Aceste alimente îți pătează dinții
Albul strălucitor al dinților ne face să părem mai tineri, dar sunt și un semn de sănătate orală. Totuși, pigmenții din alimente, care se fizează pe dinți, schimbă aspectul smalțului dentar și-l îngălbenesc, chiar și când dinții sunt sănătoși.
Consumat moderat, vinul roșu aduce beneficii sănătății. Foto: Shutterstock
Vinul roșu
Substanța care dă culoare vinului roșu este vinovată de faptul că pătează vizibil dinții, imediat după consum. Ph-ul acid al băuturii, și acest aminoacid unic, totdată conservant natural, taninul din vin, este vinovat pentru colorarea dinților. Taninul se află și în ceaiuri și în ciocolată, de aceea este nevoie ca imediat ce consumi aceste alimente să te speli pe dinți pentru a nu perimite fixarea petelor în smalț.
Cafeaua și ceaiurile
Dintre ceiuri, cel verde și cel negru pătează cel mai tare dinții. Tot conținutul ridicat de tannin este vinovat de acest feniomen și în cazul ceaiurilor. În acest context, mai blânde cu smalțul sunt ceaiurile mai deschise la culoare. Alături de ceaiul negru, stă și cafeaua. Băuită zilnic, cafeaua duce în mod cert la îngălbenirea dinților și, maim ult decât atât, pentru că are un pH acid, cafeaua poate afecta smalțul. Din acest motiv, băutorii de cafea trebuie să aibă o igienă a dinților impecabilă.
Sucurile acidulate
Erodează smalțul dinților din cauza pH-ului acid și îl îngălbenesc din cauza coloranților pe care îi conțin. Cel mai puternic efect de colorare îl au băuturile adiculate cu cofeină și cele care conțin coloranți închiși la culoare.
Fructele și legumele colorate intens
Flavonoidele sunt acei compuși vegetali care colorează plantele în nuanțe intense. Unii dintre ei sunt foarte persistenți, un exemplu fiind cei din coaja nucilor, care pătează pielea chiar și pentru mai multe zile. La fel se întâmplă și cu flavonoizii din fructe și legume, care se fixează pe dinți și-i colorează. Cele mai intense pete sunt produse de mure, affine, zmeură, cireșe, căpșune, merișoare, struguri negri, coacăze, sfeclă roșie, citrice (portocale, grapefruit, lamâi, care conțin acizi ce erodeaza smalțul dintelui).
Ketchup-ul și sosul de roșii
Pe lângă faptul ca au un conținut ridicat de pigmenți și un nivel mare de aciditate, sosurile de roșii au tendința să formeze pete galbene pe dinți. La fel se întâmplă și în cazul consumului de condiment colorate, precum turmericul și curry. Pentru a preveni pătarea, clătiți gura imediat după ce consumați feluri de mâncare cu sos de roșii sau bogate în curry sau turmeric.
Ține minte că periajul corect și, dacă este nevoie, proceduri stomatologice, te pot ajuta să redai strălucirea dinților.
Citește și Ce-ți ucide pofta de sex?