Decizie nouă în Spania. Femeile care au dureri menstruale și-ar putea lua concediu

femei8 jpg

Spania ia în considerare să le permită femeilor să-și ia trei zile libere de la job pe lună, asta dacă suferă de dureri menstruale severe, devenind prima națiune occidentală care oferă un astfel de beneficiu, scrie The Telegraph .

În prezent, concediul menstrual este oferit la nivel național doar în Zambia, Japonia, Coreea de Sud și Indonezia. Și în Statele Unite unele companii oferă concediu femeilor aflate în acea perioadă din lună.

Aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă dureri severe, conform Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică. Simptomele includ dureri abdominale acute, dureri de cap, diaree și febră.

„Dacă cineva are o boală cu astfel de simptome, se acordă o invaliditate temporară, așa că același lucru ar trebui să se întâmple și cu o femeie aflată la menstruație. Ar trebui să i se permită unei femei care are o perioadă dureroasă să stea acasă”, spune Angela Rodriguez, secretarul de stat pentru egalitate, pentru El Periodico.

The Telegraph susține că modificarea este programată să fie votată săptămâna viitoare în cadrul unei reuniuni a cabinetului.

Proiectul de lege include și alte măsuri care afectează sănătatea femeilor.

Școlile vor fi obligate să furnizeze tampoane sanitare fetele care au nevoie de ele, iar o taxă pe valoarea adăugată va fi eliminată din prețul de vânzare a  acestora din supermarketuri. Ba mai mult,  adolescentelede de 16 și 17 ani nu vor mai avea nevoie de permisiunea părinților pentru a face avort.

Este indicat un consult medical în cazul în care pacienta suferă asemenea dureri în fiecare luna sau în cazul în care situația se înrăutățește de la o lună la alta. Mai poate fi un semnal de ingrijorare dacă aceste dureri apar brusc după 25 de ani.

Diagnosticul de dismenoree se pune de către medicul specialist. Acesta trebuie să constate dacă există afecțiuni la nivelul uterului care ar putea cauza durerile, așa că așa că ar putea recomanda mai multe investigații.