Ce semne ne indică faptul că avem copii anxioși?

Există semne evidente ale anxietății copiilor mici, cum ar fi fricile și fobiile excesive, dar există și semne mai subtile care indică un temperament anxios și sensibil, potrivit psiholoagei și consilierei de dezvoltare personala, Simona Ioniță.

„Mulți copii au probleme de anxietate, care se manifestă în diferite moduri. De la copiii mici la adolescenți, anxietatea de separare și alte comportamente anxioase nu sunt neobișnuite.

Pe măsură ce cresc, copiii vor începe să vadă că lucrurile pot fi imprevizibile.

image

Semnele anxietății la copil pot fi subtile. Foto: Shutterstock. 

Temeri și fobii

Cele mai frecvente temeri ale copiilor mici sunt centrate pe câteva teme de bază: insecte, păsări și animale; umbre și întuneric; monștri și creaturi imaginare, frica de baie, de a se spăla pe cap.

 Rigiditate în rutină

Toți copiii mici iubesc rutina și structura, dar copiii anxioși nu pot supraviețui fără ea! Copiii anxioși trebuie să-și planifice ziua într-un mod foarte previzibil.

Sensibilitate la zgomote

Copiii mici anxioși sunt mai susceptibili de a avea sensibilități crescute. Adesea sunt mai uimiți de zgomotele din mediul lor. S-ar putea să le fie frică de sunete puternice, cum ar fi aspiratorul, uscătorul de păr.

Nu le place să-și murdărească mâinile

Unii copii anxioși sunt foarte preocupați să  nu se murdărească – în special pe mâini. Copiii anxioși evită adesea jocul dezordonat. Ei vor insista adesea să se spele pe mâini atunci când mâinile sunt murdare.

Sunt pretențioși la mâncare

Este mai puțin probabil ca ei să încerce alimente noi.

Își urmăresc părinții din cameră în cameră

Copilul anxios este umbra unui părinte. Orice tip de separare este un motiv de panică pentru copilul anxios.

Sunt suspicioși față de persoanele străine

Orice față nouă – oricât de prietenoasă ar fi – poate declanșa o stare de anxietate. Copiii anxioși îi pot vedea pe cei din afară ca pe o amenințare pentru supraviețuirea lor. În cele mai multe cazuri, ei se vor calma atunci când străinul se retrage.

Frica de străini este foarte comună” mai scrie pe blogul său, psiholoaga Simona Ioniță.

Sursa: www.psihologsimonaionita.ro