Ce este un demisexual și ce înseamnă acest tip de sexualitate?

Cuvântul „demisexual” a fost inventat în 2007 pe un forum numit The Asexual Visibility & Education Network (AVEN) de un utilizator numit Sonofzeal.

„În ceea ce privește asexualitatea, sunt „demisexual”, a scris el, descriind că „Experimentează atracție sexuală, dar extrem de rar și numai atunci când există deja o legătură emoțională profundă”. Ulterior, termenul a devenit mult mai popular, site-urile de întâlniri, inclusiv Tinder, Hinge și OK Cupid, oferind acest identificator utilizatorilor.

Ce înseamnă demisexual?

„Demisexualitatea este o orientare sexuală în care cineva simte atracție sexuală doar față de persoanele cu care are o legătură emoțională”, potrivit Centrului de resurse pentru demisexualitate. Prefixul „demi”, care înseamnă mic sau jumătate, înseamnă că o persoană demisexuală găsește că sexualitatea sa se află undeva între alosexualitate (simțirea atracției sexuale față de ceilalți) și asexualitate (simțirea lipsei de atracție sexuală față de ceilalți), spune AVEN.

image

Cunoașterea profundă a partenerului este esențială pentru demisexuali. Foto: Shutterstock

Oamenii care se consideră a fi demisexuali experimentează atracție sexuală, dar aproape întotdeauna se bazează pe existența unei legături emoționale intense cu o altă persoană. Deși s-ar putea să nu sune deosebit de neobișnuit, demisexualii nu se caracterizează pur și simplu prin nevoia să placă o persoană înainte de a se simți pregătiți să facă sex. Dacă te identifici  drept demisexual, ți-ar putea fi mai ușor să te simți atras de cineva cu care ai deja o prietenie stabilită.

Tipuri de sexualitate demisexuală

Panromantic demisexual. Persoanele care se identifică ca fiind demisexuale panromantice pot dezvolta sentimente romantice pentru indivizi cu orice identitate de gen și, de obicei, tind să simtă că genul partenerului lor nu le definește relația. La fel ca și alți demisexuali, totuși, nu vor dezvolta dorința sexuală pentru nimeni până când nu simt o legătură emoțională puternică cu ei.

Demisexual biromantic

Persoanele care sunt biromantice sunt atrase din punct de vedere romantic de mai mult de o identitate de gen. Indiferent de identitatea de gen a potențialului lor partener, demisexualii biromantici nu vor simți de obicei atracție sexuală față de ei imediat, ci numai după ce relația lor se solidifică.

Cum este asexualitatea față de demisexualitate?

Asexualitatea, cunoscută și sub denumirea de grey-a sau gray-as, este un termen larg care poate părea potrivit pentru cei care se văd ca fiind undeva în spectrul asexualității. „Asexualitatea gri poate fi greu de înțeles din cauza definiției sale largi”, explică Centrul de Resurse Demisexuale. „Cuprinde oameni care se identifică puternic cu asexualitatea, dar care nu simt că asexual este cuvântul cel mai corect pentru ei”.

Organizația afirmă, de asemenea, că „unii demisexuali consideră că demisexualitatea se află sub umbrela asexuată gri, deoarece implică simțirea atracției sexuale în circumstanțe specifice. Unii demisexuali se referă și la alte definiții ale asexualității gri, cum ar fi găsirea experiențelor de atracție sexuală confuze sau greu de realizat”. Unii oameni pot folosi ambele etichete dacă consideră că ambele se aplică experienței lor.

Demisexual vs. Pansexual: Care este diferența?

Persoanele pansexuale constată că pot simți atracție sexuală față de persoane de orice identitate de gen. (Persoanele bisexuale, pe de altă parte, pot simți atracție sexuală față de una sau mai multe identități de gen.) Demisexualii pot avea, sau nu, un gen preferat. Pentru cei demisexuali, cel mai important aspect al atracției sexuale este sentimentul profund al împărtășirii unei conexiuni emoționale reciproce.

Demisexual vs. Demiromantic: Care este diferența?

Oamenii care se identifică ca demiromantici vor dezvolta sentimente romantice pentru o altă persoană numai după ce se dezvoltă o conexiune emoțională puternică. Cu alte cuvinte, celor care sunt demisexuali le lipsește o atracție sexuală inițială, în timp ce celor care sunt demiromantici le lipsește o atracție romantică inițială. În timp ce unii oameni care se identifică ca demisexuali se consideră și ei înșiși demiromantici, este posibil să se identifice ca unul fără celălalt.

Demisexual vs Sapiosexual: Care este diferența?

Oamenii care se identifică ca sapiosexuali vor dezvolta sentimente sexuale pentru altul doar după ce acea persoană a demonstrat o inteligență ridicată. Spre deosebire de demisexuali, s-ar putea să nu aibă nevoie să se simtă conectați emoțional cu această persoană pentru a urmări o relație. Sapiosexualilor le lipsește atracția primară față de cei pe care nu-i percep drept inteligenți, în timp ce demis exualilor le lipsește atracția primară față de cei cu care încă nu s-au legat din punct de vedere emoțional.

Semne de demisexualitate

Este posibil ca persoanele demisexuale să nu aprecieze intimitatea fizică – cel puțin nu imediat.

Intimitatea fizică poate fi inconfortabilă și te poate face să te simți puțin anxios. Deși ți-ar putea plăcea să îmbrățișezi în mod platonic prietenii sau nu te deranjează să dai mâna cu colegii, atingerea care se simte mai sugestivă poate fi copleșitoare sau insuportabilă, cel puțin înainte de a dezvolta atracție sexuală pentru acea persoană.

Persoanele demisexuale ar putea crește simțindu-se diferite.

Cu mult înainte să te întrebi dacă ai putea fi demisexual, probabil te-ai simțit ca și cum viața ta sexuală ar fi diferită de cea a altor persoane. Încă din adolescență sau chiar mai devreme, ești conștient că nu simți atracția la fel ca alosexualii și poate te simți înstrăinat atunci când prietenii tăi vorbeau despre cât de sexy este cineva sau descriu viața lor de întâlnire și exploatările sexuale. Ai simțit că s-ar putea să-ți lipsească ceva sau că e ceva profund în neregulă cu tine

Dezvoltarea unei legături emoționale strânse este incredibil de importantă 

Încrederea, deschiderea și conexiunea emoțională sunt ceea ce te încântă cu adevărat. Te simți super când experimentezi intimitate emoțională cu o altă persoană și împărtășești povești personale. Acolo unde alți oameni ar putea simți un fior după ce s-au culcat cu altcineva, tu simți o zguduire de satisfacție după o noapte de conversație grozavă, personală.

Persoanele demisexuale se bucură de sex, dar numai în circumstanțe specifice.

În timp ce unele persoane din spectrul asexualității s-ar putea să nu se bucure sau să-și dorească să facă vreodată sex, demisexualii o fac, dar trebuie să fie în condițiile lor. Trebuie să se stabilească o legătură emoțională înainte ca dorința de a dormi cu o anumită persoană să se întâmple. Te-ai simți expus și inconfortabil, mai degrabă decât incitat dacă ai fi pus împreună chiar și cu cel mai atrăgător străin.

Persoanele demisexuale pot fi supranumite „frigide”

Cei care nu înțeleg cu adevărat demisexualitatea ți-ar putea contesta tendința ta de a arăta puțin interes pentru a te culca cu cineva. Ai încercat să explici că pur și simplu nu ești interesat de sex cu cineva cu care nu te simți conectat, dar este un concept străin pentru ei și presupun că ești doar nervos în legătură cu sexul.

Nu sunt puțini la număr

O persoană demisexuală poate fi, de asemenea, homosexuală, heterosexuală, bisexuală, pansexuală sau orice altă orientare și poate avea sau nu o preferință de gen când vine vorba de atracție sexuală sau romantică. Așa că, deși s-ar putea să simți că nu te încadrezi într-o cultură obsedată de sex, trebuie să știi că există mulți alți demisexuali acolo și chiar dacă nu sunt gălăgioși, sunt numeroși.

Un sondaj din 2022 realizat de Universitatea Georgetown a constatat că 3,2% dintre toți studenții din populația campusului s-au identificat drept asexuați. Și amintiți-vă, există chiar mai mulți oameni demisexuali decât asexuați.

Persoanele demisexuale nu se mulțumesc cu o „cultură de conectare online”

În timp ce prietenii tăi simt că o noapte de ieșire nu este completă fără o sesiune la bar tu ai fi perfect fericit doar să te relaxezi într-un colț liniștit și să vorbești cu prietenii sau să cunoaști un străin ciudat, fără niciun interes ca ceva să progreseze dincolo de o strângere de mână.

Unii oameni demisexuali sunt în căutarea unei relații

Nu înseamnă că nu ești atras de ceilalți sau interesat de relațiile sexuale și, deși s-ar putea să fii trezit de atingerea fizică, nu vei fi pe deplin excitat doar de fizic. Elementul emoțional este esențial pentru a simți un adevărat sentiment de conexiune și dorință sexuală.

Un demisexual explică „M-am retras mereu și m-am retras rapid din socializare de teamă să nu fiu presat să fac ceva romantic sau sexual cu ceilalți, dar imediat ce am ajuns acasă și în propriul meu dormitor m-am trezit tânjind după o relație cu cineva... totusi, anxietatea severă pe care o simțeam ori de câte ori cineva și-a exprimat vreun interes romantic pentru mine m-a împiedicat să mă întâlnesc cu cineva sau chiar să flirtez."

Persoanele demisexuale nu sunt conduse de dorința sexuală

S-ar putea să te simți nedumerit de cât timp și efort petrec alții în căutarea sexului. Pur și simplu nu este la fel de important pentru tine și nu este o considerație majoră în modul în care îți trăiești viața.

„În general, simt că nu sunt la fel de încântat din punct de vedere sexual îmbrăcat ca restul lumii și rareori simt atracție sexuală față de cineva", a scris o femeie de 23 de ani pe un forum Reddit dedicat subiectelor despre demisexualitate. „Când simt atracție, este după ce ajung să-i cunosc și descopăr că mă prețuiesc pentru inteligența mea sau pentru un alt atribut personal.”

Persoanele demisexuale nu apreciază, de obicei, aspectul tulburător

Când prietenii tăi vorbesc despre cât de bine arată o persoană, de obicei nu participă. E ca și cum conceptul ți-ar fi cu totul străin. A judeca o persoană numai după aspectul său sau după profilul său de întâlniri online, fără să fi vorbit măcar cu ea, nu îți vine de la sine și nu este distractiv pentru tine.

Persoanele demisexuale au o viață sexuală sănătoasă

Doar pentru că nu simți atracție sexuală față de alți oameni la fel de ușor ca alosexualii, nu înseamnă că nu îți place eliberarea sexuală regulată sau fanteziile. Pentru o mulțime de persoane demisexuale (mai ales dacă sunt singure), gratificarea sexuală vine din masturbare.

Sexul înseamnă conectarea pentru mulți demisexuali

Când faci sex cu altcineva, esti în căutarea unei legături emoționale mai profunde. Atingerea fizică servește ca metodă de conectare și de a înțelege și aprecia mai bine partenerul, pe lângă faptul că aduce satisfacție și plăcere.

13. Este posibil ca unii demisexuali să nu răspundă la conversații încărcate sexual.

Prietenii tăi se pot bucura de conversații sugestive cu străini la bar, sau prin Tinder. Dar flirtul intens sau trimiterea de mesaje și fotografii sugestive nu te atrage, deoarece trebuie să te simți legat emoțional înainte de a dori pe cineva.

Unii demisexuali se simt atrași de prietenii lor.

Unele dintre cele mai serioase relații pe care le au  demisexualii au început ca prietenii platonice, în care ați ajuns să cunoașteți profund o altă persoană înainte de a trece la iubire.

15. Persoanele demisexuale pot avea fantezii sexuale sau se pot bucura de ficțiune erotică.

Demisexualii pot avea vieți condimentate cu fantezii sexuale foarte active, indiferent dacă asta înseamnă să se bucure de povești erotice, să vizioneze porno sau să-și creeze propriile fantezii mentale.

Dacă eticheta demisexuală nu ți se pare deloc potrivită, s-ar putea să te simțiți mai confortabil cu unul dintre următorii termeni, toți care se referă la persoane ce experimentează doar atracție sexuală uneori sau în anumite circumstanțe.

·     Asexual

·     Gray-a

·     Semisexual

Sursa: BestLife