Iată cum slăbești 1-2 kg într-o săptămână! Sfatul specialistului

Pierderea în greutate depinde foarte mult de metabolismul tău și de alți factori specifici cum ar fi activitatea fizică și aportul zilnic de calorii. Există strategii eficiente care te ajută să slăbeşti sănătos.

image

Este sănătos să slăbeşti încet, dar sigur. Foto: Shutterstock

30 de minute de sport în fiecare zi

Pentru a evita creșterea în greutate și pentru a slăbi trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi. Din acest motiv, trebuie să-ți forțezi corpul să fie în deficit caloric, astfel încât să nu rămână calorii care să fi convertite în grăsime. Poţi face acest lucru prin mişcare. Orice tip de activitate fizică prin care se crește ritmul cardiac arde calorii. Din acest motiv, exercițiile cardio sunt de preferat, fiind cele mai bune modalități de a arde peste 200 de calorii și de a intra în formă. În 30 de minute de alergare sau bicicletă, poți atinge acest obiectiv. De asemenea, poți opta pentru  antrenamente de mare intensitate pe intervale scurte, care implică episoade scurte de cardio intens, urmate de o activitate fizică mai lentă.

Post intermitent

Alege să mănânci doar în anume intervale de timp. De exemplu, postul intermitent de 8-12 ore presupune să nu mănânci nimic timp de 12 ore, iar intervalul pentru mese să fie concentrat în cele 8 ore de pauză ale acestui tip de post.

În mod ideal, avem nevoie de 10-12 ore fără mâncare peste noapte de la 18:00 seara până a doua zi la ora 7:00. Prelungește această perioadă cât poți de mult până când îți este cu adevărat foame. În post nu trebuie să faci excese pentru a consuma energie, în schimb trebuie să bei apă și poți să bei ceaiuri neîndulcite.

Redu consumul de sare şi dulciuri

Sarea este un dușman al pierderii în greutate pentru că provoacă balonare și se reţine apa în corp. În plus, provoacă sete și mulți confundă senzația de sete cu cea de foame și mănâncă mai mult. În loc de alimente cu niveluri ridicate de sodiu, alege fructe şi legume proaspete. De asemenea, renunţă la gustările de tip covrigei sau dulciuri.

Mănâncă somon

Peștele este un aliment cu proteine, de care corpul are nevoie. Prin urmare, ar trebui inclus în dietă pentru că ajută la construirea mușchilor și la tonifierea acestora. Gătit simplu, la cuptor, acesta va aduce multiple beneficii sănătății și te va susține în procesul de slăbire.

Nu te sătura la masă!

Cel mai bine este să mănânci aproximativ 80% din capacitatea stomacului. Prin urmare, nu mânca până simţi că eşti complet sătul. Mestecă bine alimentele şi nu te grăbi când eşti la masă, pentru că astfel consumi mai mult.

Seara, doar 500 de calorii

Cheia succesului în pierderea în greutate pare să fie o cină mică și ușoară. În general, cina ajunge la 800 de calorii, când de fapt, avem nevoie de numai 500 de calorii. Prin urmare, pentru ca slăbirea să se producă, este nevoie să reduci aportul caloric la cină cu 200 până la 300 de calorii.

Mergi pe jos

Mersul pe jos te ajuta să menții ritmul slăbirii. Caloriile arse nu revin dacă alegi să mergi pe jos, ca exercițiu zilnic, dar care nu înlocuiește mișcarea cardio. Fă peste  10.000-12.000 de pași pe zi pentru a susține o pierdere în greutate de 1-2 kg pe săptămână.

Consumă carbohidrați complecși

Alimentele bogate în carbohidrați complecși includ orezul brun, ovăzul și fructele și legumele. Mai mulți carbohidrați ar trebui consumați în prima jumătate a zilei sau înainte de ora 14:00. Carbohidrații complecși pot fi adăugați în dieta pentru a stimula energia și pierderea în greutate. De exemplu, în loc de paste la cină, încearcă paste integrale și ovăz la micul dejun.

Ce spune nutriţionistul

"Pentru a induce pierderea în greutate, caloriile consumate trebuie să fie mai puține decât cele necesare unei mențineri a acesteia. Valoarea deficitului caloric poate să difere în funcție de perioada în care ne dorim să se întâmple pierderea în greutate: pierderea accelerată necesită o restricție calorică mai drastică.

Un plan alimentar bazat pe un deficit caloric moderat, de aproximativ 500 kcal, este mai ușor de urmat, oferă rezultate suficient de rapide, fiind în același timp sustenabil și sănătos. Ne dorim ca pierderea în greutatea să se datoreze în mod special reducerii procentajului de țesut adipos, cu pierderi cât mai mici din punct de vedere țesut muscular. Obținem acest rezultat prin aport optim de proteine, dar și prin exerciții fizice ce stimulează masa musculară", explică Andrei Iacoban, nutriţionist, Heathy Habits, (healthyhabits.ro). 

Vezi şi: Cori Grămescu: 5 lucruri care te împiedică să slăbești dacă vrei să scapi mai mult de 15 kg