Medic: Ce beneficii surprinzătoare oferă congelarea pâinii

Într-o lume în care tehnicile de conservare a alimentelor evoluează constant, un doctor a dezvăluit un beneficiu surprinzător asociat cu congelarea pâinii.

Dr. Chintal Patel, cunoscută pentru sfaturile sale de sănătate pe contul său, dr. Chintals Kitchen, a împărtășit că prin congelarea pâinii se obține mai mult decât extinderea duratei de valabilitate și prevenirea apariției mucegaiului.

image

Pâinea congelată are un impact mai mic asupra glicemiei. Foto: Shutterstock

Potrivit dr. Patel, această practică poate, de asemenea, să îmbunătățească valoarea nutrițională a pâinii, afectând sănătatea intestinului și reducând indicele glicemic al acesteia.

Mai mult, dr. Patel explică faptul că principalul beneficiu al congelării și reîncălzirii sau prăjirii pâinii constă în transformarea amidonului din aceasta. „Congelarea pâinii peste noapte și apoi reîncălzirea sau prăjirea schimbă structura moleculară a amidonului din pâine într-un amidon mai rezistent,” afirmă ea. Amidonul rezistent este un tip de amidon care rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros. Acest proces hrănește bacteriile benefice din intestin, promovând un microbiom intestinal sănătos.

În plus, această modificare a compoziției amidonului rezultă într-o reducere semnificativă a indicelui glicemic (IG) al pâinii. Dr. Patel subliniază faptul că congelarea pâinii poate reduce IG-ul acesteia cu 30%, ceea ce înseamnă că provoacă o creștere mai lentă și mai mică a nivelului de glucoză din sânge după consum.

Acest aspect este deosebit de avantajos pentru persoanele care trebuie să gestioneze nivelurile ridicate de zahăr din sânge, cum este situația diabeticilor.

Medicul sugerează că beneficii similare pot fi obținute prin congelarea și reîncălzirea altor alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pastele și orezul. Procesul de răcire schimbă structura moleculară a amidonului din aceste alimente, făcându-l mai rezistent și benefic pentru sănătatea intestinului.

Deși congelarea pâinii poate părea neconvențională, potențialele beneficii pentru sănătate prezentate de dr. Patel oferă motive convingătoare pentru a lua în considerare această practică.

Sursa: Mirror