Nu te întinde la orizontală când îţi curge sânge din nas!

1 2 jpg jpeg

De fapt, să te întinzi la orizontată e total greşit, aşa că uitaţi de această metodă care face mai mult rău, decât bine. Cum aşa? Păi explicaţiile medicilor sunt simple: când te întinzi pe spate, nasul (locul unde are loc sângerarea) ajunge la acelaşi nivel cu inima. Astfel, nasul ajunge să fie irigat, iar hemoragia în loc să se oprească devine tot mai abundentă.

O parte din sânge se duce pe gât, iar acesta va irita stomacul. Iată cum vei ajunge să ai stări de greaţă şi episoare cu vărsături.

Cum se procedează corect

Şi atunci, cum se procedează corect în astfel de situaţii? Nu e deloc dificil ce ai de făcut tu sau cel care trece printr-un astfel de episod neplăcut:

1. Se stă în picioare sau se ia loc pe scaun. 2. Capul se ţine uşor aplecat spre în faţă, aşa încât sângele curs să iasă pe nară şi să nu ajungă în stomac. 3. Sângerarea se opreşte apăsând câteva minute pe locul de unde aceasta vine (în această situaţie este vorba despre nas). Între trei şi şase minute ar trebui să apeşi pe locul sângerării.

După aceşti trei paşi simpli, poţi să-ţi continui activitatea.

Reguli de respectat după ce s-a oprit sângerarea

După ce ai reuşit să opreşti sângerarea trebuie să mai ai în vedere câteva reguli. Acestea trebuie respectat cu stricteţe:

Minimum, două-trei ore după acest episod, nu-ţi sufla nasul. Astfel, eviţi o nouă hemoragie.

. Nu te apleca.

De asemenea, este bine de ştiut că în aceste ore nu este indicat nici să te intinzi pe pat. Explicaţia: nasul trebuie să fie mai sus de nivelul inimii în acest interval ca să nu rişti să se repete episodul.