Aşa poţi atenua ridurile! Sfatul medicului

Cum se formează ridurile, de câte tipuri sunt, ce putem face să prevenim formarea lor, dar și cum putem interveni atunci când devin vizibil deranjante - sunt ȋntrebări la care răspunde dr. Alina Mȋtcan, Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie.

riduri jpg

Se spune că fiecare stare sufletească pe care o reflectăm prin mimică poate duce la formarea ridurilor, chiar și zâmbetul. Când zâmbim, oricât poate părea de paradoxal, sunt puse ȋn evidenţă ridurile din jurul ochilor. La fel se ȋntâmplă când suntem supăraţi și ȋncruntaţi. Formarea ridurilor este un proces firesc, efect al procesului natural de ȋmbătrânire, când pielea ȋși pierde elasticitatea.

“Deși primele riduri pot apărea la o vârstă tânără, ridurile apar ca efect al procesului natural de îmbătrânire, când pielea pierde treptat din elastină, colagen și capacitatea de a se auto-regenera. Ridurile sunt linii, șanțuri și cute ale pielii, care încep ca urme fine, urmând a se adânci în timp. Sunt vizibile mai ales în zona ochilor, gurii și gâtului. In lipsa tonifierii pielii si epuizarii grăsimilor,  mișcarea repetitivă a mușchilor contribuie la apariția ridurilor. Desi inofensive, pot da pielii un aspect ȋmbătrânit, ceea ce cu timpul devine inestetic si deranjant”, explică dr. Alina Mȋtcan (foto)

Dr  Alina Mitcan PHOTO 2021 04 15 13 43 30 jpg

De câte tipuri sunt ridurile și cum putem interveni pentru corectarea/atenuarea lor?

Ridurile dinamice (de expresie) 

Ridurile de expresie, asa cum sugereaza si numele, apar atunci când realizăm mișcări repetate cu musculatura feței. Stări sufletești precum bucurie, relaxare, îngrijorare, concentrare, supărare etc exprimate prin mimică duc la formarea ridurilor. Când râdem sau chiar când zâmbim sunt puse în evidență ridurile din jurul ochilor, cunoscuute popular ca “laba gâștei”. Din contra, cand suntem supărați, concentrați sau când țipăm se contractă mușchii dintre sprâncene, ducand la formarea ridurilor verticale din această zonă (glabelară). Mirarea activeaza ridurile de la nivelul frunții.

În toate aceste cazuri este recomandat să apelați la injecții cu toxină botulinică.

Ridurile statice 

Ridurile statice sunt acele riduri care rămân permanent, chiar și atunci când nu antrenăm în mișcări mușchii feței. De cele mai multe ori, sunt cauzate de factori de mediu precum expunerea la soare, căldura, frigul sau poluarea și de stilul de viață cu excese (fumatul, alcoolul, consumul de zaharoase etc.). Oboseala și stresul au și ele un rol determinant la apariția ridurilor statice. Toate aceste elemente deteriorează prin acțiuni la nivel molecular legăturile de suport de colagen și de elastină care conferă pielii tărie, vitalitate și rezistență. Aceste riduri se atenuează atât cu acid hialuronic injectabil, cât și cu botox.

Ȋntrebarea zilei: Botox sau Acid Hialuronic injectabil?

În funcție de localizarea lor, ridurile pot fi tratate fie cu acid hialuronic injectabil, fie cu toxină botulinică, cunoscuta ca Botox.

Principiul de baza de la care se pleaca in alegerea unei terapii versus alta este urmatorul: Botox-ul se injectează în zonele unde este nevoie de relaxare, acidul hialuronic se folosește în zonele unde eeste nevoie de umplere. Cele două substanțe au scopuri diferite și nu sunt similare. Botoxul pune în repaus mușchiul, oferind un aspect mai net, iar acidul hialuronic șterge denivelările obținând un aspect lin. Botoxul și acidul hialuronic pot fi combinate în tratarea aceluiași chip, atunci când este necesar.

Botoxul și tratamentul ridurilor

Botoxul este versiunea proteică purificată (netoxică) a toxinei botulinice, cea mai puternică neurotoxină cunoscută în prezent. Aceasta este produsă de bacteria Clostridium botulinum.

Produsul este inserat direct în mușchi, blocând contracția pentru a-l relaxa și nu este absorbit în fluxul sanguin. Cantitățile utilizate sunt inofensive pentru organism. Botoxul intervine atât pe ridurile statice, cât și pe ridurile dinamice, dar cu mențiunea că ridurile statice nu vor dispărea în totalitate și vor reveni la normal mai repede decât cele dinamice. 

Tratamentul cu botox este recomandat pentru ridurile de expresie (dintre sprâncene) sau de mirare (pe frunte, orizontale), sprâncenele căzute, ridurile din coltul extern al ochiului, ridurile de pe nas (de la râs). Se poate apela la injecții cu toxină botulinică și în scop preventiv, blocând anumite contracții ale mușchilor în zonele feței cu risc crescut de apariție a ridurilor încă dinainte ca acestea să se instaleze. Alte mențiuni foarte importante sunt că botoxul în tratamentul ridurilor nu are un efect pe toată durata vieții și nu dă dependență, după cum greșit se crede. Această procedură trebuie repetată, prima injectare durează mult mai puțin decât celelalte injectări. Recomandarea frecvenței de injectare este de 5-6 luni de la prima injectare dacă efectul se estompează . 

Acidul Hialuronic injectabil și tratamentul ridurilor

Acidul hialuronic este o polizaharidă (polimer format din lanțuri de monozaharide – zaharuri simple precum glucoză și fructoză) care se găsește în toate organismele vii sub diferite forme:

· glicogen

· pectină

· amidon

· chitină

· celuloză etc. 

La oameni, acesta se află mai ales la nivelul pielii și cartilajelor. Este o substanță puternic hidrofilă, capabilă de a lega de până la 1.000 de ori greutatea sa în apă. La nivelul pielii, aceasta contribuie la lubrifiere, la hidratare și la producția de colagen. De asemenea, acidul hialuronic prezintă proprietăți vascoelastice având rol în diminuarea șocurilor, îndepărtează celulele deteriorate și ajută la creșterea celulelor noi. Produsele folosite pentru tratamentul injectabil sunt sintetizate în cele mai moderne laboratoare din lume și sunt foarte asemănătoare cu acidul hialuronic natural. 

Se folosește acidul hialuronic injectabil cu vâscozitate diferită în funcție de tipul de efect dorit . Acesta s-a dovedit foarte eficient în etajul facial mijlociu și inferior, respectiv corecția cearcănelor, a ridurilor dintre nas și gură, umplerea liniilor radiale ale buzei superioare (care apar la fumători), a ridurilor din obraji – legate de zâmbet. După tratamentul cu acid hialuronic injectabil, rezultatele parțiale sunt vizibile imediat, iar rezultatul final apare după 2-3 zile. Acidul hialuronic asigură un efect spectaculos de la 6 până la 18 luni și se resoarbe lent fără reacții alergice.

Fie că aveți nevoie de tratamentul ridurilor cu botox, fie cu acid hialuronic injectabil, este foarte important să anunțați medicul dacă vă știți cu alergii și dacă ați avut reacții alergice sau alte manifestări la injectările precedente.

Procesul de îmbătrânire aduce schimbări constante și variate. Pentru majoritatea, pierderea volumului la nivelul feței poate fi unul dintre cei mai vizibili indicatori ai vârstei. În timp ce pierderea de volum are loc de-a lungul deceniilor, întinerirea poate fi a ta în câteva minute cu ajutorul acidului hialuronic.

Cum se pot preveni ridurile?

Prevenirea ridurilor este aproape imposibilă, pentru că trecerea timpului ȋși pune amprenata și pe chipul nostru.

Ce putem face ȋn schimb , este să avem o viaţă cât mai sănatoasă, armonioasă și echilibrată, care se poata reflecta ca atare și pe chipul nostru. Recomand:

· dieta bine echilibrată

· o greutate constantă, fără fluctuaţii mari

· o activitate fizică efectuată cu regularitate

· o rutină corectă de ȋngrijire a tenului (demachiere, folosire creme potrivite tenului, creme de protecţie solară/spf, etc)

· evitarea expunerii la soare ȋn exces, fără protecţie, evitarea solarului

· o hidratare corectă, cantitatea de lichide consumată reflectându-se și asupra aspectului feţei

· evitarea fumatului, alcoolului

· BONUS: odihna este foarte importantă pt prevenirea apriţiei ridurilor. Ȋn timpul somnului recomand să dormim dreapta/ stânga, să nu dormim doar pe o parte, ideal cu faţa ȋn sus, pentru a evita adâncirea și accentuarea ridurilor pe partea respectivă.

“Și nu uitaţi de zâmbet! Dacă sunteţi o persoană foarte expresivă-zâmbitoare sau din contră, foarte “ȋncruntată”- ridurile vor fi mai accentuate. Toate stările noastre se vor reflecta, mai devreme sau mai târziu, pe chipul nostru. Dar nu ȋnseamnă toate acestea viaţă trăită cu sens? De aceea, voi recomanda din tot sufletul zâmbetul, chiar cu riscul formării ridurilor, pe care avem metode de a le atenua.” concluzionează Dr. Alina Mȋtcan.