Ce greșeli faci când folosești hârtia igienică și cum îți afectează sănătatea?

Există multe moduri în care poți greși în acest proces, cu efecte negative asupra sănătății tale.

Te ștergi din spate către față

Când ai fost învățat prima dată cum să te cureți după ce ai folosit toaleta, părinții probabil ți-au arătat mișcarea din față spre spate. Adică te cureți cu hârtia igienică începând de la partea din față a zonei genitale și ștergi înapoi peste anus.

hartie igienica 0 jpeg

Igiena incorectă a zonei anale poate crea probleme de sănătate, deci este nevoie să folosești corect hârtia igienică. Foto: Shutterstock

Este esențial să faci asta doar în această direcție, deoarece ștergerea din spate către față poate crește răspândirea bacteriilor dăunătoare în uretră, spune medicul Sunitha Posina, specialist în medicină internă. Femeile, în special, riscă mai mult să expună uretra la bacterii nedorite (din materii fecale), care pot călători până în vezică. Dacă se întâmplă acest lucru, poate duce la o infecție urinară sau alte probleme.

Te ștergi prea mult

 După ce ți-ai terminat treaba, nu reușești să îndepărtezi complet reziduurile. Într-un efort de a te curăța complet, te ștergi din ce în ce mai tare.

Evită pe cât posibil acest obicei, deoarece poate cauza o leziune anală și poate duce la sângerări, durere și mâncărime, spune gastroenterologul Michael Dann. După cum probabil știi deja, zona perineală este sensibilă și foarte vascularizată, ceea ce înseamnă că există multe vase și nervi care pot fi deteriorați. De aceea, Dr. Dann recomandă utilizarea unei mișcări de tamponare când te ștergi, pentru a curăța zona delicat.

Te ridici în picioare când te ștergi

Odată ce ai terminat, te ridici în picioare pentru a te șterge? Sau rămâi așezat? A doua opțiune este cea mai bună, spune dr. Posina.

Este o chestiune simplă de anatomie: Când stai jos, fesele tale sunt despărțite, permițându-ți să cureți deschiderea anală mai ușor. Dacă te ridici, îți strângi natural fesele, făcând mai puțin probabil să te poți curăța cu adevărat bine.

Alegi hârtia igienică greșit

Nu te lăsa păcălit de afirmațiile pompoase de pe ambalajele hârtiei igienice.

Dr. Posina sugerează să cauți cuvinte cheie ca semnale de avertizare. De exemplu, dacă este „infuzată cu aloe și vitamina E,” ar putea crea o senzație de arsură dacă pielea ta este sensibilă. Dacă este „ultra-rezistentă,” ea spune că ar putea conține formaldehidă, care nu doar că este considerată un iritant al pielii, dar ar putea fi legată și de cancer. Deși hârtia igienică reciclată este mai bună pentru mediu, aceste mărci sunt de obicei mai aspre ca textură și, astfel, mai dure pentru posteriorul tău.

În schimb, caută hârtie igienică din hârtie nealbita, fără coloranți sau parfumuri. 

Folosești șervețele umede

Ai crede că folosirea șervețelelor umede în locul hârtiei igienice ar fi mai igienică și mai puțin traumatizantă pentru posteriorul tău, dar Dr. Dann spune că pot duce la alte probleme.

„Șervețelele umede pot provoca o erupție cutanată cunoscută sub numele de dermatită de contact, deoarece multe conțin parfumuri și conservanți, precum MCI (metilcloroizotiazolinonă), care pot deteriora pielea sensibilă a anusului,” explică el.

Dacă îți place senzația și ușurința de folosire a șervețelelor umede, dr. Dann sugerează să-ți faci propriile tale servețele umede, astfel încât să știi că sunt lipsite de toate substanțele nocive. Iată cum:

  1. Începe cu prosopul de hârtie preferat și taie-l pe jumătate.
  2. Pune-l într-un borcan și adaugă patru cești de apă distilată sau fiartă.
  3. Adaugă câteva picături de spumă de baie pentru bebeluși.
  4. Adaugă una sau două linguri de ulei de cocos.
  5. Lasă să stea 10 minute și scurge cea mai mare parte a apei.
  6. Păstrează într-un recipient închis ermetic și folosește după nevoie.

Sursa: Live Strong