Cele mai frecvente cauze ale durerii de stomac

1 durere stomac jpg jpeg

Aproximativ 20% din popula┼úia Rom├óniei se confrunt─â cu dureri de stomac, acestea put├ónd fi resim┼úite ca arsur─â, presiune, senza┼úie de prea plin, jen─â sau pur ┼či simplu durere.

ÔÇ×Cauzele durerii de stomac sunt diverse, de la deregl─âri func┼úionale la gastrit─â de diferite cauze, ulcer peptic ┼či cancer. Conform studiilor endoscopice, mai mult de 70% din pacien┼úii cu durere de stomac au dispepsie func┼úional─â; cu alte cuvinte, de┼či persoanele respective au durere de stomac, nu se deceleaz─â o boal─â organic─â. Sub 10% din pacien┼úii cu dureri de stomac au ulcer ┼či la mai pu┼úin de 1% se identific─â o tumor─â. 

Durerea ├«n abdomenul superior poate s─â apar─â ├«ns─â ┼či ├«n afec┼úiuni colecistice (colecistit─â, litiaz─â biliar─â), pancreatice (pancreatit─â acut─â sau cronic─â, tumori de pancreas, forma┼úiuni chistice), hepatice (tumori hepatice, tromboz─â de vena porta), sau cu originea ├«n intestinul sub┼úire sau gros (ulcer duodenal, duodenit─â, intestin iritabil, tumori intestinale, apendicit─â acut─â). Caracterele durerii ┼či examenul clinic nu pot stabili ├«ntotdeauna apartenen┼úa durerii ┼či atunci apel─âm la analize, la explor─âri imagistice (ecografie abdominal─â, CT/RMN) sau la explor─âri endoscopice,ÔÇŁ afirm─â Dr. Elena Ciuperc─â, medic primar gastroenterolog ├«n cadrul Clinicii DigestMed.

Afecţiuni grave care se pot ascunde în spatele banalei dureri de stomac

Exist─â cazuri ├«n care durerea de stomac ascunde afec┼úiuni grave, motiv pentru care este important s─â fim aten┼úi la anumite semne de alarm─â. 

Pacientul ar trebui s─â se ├«ngrijoreze dac─â durerea de stomac debuteaz─â la v├órsta de peste 45-50 de ani, dac─â resimte tulbur─âri la ├«nghi┼úire, anemie, dac─â are un istoric familial de cancer gastric, dac─â se confrunt─â cu o sc─âdere neinten┼úionat─â ├«n greutate, cu v─ârs─âturi persistente, ori dac─â asociaza s├óngerare digestiva superioara, situa┼úie ├«n care vars─â s├ónge ro┼ču sau digerat, cu aspect de za┼ú de cafea, ori are scaune negre, lucioase ca p─âcura, cu s├ónge digerat.

ÔÇ×Probabil boala de care ne temem cel mai mult este cancerul gastric, care adesea este diagnosticat ├«n stadii avansate ┼či are un prognostic prost, cu o rat─â de supravie┼úuire de aproximativ 27% la 5 ani. ├Än alte situa┼úii poate fi vorba despre o patologie tumoral─â cu alt─â origine (ficat/pancreas/colecist) sau despre o afec┼úiune acut─â care necesit─â evaluare ┼či interven┼úie medicamentoas─â sau chirurgical─â prompt─â (colecistit─â acut─â, pancreatit─â acut─â, apendicit─â acut─â); ├«n toate aceste situa┼úii, durerea poate avea aceea┼či localizare ca durerea de stomac ┼či ne poate ÔÇ×p─âc─âliÔÇŁ.

Tocmai de aceea, prezentarea la medicul specialist este recomandat─â pentru evaluare complet─â ┼či diagnostic precis. Chiar ├«n absen┼úa semnelor de alarm─â, dac─â durerea nu cedeaz─â la m─âsuri de diet─â ┼či tratament simptomatic este important s─â ne prezent─âm la medicul specialist pentru investiga┼úii ┼či tratament specific,ÔÇŁ adaug─â Dr. Elena Ciuperc─â. 

Factori de risc asociaţi durerilor de stomac

Alimenta┼úia necorespunz─âtoare, cu mese ÔÇ×s─âriteÔÇŁ, cu consum crescut de alimente acre sau iu┼úi, b─âuturile carbogazoase, fumatul, alcoolul ┼či stresul pot contribui la apari┼úia ┼či persisten┼úa durerilor de stomac. 

ÔÇ×O cauz─â frecvent─â a afec┼úiunilor stomacului este o bacterie extrem de r─âsp├óndit─â, Helicobacter pylori. Din p─âcate, inciden┼úa infec┼úiei cu Helicobacter pylori se men┼úine crescut─â ├«n ┼úara noastr─â, la aceasta contribuind ┼či tratamentele incomplete sau inadecvate folosite. 

O alt─â cauz─â pentru durerile de stomac o reprezint─â folosirea medicamentelor antialgice ┼či a aspirinei ├«n doz─â mic─â ├«n afec┼úiunile cardiologice. Persoanele ├«n v├órst─â au frecvent boli osteoarticulare degenerative ┼či/sau boli cardiace ┼či primesc at├ót antialgice, ├«n special antiinflamatoare nonsteroidiene c├ót ┼či aspirin─â ├«n doz─â cardiologic─â; acestea pot da dureri de stomac, eroziuni sau chiar ulcer gastric,ÔÇŁ afirm─â Dr. Elena Ciuperc─â. 

Dieta recomandat─â persoanelor care au frecvent dureri de stomac

Men┼úinerea unui program de mese regulate, la aproximativ 3-4 ore distan┼ú─â, lipsa exceselor, evitarea alimentelor care cresc secre┼úia acid─â la nivelul stomacului (condimente iu┼úi, alimente acre, b─âuturi carbogazoase, cafea, alcool) ┼či a celor care reduc evacuarea stomacului, duc├ónd astfel la distensia lui (gr─âsimi, dulciuri concentrate) sunt m─âsuri importante ├«n cazul persoanelor care se confrunt─â frecvent cu dureri de stomac.

ÔÇ×De asemenea, atunci c├ónd avem nevoie de un medicament pentru durere se recomand─â s─â ├«l lu─âm dup─â mas─â, cu mult─â ap─â ┼či doar c├ónd este ├«ntr-adev─âr necesar; este bine s─â opt─âm pentru analgezicele care afecteaz─â mai pu┼úin stomacul, cum este acetaminofenul (Paracetamol).

Atunci c├ónd durerile sunt u┼čoare ┼či nu sunt prezente semne de alarm─â putem ├«ncerca s─â le calm─âm prin m─âsuri de diet─â ┼či tratament cu medicamente care se pot achizi┼úiona f─âr─â prescrip┼úie medical─â. Din aceast─â categorie fac parte antiacidele ┼či medicamentele antisecretorii (fie de tipul antihistaminicelor anti receptori H2, cum este famotidina, fie de tipul inhibitorilor de pomp─â de protoni: omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol). Un astfel de tratament fara presciptie si evaluare medicala se ia pe termen scurt, de maxim 4-6 s─âpt─âm├óniÔÇŁ, avertizeaz─â Dr. Elena Ciuperc─â.