Creveții. Ce beneficii îți aduc pentru sănătate?

Vedetele meniurilor din concedii, creveții sunt o mâncare ușoară și plină de nutrienți, la fel ca majoritatea fructelor de mare.

„Creveții sunt fructe de mare versatile, cu conținut scăzut de calorii, care furnizează iod, fosfor, zinc și magneziu”, spune dieteticianul Lisa Andrews, din Cincinnati, Ohio, citată de publicația The Healthy. Aceste minerale sunt importante din mai multe motive, explică specialista.

De exemplu, zincul este benefic pentru imunitate, iar magneziul este util organismului într-o serie intreagă de procese, de la sănătatea oaselor la reglarea tensiunii arteriale.

În plus, creveții oferă acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), ambele fiind acizi grași omega-3. Creșterea aportului de acizi grași omega-3 poate ajuta semnificativ la reducerea riscului de boli de inimă, conform cercetărilor din Mayo Clinic.

image

Un alt studiu realizat la Clinica Mayo a arătat asocierea dintre consumul de creveți și echilibrul lipidic în organism, spune nutriționistul Aubrey Redd, de la Aubrey Redd Nutrition din King of Prussia, Pennsylvania, citată de The Healthy.

Autorii studiului spun că un consum constant de creveți determină un risc mai mic de boli de inimă decât la persoanele care nu mănâncă deloc aceste fructe de mare.

Creveții pot stimula sănătatea cognitivă deoarece conțin astaxantina, un antioxidant care poate ajuta la protejarea împotriva daunelor radicalilor liberi, inclusive importiva celor produse la nivel cerebral:

„Acest lucru ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson”, spune dieteticianul Anya Rosen din New York, pentru The Healthy și adaugă: „S-a demonstrat că proprietățile antiinflamatorii ale astaxantinei ajută în diabet, boli gastrointestinale, renale și de piele și ochi.”

Un alt beneficiu surprinzător pe care îl oferă creveții constă în efectul benefic asupra tiroidei „Este un aliment sănătos pentru persoanele cu boli tiroidiene, deoarece oferă iod și seleniu, două minerale necesare pentru funcționarea normală a glandei tiroide”, spune Andrews.

Atât iodul, cât și seleniul sunt minerale esențiale, fiind necesare pentru o dezvoltare și o funcționare optimă, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA.

Cum să-i consumi?

Gătirea la abur sau grătarul sunt metode mult mai sănătoase decât prăjirea. În acest fel, poți să controlezi atât conținutul de calorii, cât și de grăsime al unei porții de mâncare cu creveți.

De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că aceștia pot conține mercur. Deoarece creveții sunt mici, ei sunt mai jos în lanțul trofic decât fructele de mare mai mari și, din acest motiv, sunt și mai siguri.

„Pe măsură ce dimensiunea peștelui crește, recomandarea pentru consumul săptămânal scade. Peștii aflati mai sus în lanțul trofic sunt mai susceptibili de a conține niveluri periculos de ridicate de mercur”, explică Rosen.

Citește și Botox falsificat în 5 țări!