Ce schimbări mici pot avea un impact deosebit asupra sănătății tale?

image

Din dorința de a fi mai sănătoși, ne imaginăm că trebuie să facem schimbări majore în stilul de viață. În realitate, o stare de bine se cultivă zilnic prin mici gesturi care, practicate cu regularitate, pot contribui semnificativ la sănătatea fizică și mintală. Iată câteva schimbări care pot avea un impact deosebit asupra sănătății.

Bea mai multă apă

O cantitate suficientă de apă pentru corpul tău îl va ajuta să funcționeze mai bine. Apa contribuie la stimularea ratei metabolice așa cum arată un studiu apărut în International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders.

De asemenea, calitatea apei este și ea importantă. Dacă folosești un filtru apa robinet, poți elimina din impurități și îmbunătăți gustul apei. Astfel, hidratarea este mai plăcută și mai sănătoasă.

Începe-ți ziua cu un pahar de apă, apoi continuă să te hidratezi de-a lungul zilei. Ține la îndemână o sticlă de apă refolosibilă și bea când îți este sete.

Dormi suficient

Un somn de calitate este esențial pentru sănătate. Așa cum arată un studiu publicat în Healthcare Basel, în medie 10% din populația UE are probleme cu somnul, iar în România aproximativ 77% dintre oameni dorm minimum șapte ore pe noapte.

Lipsa somnului suficient și de calitate este un factor în bolile metabolice și funcțiile sistemului nervos. Fiecare are nevoile sale de somn, însă un adult ar trebui să doarmă 7-9 ore. Iată câteva recomandări pentru a te odihni mai bine:

● Evită ecranele cu 2-3 ore înainte de culcare;

● Ia masa cu 3-4 ore înainte de a te culca;

● Bea un ceai de tei sau lavandă pentru relaxarea organismului;

● Fă un duș cald sau o baie înainte de culcare;

● Citește sau ascultă muzică relaxantă;

● Meditează 5-10 minute sau fă câteva exerciții de yoga.

Lucrează-ți musculatura

Lucrarea musculaturii înseamnă mai mult decât a avea pătrățele pe abdomen. Ridicarea de greutăți și dezvoltarea musculaturii contribuie la creșterea ratei metabolice. O musculatură mai lucrată te va ajuta să arzi mai multe calorii în timpul sportului și al repausului.

De asemenea, ridicarea de greutăți contribuie la starea generală de sănătate, la buna funcționare a creierului și reduce riscul de căderi. Bineînțeles că nu trebuie să treci în extreme, să mergi la sala de forță 1-2 ore pe zi! Este suficient să faci 2-3 antrenamente de 30 de minute fiecare pe săptămână pentru a te bucura de beneficiile pentru sănătate. Iată alte sfaturi utile dacă vrei să faci mai multă mișcare:

● Lasă liftul și mergi pe scări;

● Ieși la o plimbare de 5-10 minute după masă;

● Fă câteva întinderi în pauzele de la locul de muncă.

Ai grijă la obiceiurile alimentare și fă alegeri inteligente

Alimentația joacă și ea un rol vital pentru sănătate. Evită, pe cât posibil, gustările dulci sau sărate din comerț. Acestea conțin cantități mari de zahăr, sare și grăsimi saturate, însă sunt sărace în nutrienți. Dedică timp pentru a lua masa gătită, în tihnă. Mestecă bine mâncarea și fii atent la ce consumi.

Un alt mod simplu să ai grijă de sănătate este să elimini băuturile dulci. Sucurile de fructe, băuturile carbogazoase, cafeaua sau ceaiul îndulcit din comerț au cantități mari de zahăr și calorii. Ca alternativă, poți bea cafea/ceai neîndulcit și apă în care ai pus câteva picături de suc de lămâie sau portocală.

Fii recunoscător

Practicarea recunoștinței pentru lucrurile pe care le ai este un mod surprinzător de simplu de a avea o stare de bine și de a-ți influența pozitiv creierul. Notarea într-un jurnal a lucrurilor pentru care ești recunoscător ajută la reducerea stresului, îmbunătățește calitatea somnului și sprijină buna funcționare a sistemului imunitar.

Prin cultivarea unei practici de recunoștință, reduci din producția hormonilor stresului și îți cultivi reziliența față de problemele de zi cu zi. În plus, starea de bine pe care o obții atunci când ești recunoscător pentru toate lucrurile bune din viața ta (sănătate, familie, prieteni, hobbyuri etc.) te ajută să te ții de obiceiuri benefice precum o alimentație echilibrată sau un plan de exerciții fizice.

Drumul spre o sănătate mai bună nu este, întotdeauna, presărat cu schimbări majore ale stilului de viață. Acordă atenție hidratării și nevoilor corpului tău, introdu în fiecare zi o legumă nouă în alimentație și fii recunoscător pentru ceea ce ai. Acestea sunt doar câteva schimbări mici care în timp vor avea efecte deosebite asupra sănătății tale fizice și mintale.

Surse:

Changes in abdominal subcutaneous fat water content with rapid weight loss and long-term weight maintenance in abdominally obese men and women, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12833111/

Chronic Insomnia Disorder across Europe: Expert Opinion on Challenges and Opportunities to Improve Care, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10001099/

The Most and Least Well Rested European Countries, https://www.datawrapper.de/_/2ySKQ/

Resistance training is medicine: effects of strength training on health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22777332/

14 Benefits of Strength Training, https://www.healthline.com/health/fitness/benefits-of-strength-training

Practicing Gratitude, https://newsinhealth.nih.gov/2019/03/practicing-gratitude

Gratitude influences sleep through the mechanism of pre-sleep cognitions, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19073292/

A pilot randomized study of a gratitude journaling intervention on HRV and inflammatory biomarkers in Stage B heart failure patients, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4927423/

Sursa foto: Shutterstock