Iată cum poți deveni o persoană mai bună!

image

Dezvoltă-ţi empatia, capacitatea ta de a te raporta la emoțiile, gândurile și experiențele celorlalți. Foto: Shutterstock

Ce înseamnă să fii o persoană bună și de unde ar trebui să începem? Indiferent de vârstă sau de contextul în care ne aflăm, schimbările pozitive sunt mereu posibile. Cu ajutorul unor pași simpli și practici, ne putem îmbunătăți starea de bine și relațiile cu cei din jur.

1. Eliberează-te de furie

Furia necontrolată poate afecta relațiile, sănătatea fizică și emoțională. Recunoașterea și gestionarea acestei emoții este esențială pentru a deveni o versiune mai bună a ta. Primul pas constă în conștientizarea momentelor în care ne simțim furioși și a înțelegerii motivelor din spatele acestor stări.

Înainte de a reacționa, încearcă să vezi situația prin ochii celuilalt. De exemplu, persoana care ţi-a tăiat calea în trafic ar putea fi distrasă de o problemă personală.

Dacă agitația apare în situații de presiune, planifică mai bine timpul tău sau spune „nu” când e necesar.

Concentrează-te pe prezent și folosește tehnici de relaxare, precum meditația, pentru a lăsa trecutul în urma și a ierta pe cei care ți-au greșit.

2. Ajută-i pe cei din jurul tău

A-i sprijini pe cei din jur ne face nu doar mai empatici, ci și mai fericiți. Altruismul este asociat cu o stare emoțională mai bună, reducerea stresului și creșterea stimei de sine.

Micile gesturi, cum ar fi să ajuți un vecin, au efecte mari. Aceste acte nu doar că îmbunătățesc lumea din jur, dar ne oferă și un sentiment de scop și împlinire.

3. Valorifică-ți punctele forte

Fiecare dintre noi are abilități unice, care pot fi folosite pentru a aduce bucurie celorlalți și pentru a ne dezvolta. De exemplu, scrisul, dansul sau învățarea unei noi abilități pot fi surse de energie pozitivă.

Descoperă-ți punctele forte și gândește-te cum le poți folosi pentru a contribui la binele comun. Nu doar că vei fi mai fericit, dar vei inspira și pe cei din jur.

4. Dedică-te voluntariatului

În afară de satisfacţia oferită de implicarea şi susţinerea unor cauze nobile, voluntariatul are numeroase avantaje din punct de vedere al stării fizice şi psihice a celor care practică o astfel de activitate. Voluntariatul poate aduce împlinire, dezvoltare personală şi socială, legături sociale şi chiar fericire celui implicat.  

5. Practică recunoștința

Un simplu exercițiu, cum ar fi ținerea unui jurnal al recunoștinței, poate transforma modul în care percepem viața. Studiile arată că recunoștința ne face mai optimiști, mai fericiți și mai dispuși să ajutăm. Aceasta contribuie și la reducerea invidiei și a problemelor de sănătate.

6. Acceptă schimbarea

Schimbarea este esențială pentru creșterea personală. Deși poate părea inconfortabilă la început, aceasta ne ajută să evoluăm și să descoperim lucruri noi. Fie că e vorba de a încerca un nou hobby sau de a implementa un proiect în comunitate, adaptarea la schimbare ne face mai rezistenți.

7. Fii autentic

Autenticitatea ne permite să fim noi înșine, să definim valorile proprii și să construim relații mai solide. Când ne asumăm cine suntem cu adevărat, devenim mai curajoși și mai încrezători.