Blocaje mentale care îți distrug viața sexuală

A'magine este o educatoare de sănătate sexuală care scrie, predă și vorbește despre feminism și sexualitate de peste 20 de ani.

„Îmi amintesc când eram mai mică, felul în care o broască mi se bloca în gât ori de câte ori voiam să exprim ceva în chinurile unei situații sexuale. Acum știu că acel sentiment nu este neobișnuit. Mulți oameni se luptă să-i spună unui partener ce își doresc cu adevărat, fie că este o mică adaptare sau o fantezie exotică. În calitate de antrenor de abilitare sexuală, ajut femeile să-și găsească vocea pentru a face exact asta.”, spune autoarea Amy Jo Goddard

Potrivit educatoarei sexuale, A'magine, pseudonim al autoarei Amy Jo Goddard, „totul începe cu felul în care vorbești cu tine însăți și cu poveștile pe care le porți cu tine. Acolo sunt convingeri, unele pozitive (sunt iubită total, sunt fantastică din punct de vedere sexual. Sărut uimitor) și altele negative (burtica mea e flască și atârnă, sunt defectă pentru că nu am orgasme). Acea voce internă o afectează pe cea externă și modul în care te simți când comunici  despre sex”, spune experta.

sex png

Lipsa comunicării are impact negativ asupra vieții sexuale. Foto: Shutterstock

Potrivit Health, există cinci blocaje mentale comune care descurajează femeile să-și împărtășească dorințele. Dar dacă pot depăși aceste blocaje, recompensele depășesc granița dormitorului. Abilitatea de a vorbi deschis cu un partener despre ceea ce îți oferă plăcere – și ce nu – este duce la o intimitate mai profundă și mai semnificativă.

Ți-e frică să nu fii judecată

„Această frică îi reține pe oameni mai mult decât orice altceva”, crede Amy Jo Goddard. „Anxietatea devine exacerbată pentru că nu știm cum fac sex alte persoane, sau cum se gândesc la sex. Deci este ușor să presupunem lucruri caudate și când te judeci pe tine însuți, îți faci griji că partenerul tău va gândi la fel. Rezultatul: îți filtrezi toate dorințele și, de obicei, decizi în cele din urmă că nu merită spuse cu voce tare”, explică specialista.

Ea propune următorul truc: „Imaginează-ți pentru o clipă cum ar fi dacă nu ți-ar fi frică de judecată. Fă o listă cu ceea ce ai face și cum te-ai simți dacă ți-ai urma instinctele sexuale. Uneori este suficient să-i spui partenerului tău, că vrei deca din punct de vedere sexual, dar ăși e frică de ceea ce va crede. Apoi vezi cum reacționează partenerul tău. Cu persoana potrivită, să arăți puțină vulnerabilitate poate duce la o relație mai autentică și la sex mult mai satisfăcător.”, spune A'magine.

Crezi că ești o excepție

Când vine vorba de sexualitate, nesiguranța poate fi o sursă enormă de durere. Poate ți-e teamă că partenerul tău nu va fi mulțumit de cererea ta. Sau crezi că nu meriți orice îți dorești. Poate ți-e teamă că nu poți oferi ceea ce își dorește partenerul tău. S-ar putea chiar să te convingi că vă veți înstrăina din acest motiv.

„Clienții vin la mine cu această îngrijorare tot timpul: nu vor să-și piardă partenerul, dar își fac griji că sunt pe pagini diferite din punct de vedere sexual.

Stabilește dacă te simți nesigură pe plan personal sau în relație. Dacă este vorba despre tine, ai ceva de făcut, astfel încât să nu ajungi să-ți proiectezi îndoiala asupra partenerului tău.

Dacă anxietatea ta este înrădăcinată în relație, ia în considerare posibilitățile: Există o amenințare reală? Te-ai gândit să înșeli? Sau pur și simplu nu ești sincronizată cu el? Poate că relația ta are nevoie doar de o mica rafinare, sau poate pur și simplu ai nevoie de mai multe afirmații și certitudinii că partenerul tău este atras de tine.”, spune A'magine.

Nu ești sigură legat de ceea ce vrei

„Multe femei cu care lucrez nici măcar nu au clar în minte care sunt opțiunile lor sexuale. Necazul este că nu vorbești deloc despre dorința ta, rămâi blocată într-o stare perpetuă de confuzie și nemulțumire sexuală.

Citește ceva erotic, vezi filme pline de viață. Vorbește cu prietenii tăi despre ceea ce le place. Mergeți la magazinul local de jucării sexuale mergi la o conferințe de sexualitate și ateliere pentru a descoperi energia ta sexuală. Ideea este să explorezi și să te entuziasmezi de posibilități. Dacă nu faci munca de a descoperi și de a îmbrățișa dorințele tale, va afecta ceea ce împărtășești cu partenerul tău ”, spune A'magine.

Teama de respingere

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii evită să-și exprime dorințele este frica de cuvântul „Nu”, considera A'magine. Asta pentru că „Nu” este privit ca  o respingere. S-ar putea chiar să-ți proiectezi frica asupra partenerului tău, presupunând că feedback-ul sau instrucțiunile pe care vrei să I le dau îi vor răni într-un fel sentimentele, mai spune A'magine.

Ea propune în schimb să încerci asta: „Nu mai lua personal „Nu”-ul. Persoana respective doar stabilește o limită de care are nevoie, în acel moment. A învăța să auzi nu-ul și să nu te simți rănit de el,  este o abilitate pe care trebuie să o stăpânim cu toții, mai ales în domeniul sexual. Pentru că dacă îți petreci viața ascunzându-te de respingere, nu vei obține niciodată ceea ce ai nevoie cu adevărat. De fapt, trebuie să întrebi înainte de a primi un răspuns favorabil”, mai spune A'magine.

Nu îți asculți instinctul

Ca societate, avem un mod limitat de a privi sexul și plăcerea sexuală. Este cunoscut drept modelul masculin al sexului, și anume că actul sexual – în special pentru heterosexuali – este evenimentul principal, în ciuda faptului că preludiul este, de obicei, ceea ce le îndepărtează pe femei și sexul se termină atunci când bărbatul ejaculează. Învățăm această formulă în educația sexuală și suntem expuși în mod constant la ea în mass-media. Drept urmare, suntem condiționate să ne străduim să obținem orgasme vaginale pe care majoritatea femeilor nu le au fără stimularea mai multor zone erogene.

A'magine propune ca soluție: „Discută cu partenerul despre sexul care nu se concentrează pe actul sexual. Acea conversație vă poate deschide ușa pentru ca voi doi să începeți să gândiți mai creativ. Împreună, lucrați la dezvoltarea unui meniu de opțiuni sexuale din care puteți să comandați. Acest meniu poate să includă lucruri pe care le iubești și unele lucruri pe care vrei să le încerci. Partenerul tău probabil îți va mulțumi pentru că ai fost suficient de îndrăzneață.

Amy Jo Goodard este autoarea cărții „Woman on Fire: 9 Elements to Wake Up Your Erotic Energy, Personal Power, and Sexual Intelligence”.