Împărăteasa Elisabeta „Sissi” a Austriei ținea dietă și niciodată nu și-a tuns părul

Împărăteasa Elisabeta a Austriei, mai cunoscută sub numele de „Sissi” a cucerit inimile tuturor când a fost imortalizată de actrița Romy Schneider într-o trilogie de comedii romantice din anii 1950.

image

  Foto: Wikipedia

Cu toate acestea, persoana reală este mult mult mai interesantă, ar spune istoricii. Născută în Ajunul Crăciunului, 1837, viitoarea împărăteasă a crescut între Munchen și castelul Possenhofen de pe lacul Starnberg, Bavaria. Ducesă dintr-o ramură laterală a Casei Regale Wittelsbach, s-a bucurat de o copilărie fără griji, departe de constrângerile vieții de curte. Logodna ei cu împăratul Austriei a fost întâmplătoare.

Kaiserin Elisabeth im Morgenlicht (1) jpg

Foto: Wikipedia

Căutând o modalitate de a-și extinde propria influență la curtea imperială, mătușa ei, arhiducesa Sofia de Bavaria, o alesese inițial pe sora mai mare a lui Sissi, Helene (Nene), ca o mireasă potrivită pentru fiul ei, Franz Josef, în vârsta de 23 de ani. În vârstă de doar 15 ani la acea vreme, Sisi era parte din escortă și o însoțea pe mama sa a Bad Ischl, unde tânărul plănuia să ceară o cearp în mod official de nevastă pe Hellene. Totuși, aceasta nu a avut impact asupra lui Franz Josef, iar Sissi, mai tânără și mai veselă, i-a cucerit imediat inima. Și în timp ce arhiducesa Sophie avea rezerve cu privire la caracterul adecvat al nepoatei sale la curte, împăratul a spus clar că se va căsători cu Sissi sau cu nimeni. În cele din urmă, s-au căsătorit în primăvara următoare la Augustinerkirche din Viena, punând-o pe tânăra Elisabeth în lumina reflectoarelor

A fost o celebritate la vremea ei

Faima lui Sissi ca fashion icon și creatoare de tendințe a început încă din timpul vieții. Înaltă  de 1.72 cm și zveltă, era considerată una dintre cele mai frumoase femei, iar stilul ei personal a fost adesea imitat, atât în ​​​​interiorul, cât și în afara imperiului. În special, ea a fost renumită pentru talia ei de viespe, care varia între 40-50 cm în circumferință, realizată  prin corsete și practici de compresie. Pentru a-și sublinia și mai mult fizicul delicat, a fost printre primele femei care care au renunțat la fustele suprapuse și jupon, preferând o siluetă mai simplă, mai zveltă. La 32 de ani, a început să refuze să mai pozeze pentru portrete și fotografii, în încercarea de a-și păstra imaginea tinerească în istorie, iar acest lucru a sporit fascinatia din jurul ei.

Avea părul foarte des

Sissi era celebră datorită talșiei, dar era deosebită de mândră de pletele ei foarte dese, castanii, pe care nu le-a tăiat nici mpcar o data. Părul îi ajungea până pe podea și  pieptănarea lui dura câteva ore în fiecare dimineață; spălatul era o procedurp care dura câte o zi întreagă, spun surse ale vremii.  Ea a purtat coafuri împletite extrem de elaborate create de coaforul ei personal, Fanny Feifalik, care a devenit confidenta ei și pe care o folosea și ca dublură personală fiindcă semănau fizic.  

Ținea diete și făcea exerciții fizice

Desigur, menținerea unei siluete zvelte nu a fost ușoară, iar Împărăteasa era cunoscută pentru o dietă pretențioasă, urmând diferite regimuri alimentare la modă din secolul XIX-lea, inclusiv dieta cu portocale, restrictive , exclusive cu lapte și ouă. Ea a evitat adesea consumul de carne, preferând în schimb supe fără carne sau sosurile cu suc de carne și bullion. De asemenea, a făcea băi de aburi pentru a-și reduce greutatea și băi cu ulei de măsline pentru a-și păstra tonusul pielii. Împărăteasa avea obiceiul să se cântărească de câte trei ori pe zi; în rarele cazuri când s-a apropiat de 50 kg, a urmat diete drastice.

Exercițiile fizice au jucat și ele un rol important în menținerea frumuseții ei și avea săli de sport instalate în toate reședințele ei; Toaleta ei din Hofburg era echipată cu inele și bare pentru a putea practica gimnastica în timpul rutinei ei de dimineață și poate fi văzută și astăzi.

image

Sissi a fost o femeie care și-a îngrijit frumusețea. Foto: Shutterstock

În ciuda regimului ei strict, împărăteasa s-a răsfățat ocazional cu mâncărurile bavareze copioase și dulciuri. Preferatele ei erau înghețata cu aromă de violetă, care este oferită și astăzi la Demel în cinstea ei.

Sportul preferat al lui Sissi era călăria. S-a antrenat regulat la Școala Spaniolă de Echitație din Viena și a călărit mult la reședința regală maghiară din Gödöllö. Un interes special pentru presa de la acea vreme au fost numeroase ei excapade călare în Insulele Britanice din 1876-1882.

Citește și Covid-19 poate micșora creierul