Diabetul de tip 1, boala cu care se lupt─â muzicianul Bret Michaels

1 bret michaels diabet 1 jpg jpeg

Bret Michaels, vocalistul trupei de glam/heavy metal Poison, se luptă cu diabetul de tip 1 de la 6 ani. Muzicianul spune că boala l-a ambiţionat mereu să fie mai bun.

Celebritatea nu se construie┼čte doar pe baza norocului, ci pe munc─â mult─â ┼či sacrificii, uneori ├«n ciuda neajunsurilor. Rockerul american Bret Michaels (56 de ani), liderul trupei Poison, este unul dintre starurile care ┼či-au ├«nceput ascensiunea ├«n muzic─â ├«n anii '80, de┼či sufer─â, ├«nc─â din copil─ârie, de o boal─â cronic─â, pe care nu a ascuns-o publicului. Pe c├ónd avea 6 ani, p─ârin┼úii l-au dus la Urgen┼úe, deoarece avea glicemia foarte mare, iar acolo a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Din ziua respectiv─â a ├«nceput s─â fac─â injec┼úii cu insulin─â, fiind singurul copil din ┼čcoala lui care suferea de aceast─â afec┼úiune. Se ├«nt├ómpla ca uneori s─â ├«i scad─â glicemia foarte mult ┼či s─â le┼čine, iar p─ârin┼úii celorlal┼úi copii le spuneau s─â stea departe de el, deoarece credeau c─â diabetul de tip 1 este o boal─â contagioas─â.

Muzica l-a ajutat pe Bret Michaels să se împace cu diabetul de tip 1

├Än prezent, Bret Michaels a m─ârturisit c─â e greu s─â tr─âie┼čti cu aceast─â boal─â, pentru c─â trebuie s─â ai mereu grij─â s─â-┼úi faci injec┼úiile, s─â fii atent la ce m─ân├ónci ┼či s─â ai un stil de via┼ú─â c├ót mai s─ân─âtos. ├Äns─â, a mai spus el, diabetul de tip 1 a fost cel care l-a ajutat s─â se ├«nt─âreasc─â, s─â nu-┼či pl├óng─â de mil─â ┼či s─â-┼či urmeze visele, chiar dac─â asta a ├«nsemnat uneori s─â munceas─â de trei ori mai greu dec├ót alte persoane. De asemenea, muzica a fost cea care l-a f─âcut s─â ├«nainteze chiar ┼či ├«n momentele grele. ÔÇ×Pentru mine, muzica a fost un milion la sut─â terapeutic─â. Alte persoane vor s─â vorbeasc─â despre problemele lor. Eu le pun ├«n muzic─â ┼či asta m-a ajutat s─â fac fa┼ú─â oric─ârei situa┼úii prin care am trecutÔÇŁ, a declarat muzicianul pentru Yahoo Lifestyle. ├Än timpul unui concert, glicemia i-a sc─âzut ┼či Bret ┼či-a pierdut cuno┼čtin┼úa pe scen─â, ceea ce a determinat apari┼úia unor zvonuri cum c─â se drogheaz─â. ├Än acel moment, a decis s─â vorbeasc─â despre boala lui, pentru ca lumea s─â ├«n┼úeleag─â despre ce e vorba de fapt. ├Än plus, starul obi┼čnuie┼čte s─â doneze din c├ó┼čtigurile sale unor funda┼úii ┼či asocia┼úii care fac cercet─âri pe tema diabetului ┼či ajut─â persoanele afectate.

2 bret michaels diabet jpg jpeg

Ce este diabetul de tip 1?

stanga
dreapta
2 bret michaels diabet jpg jpeg

Diabetul de tip 1 sau insulino-dependent este o boal─â cronic─â. Pancreasul persoanelor afectate produce prea pu┼úin─â insulin─â (hormon implicat ├«n producerea energiei) sau deloc. De┼či aceast─â afec┼úiune apare de obicei ├«n copil─ârie sau adolescen┼ú─â, ea se poate dezvolta ┼či la adul┼úi. Cauza bolii nu este cunoscut─â. Simptomele diabetului de tip 1 includ senza┼úia puternic─â de foame ┼či de sete, urinare frecvent─â, pierdere ├«n greutate neinten┼úionat─â, iritabilitate ┼či schimb─âri frecvente de dispozi┼úie, oboseal─â, sl─âbiciune ┼či tulbur─âri de vedere. Dac─â tu sau copilul ave┼úi aceste simptome, consulta┼úi medicul! Netratat, diabetul de tip 1 duce la afectarea inimii, a vaselor de s├ónge, a nervilor, ochilor ┼či rinichilor.

Surs─â foto: pagin─â Instagram Bret Michaels

Cite┼čte mai multe despre diabetul de tip 1:

Simptome care anunţă diabetul

Ţine glicemia sub control