De ce să nu înlături niciodată pielea de pe carne?

Printre ingredientele de aur ale frumuseții fără vârstă se află colegenul. Acesta conferă fermitate și structură, iar reducerea nivelului de colegn din piele conduce la apariția pielii lăsate și a ridurilor.

image

Foto: Shutterstock

„La persoanele tinere, pielea conține în jur de 75% colagen. Odată cu înaintarea în vârstă, sinteza de colagen scade, proces care poate fi accelerat de expunerea frecventă la soare, poluare, o alimentație nesănătoasă și/sau deficitară în nutrienți esențiali pentru sinteza de colagen, consumul de alcool, fumat și odihnă deficitară. La nivelul pielii, colagenul reține apa, facilitează hidratarea, sustine elasticitatea și fermitatea.”, scrie nutriționistul Nicoleta Tupiță pe blogul Si eu ce mai mănânc?

Specialista în nutriție adaugă: „ Principalele surse de colagen folosite pentru suplimentele alimentare sunt oasele de peste, pielea si oasele de vita, pielea si oasele de porc. Indiferent de sursa, colagenul contine 19 aminoacizi, dintre care 8 sunt aminoacizi esentiali. Organismul are nevoie de 9 aminoacizi esentiali, dintre care colagenul contine urmatorii 8: treonina, valina, metionina, izoleucina, leucina, fenilalanina, histidina si lizina.”

Acționează din interior

Deoarece colagenul este o molecula mare, nu poate fi absorbit prin piele, iar cremele sau alte tratamente topice cu colagen nui sunt eficiente. Așadar, colagenul actioneaza din interior și ar trebui ca aportul să vină din dietă sau din suplimente alimentare. „Carnea, mai ales cea cu “zgarciuri” sau cartilagii, conține colagen. Oasele de pește sunt bogate în colagen, sardinele fiind o sursă bună. Supa de oase și celebra piftie sunt și ele surse de colagen. La fel sunt și cremele pentru prăjituri cu gelatină sau jeleurile.”, spune nutriționistul Nicoleta Tupiță.

De asemenea, pielea de pui este o sursă bună de colagen, de aceea nu ar trebui îndepărtată, ci consumată,  dacă ții la frumusețe.

Potrivit nutriționistului Nicoleta Tupiță, „O dietă bine echilibrată cu un aport suficient de proteine, vitamina C, vitamina A, zinc și fier este necesară pentru sinteza colagenului la nivelul organismului. Proteinele fie ele animale, dar mai ales cele vegetale trebuie consumate în cantități adecvate (0.8-1g/kg greutate corporaala pe zi) pentru a asigura toți aminoacizii esențiali. Pentru ca vitaminele A si C, zincul și fierul sunt implicate în sinteza de colagen, un aport inadecvat poate duce la o producție deficitară.”

Citește și Cu sau fără suzetă? Cum este mai bine?