Gáspár György, psiholog: Cum te ajută psihologia binelui

Toți avem momente mai puțin bune, dar există câteva lucruri simple pe care le putem face și câteva gânduri pe care le putem stimula pentru a reveni la o stare de echilibru. Iată sfaturile psihologului psihoterapeut Gáspár György.

De ce să zâmbim și să râdem mai des?

Există studii care ne arată că prin zâmbete stârnim mai multe reacții pozitive din partea celor din jur (Dimberg et al., 2000). În medie, un adult râde de aproximativ 15 ori pe zi. În timp ce un preșcolar râde, în medie, de 400 de ori pe zi (Pease & Pease, 2017).

image

Foto: Shutterstock

Doar în 15% din cazuri râdem datorită unei glume. De cele mai multe ori, râsul are de a face cu faptul că ne simțim conectați cu ceilalți (Provine, 1989). Un minut de râs sănătos ne oferă până la 45 de minute de relaxare psihologică și emoțională (Rubinstein, 2003 ).

Există dovezi care ne arată că atunci când zâmbim și râdem sistemul imunitar devine mai puternic, apărând corpul de boli și ferindu-ne de tulburări (Pease & Pease, 2017). Zâmbetul și râsul sunt precum niște vitamine pentru trup și minte. Reprezentând, de asemenea, un bun coagulant social și relațional.

Cum poți face pregătirea psihologică pentru o primăvară conștientă

O serie de gânduri pe care le poți stimula până când devin obișuință, te pot ajuta să obții o stare de bine, potrivit  psihologului psihoterapeut Gáspár György.

·       Viața se petrece acum.

·       Este în regulă să spui „nu”.

·       Este în regulă să spui „da”.

·       Este în regulă să te răzgândești.

·       Schimbarea este parte din tot.

·       Ai încredere în ceea ce îți spune corpul.

·       Grija față de sine este dreptul tău.

·       Comparația este hoțul oricărei bucurii.

·       Relațiile bune merită energia depusă.

·       Orice mic progres merită celebrat.

Citește și Iată ce se întâmplă dacă nu îți schimbi lenjeria intimă zilnic!