Adevărul despre dragostea la prima vedere

Aproape 34% dintre oameni susțin că au experimentat dragoste la prima vedere, scrie revista MindBody.

Potrivit revistei, 41% dintre bărbați și 29% dintre femei au spus că au experimentat dragostea la prima vedere. Dar mulți terapeuți de cuplu și alți experți în relații sunt mai puțin convinși că oamenii se pot îndrăgosti cu adevărat la prima vedere.

„Cred că oamenii pot simți o atracție intensă și o conexiune pe care le pot confunda drept dragoste”, a spus pentru revista MindBody terapeutul de cuplu Racine R. Henry. „Tuturor ne place să credem că dragostea este doar magie, dar o mare parte din ea este de fapt alegere.”

image

Dorința la prima vedere descrie, de fapt, dragostea la prima vedere. Foto: Shutterstock

Cât timp durează să te îndrăgostești poate varia în funcție de individ și de definiția personală a iubirii. Dar, după cum explică psihologul și terapeutul sexual Lauren Fogel Mersy, pentru MindBody, dragostea romantică necesită de fapt cunoașterea, ceva ce este imposibil de făcut doar privind o persoană.

„Dacă vezi pe cineva și nu îi spui niciodată un cuvânt, simți cu adevărat dragoste? Nu dacă definești dragostea ca fiind grija profundă, înțelegere, sprijin și afecțiune”, spune terapeutul Henry.

Totuși, chimia inițială dintre doi oameni care tocmai s-au cunoscut poate fi atât de puternică încât lasă o impresie de durată, potrivit terapeutului matrimonial Weena Cullins: „Doi oameni pot simți un sentiment profund de cunoaștere reciprocă și un nivel inexplicabil de conexiune și atracție la prima întâlnire. Este posibil să simți că acele sentimente vor rămâne indiferent de ceea ce se va întâmpla dincolo de prima întâlnire.”

Cercetările au arătat că oamenii tind să decidă dacă sunt interesați din punct de vedere romantic de o persoană în câteva secunde, iar această decizie aproape instantanee depinde de un amestec de indicii fizice și psihologice pe care le înțeleg despre persoana respectivă la prima vedere.

În ceea ce privește îndrăgostirea efectivă, un grup de cercetători și-au propus în 2017 să studieze dragostea la prima vedere de îndată ce s-a întâmplat. Au organizat întâlniri cu potențiali parteneri romantici pentru aproximativ 400 de bărbați și femei și apoi au întrebat despre sentimentele pe care le-au trăit în timpul întâlnirii. Un număr mic de oameni au raportat că s-au îndrăgostit la prima vedere, dar acele sentimente nu au inclus pasiune mare, intimitate sau angajament, caracteristicile clasice ale iubirii romantice pe care le caută psihologii, conform teoriei triunghiulare a iubirii a lui Sternberg.

Principalul factor care a prezis îndrăgostirea la prima vedere de un strain a fost atracția fizică.

De fapt, evaluarea unei persoane drept foarte atractivă a fost asociată cu o probabilitate de nouă ori mai mare de a raporta dragoste la prima vedere pentru respectiva persoană. Asta sugerează că marea majoritate a oamenilor care pretind că s-au îndrăgostit la prima vedere se confruntă de fapt cu dorința la prima vedere, scrie MindBody.

Potrivit psihologilor Simone Humphrey, și Signe Simon, dragostea și dorința opot fi confundate. „Cele două fenomene activează căi neuronale similare în creier,  care sunt implicate în comportamentul direcționat către un scop, a fericirii, a recompensei și a dependenței”.

Sentimentele intense și consumatoare de pasiune, entuziasm și dor asociate cu îndrăgostirea sunt produsul unei serii de reacții neurochimice în care sistemul de recompensă al creierului, alimentat de neurotransmițătorul dopamină, motivează persoana să caute apropiere și intimitate cu obiectul afecțiunii lor — similar modului în care se comportă creierul atunci când o persoană se confruntă cu dependența de droguri. Cercetările efectuate de antropologul comportamental Helen Fisher,  sugerează că acest sistem de răspuns romantic al impulsului poate fi, teoretic, declanșat instantaneu, scrie MindBody.

Unele cercetări au descoperit diferențe în creierul oamenilor care s-au îndrăgostit recent în comparație cu cei care s-au îndrăgostit de zeci de ani. În timp ce sistemele de recompensă ale creierului s-au aprins pentru ambele grupuri de oameni atunci când se gândeau la iubitul lor, cuplurile proaspăt îndrăgostite au avut câteva părți suplimentare ale creierului activate: cele asociate cu frica și anxietatea.

Potrivit MindBody, motivele pentru care oamenii ar putea simți că s-au îndrăgostit la prima vedere sunt atracție fizică și confuzie, deoarece oamenii sunt mult mai probabil să se îndrăgostească la prima vedere de persoane pe care le consideră atractive din punct de vedere fizic, iar confuzia ține de faptul că iubire pentru cineva pe care nu-l cunoști înseamnă ignorarea activă în  favoarea unei fantezii.

Citește și Ce supliment alimentar crește agresivitatea?