Cum și-a menținut Regina Elisabeta sănătatea și longevitatea

Regina Elisabeta este un simbol al longevității pentru lumea întreagă. Ea și-a conservat sănătatea și a fost într-o formă fizică și psihică bună până la 96 de ani, în ciuda presiunilor, responsabilităților și scandalurilor din familie.

Corgi cainii Reginei (8) jpg

Regina își plimba zilnic câinii și a călărit până spre finalul vieții. 

Chiar și în ultimele zile de viță, Regina Elisabeta și-a îndeplinit îndatoririle regale, primind-o pe Liz Truss la Balmoral, în calitate de nou prim-ministru.

Secretul reginei pentru o îmbătrânire fără probleme majore pare să fi fost stilul ei de viață care a presupus o minte stimulată și corpul activ, scrie Daily Mail

Mama ei, Regina Mamă, a trăit până la 101, ceea ce sugerează că longevitatea face parte din structura familiei, dar studiile arată că acest lucru poate fi anulat de o viață de obiceiuri proaste.

Activitate fizică, zilnic

Elisabeta a II-a nu a urmat un program strict de exerciții fizice, dar activitatea fizică a fost o parte importantă a vieții ei de zi cu zi.

La Palatul Buckingham, și-a plimbat câinii de două ori pe zi, o dată în jurul prânzului, însoțită de un lacheu și spre seară.

De asemenea, Regina s-a bucurat de plimbări lungi pe domeniul din Balmoral, unde a stat în vacanțele de vară și și-a petrecut ultimele momente din viață. Rutina plimbărilor alături de câini a continuat de două ori pe zi până la sfârșitul anului 2021, când sănătatea ei a început să devină prea fragilă.

Regina era renumkită și pentru iubirea față de cai și era considerate o călăreață priocepută și o crescătoare excepțională de cai de curse. În ciuda mai multor probleme de sănătate din ultimele ei luni de viață, mai călărea un ponei, în jurul Castelului Windsor.

Cercetările arată că și exercițiile ușoare, cum ar fi o plimbare zilnică, pot prelungi speranța de viață a oamenilor, prin scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de stres. O altă ceretare recentă a constatat că doar 15 minute de exerciții zilnice la adulții cu vârsta peste 60 de ani au redus riscul de a muri prematur cu 22%. Persoanele care făceau 150 de minute de activitate fizică pe săptămână, aveau un risc cu 35% mai mic.

Exercițiile fizice mențin arterele curate și fără plăci, reducând riscul de demență, de boli de inimă și întăresc sistemul imunitar, ceea ce ajută la prevenirea bolilor.

Din ce în ce mai mult, cercetările arată că menținerea activității fizice la o vârstă foarte înaintată – când problemele de sănătate pot apărea rapid – este la fel de importantă.

Un creier stimulat

De când a devenit regina în 1952, Elizabeth a primit zilnic, o cutie mare plină de documente, cu excepția celor două zile libere oficiale, ziua de Crăciun și duminica Paștelui. Cutia conținea rapoarte parlamentare, documente de informații și alte hârtii folosite pentru a transmite mesajele zilnice de la guvern către monarh. Regina petrecea trei ore în fiecare dimineață parcurgând documentele.

Seara, pentru relaxare, prefera un joc de Scrabble cu soțul ei,  privind Serialul „Coronation Street”. În mod normal, Regina mergea la culcare la ora 23.00, după ce scria în jurnal sau citea o carte.

Să-ți menții creierul active este una dintre cele mai bune modalități de a evita demența. Activitățile mentale regulate scad riscul bolii cu 23%. Printre acestea se numărau cititul sau scrisul din plăcere, să cânți la  instrumentele muzicale, etc.

O greutate normală

Regina nu a părut niciodată supraponderală, nici măcar în ultimii ei ani, când a devenit mai puțin activă. Darren McGrady, un fost bucătar regal, a dezvăluit în 2020 că „Regina nu este gurmandă”, spre deosebire de soțul ei. Monarhul își începea ziua cu ceai și biscuiți.

Apoi lua luat micul dejun în sufrageria ei privată din Palatul Buckingham, cu cereale, iaurt, pâine prăjită și marmeladă.

Iaurtul este bogat în proteine, calciu, vitamine și probiotice, care mențin intestinul sănătos, sistemul imunitar puternic și previn problemele digestive. Bacteriile bune din iaurt stimulează mucoasa intestinală și previn intrarea toxinelor în sânge.

Regina savura ocazional pești afumați. Peștii sunt bogati în acizi grași omega-3, care reduc inflamația, elimină depunerile de pe artere și mențin inima sănătoasă.

Conținutul lor ridicat de proteine ​​și conținut scăzut de calorii îi face un super-aliment excelent pentru menținerea oaselor sănătoase.

Se crede spune că monarhul mânca simplu la prânz și cină, savurând adesea o farfurie cu legume și carne roșie, carne de pasăre sau pește. Se spunea că ea evită carbohidrații simpli precum pastele și cartofii atunci când mănâncă singură. Aceste mese cu conținut scăzut de calorii îi prmiteau ritualul cu prajitură, la ceaiul de la ora 5.

Avea o rutină impecabilă

Potrivit lui Bryan Kozlowski, care a scris despre rutina zilnică a monarhului în 2020, ziua ei decurgea astfel:

• Se trezea la 7:30

• Savura o ceașcă de ceai

• Făcea baie înainte de micul dejun

• Răsfoia prea sau ascultă radio la micul dejun

• Citea docuemtnele primate și mergea la întâlniri

• Făcea vizite după-amiaza, în afara Palatului, dar se întorcea la timp pentru ceaiul de după-amiază

• Citea rapoarte parlamentare

• Participa la recepții cu cocktail sau la cine publice, iar acasă juca un joc de societate sau se uita la TV.

• Era în pat până la ora 23, cu jurnalul ei și o carte

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Northwestern din Illinois, SUA, respectarea unei rutine zilnice duce la reducerea nivelului de stres și anxietate.

Un studiu din 2018 a sugerat că a te trezi devreme și a profita din plin de fiecare zi poate reduce riscul de depresie și alte probleme de dispoziție cu mai mult de o cincime.

A avea o rutină structurată înseamnă, de asemenea, să mergem la culcare și de a ne trezim la aceleași ore, fapt care promovează un somn de calitate - considerat absolut esențial pentru longevitate.

Citește și De ce are Regele Charles al III-lea degetele umflate?