Devii maestru în arta conversaţiei dacă faci aceste lucruri!

Nu suntem făcuți să trăim singuri și-atunci ce metodă mai bună de a-ți face noi prieteni și de-a te bucura de cei vechi decât niște discuții interesante și plăcute cu ei?!

image

Nu stăpânim cu toții arta conversației și adesea nu ne pricepem să ne exteriorizăm sentimentele așa cum ne-am dori. Ne blocăm în câteva idei fixe, n-avem răbdare să ne ascultăm interlocutorul sau nu reușim să găsim de fiecare dată câte un subiect care să atragă atenția celor din jurul nostru și să ne garanteze câte o după-amiază petrecută în mod plăcut discutând cu argumente pro și contra cu persoane apropiate nouă. Însă toate aceste neajunsuri pot fi corectate astfel încât să reușești să impresionezi cu vocabularul tău și, mai ales, cu felul de-a pune problema și-a te conecta la cei din jur.

Ascultă fără a întrerupe

Pare simplu acest sfat, dar îl încălcăm toți de numeroase ori. Atunci când ne întrerupem interlocutorul nu facem decât să dăm dovadă de lipsă de respect pentru persoana cu care purtăm dialogul. În plus, e posibil să-i stricăm omului povestea, să ne grăbim cu finalul când acesta încă nu și-a expus argumentele sau plănuia să tragă concluzia abia mai târziu. Sfatul experților în etichetă este să întrerupi pe cineva doar în caz de urgență.

De la sarcasm la acapararea discuției

Dacă lumea nu-ți cunoaște simțul umorului, glumele tale pline de sarcasm, mici ironii și săgeți îndreptate înspre cei din jur pot răni. Trebuie să te gândești înainte la ce fel de audiență ai, dacă s-ar cuveni anumite glume sau ar putea să jignească pe cineva. La fel de bine, e posibil să deturnezi discuția și să vorbești numai despre tine, lucru care denotă narcisim și lipsă de interes pentru persoana de lângă tine. Ia aminte că monopolizarea discuției de către tine este enervantă sau plictisitoare pentru ceilalți.

Vezi şi: Adevărul despre dragostea la prima vedere

Insiști să ai dreptate

Nu contează cine câștigă dezbaterea la care iei parte. Insistența de-a avea tot timpul dreptate nu este altceva decât un comportament nepoliticos față de ceilalți. Dacă îți dorești o conversație productivă, ai răbdare să-și expună fiecare ideile, dă-le dreptate și altora, atunci când e cazul, recunoaște că te-ai înșelat câteodată. Nimeni nu-și dorește un partener de dialog care să turuie doar despre el și să insiste că are dreptate în anumite privințe.

Nu bârfi!

Tentația e mare, însă rezistă-i! Să vorbești pe altcineva de rău în timp ce discuți cu cineva nu e elegant și nici cinstit, având în vedere că persoana respectivă nu e prezentă pentru a se apăra. Comparațiile îi transformă pe interlocutori în critici și bârfitori pe nesimțite, lucru deloc plăcut. Nu degeaba se spune că, dacă n-ai nimic drăguț de zis, mai bine taci din gură.

Ține cont de interlocutor

Îți alegi subiecul conversației în funcție de ce-l interesează pe cel cu care vorbești. Dar nu numai subiectul contează, ci și tonul folosit și volumul de informații prezentat. Dacă observi că nimeni nu te mai ascultă, schimbă subiectul, redu debitul verbal, modifică-ți tonul cu care te adresezi celor din jur. Nu poți face abstracție de reacția partenerilor de discuție, dimpotrivă, este cea care te încurjează să continui sau nu.