome sunt aproape întotdeauna realizate cu substanțe chimice sintetice care pot provoca iritații.

Glicerină: Acest ingredient ajută la menținerea lubrifiantului alunecos, dar poate duce la infecții.

Propilenglicol: Această substanță chimică face lubrifianții umezi, dar unii oameni sunt sensibili la el.

Spermicide: substanțele chimice din spermicide sunt adesea iritante și pot ucide bacteriile bune din vagin. Dar spermicidele pot fi necesare pentru controlul nașterii, în funcție de metoda de contracepție.

Dr. Crawford avertizează, de asemenea, împotriva folosirii lubrifianților care pretind a fi „răcoritori” sau „care dau senzația de furnicături”. Ingredientele care produc aceste senzatii pot creste sensibilitatea în timpul sexului dar pot și irita zonele delicate.

Este bine să te joci cu diferite tipuri de lubrifianți. Doar stai departe de lista de ingrediente de evitat. Dincolo de asta, distrează-te!

Citește și Cum calmezi palpitațiile inimii?