Ce arată mirosul tău corporal despre sănătatea ta

Cercetările arată că ar putea exista până la 70 de tipuri de bacterii, doar în buricul tău.

femeie miros shutter jpg

Mirosul neplăcut nu înseamnă mereu, o igienă deficitară, ci poate fi semnul unor boli. Foto: Shutterstock

Săpunul și apa pot fi tot ce ai nevoie ca să ții mirosul la distanță, dar el paote fi, de asemenea, un semn al unei infecții. Iată ce poate comunica mirosul corporal din diverse părți ale corpului!

Urechi

Ceara din urechi este normală. Dar dacă începe să miroasă sau vezi scurgeri, ar putea fi un semn al unei infecții sau al unui corp strain care a pătruns în ureche. Acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor.

Respiraţie urât mirositoare

Saliva ajută la eliminarea bacteriilor care provoacă mirosuri, de aceea, respirația ta poate mirosi urât atunci când îți este foame sau esti deshidratat. Asta pentru că mestecatul semnalează organismului să producă saliva. A nu bea suficientă apă încetinește procesul. Alimente precum usturoiul și ceapa pot duce și la respirație urât mirositoare.

Modificările respirației pot fi un simptom al mai multor afecțiuni de sănătate. Acestea includ infecțiile sinusurilor, bolile gingiilor și refluxul acid. Sindromul Sjogren, o boală autoimună, atacă glandele care produc lacrimile și saliva. Mirosul depinde și de problema medicală. De exemplu, boala gingiilor numită paradontoză poate emite un miros metalic, în timp ce diabetul poate face ca respirația să aibă un miros fructat.

Fecale

Sunt în mod natural mirositoare din cauza bacteriilor și compușilor specifici conținuți. Dar dacă miroase mai rău decât de obicei și vine cu alte simptome precum diaree, crampe abdominale sau greață, ar putea fi un semn al unei infecții. Anumite bacterii, virusuri și paraziți pot duce la apariția mirosului. Giardioza este data de parazitul giardia, care se găsește de obicei în apa și alimente netratate, provoacă scaun faorte urât mirositor.

Axile

Exercițiile fizice, nervozitatea și pur și simplu căldura pot duce la transpirație. Transpirația în sine nu are miros, dar atunci când se amestecă cu bacteriile de pe piele, devine mirositoare. Un antiperspirant, care controlează transpirația, rezolvă de obicei problema. La fel și deodorantul, care ajută cu mirosul. Unele produse fără prescripție medicală au ambele efecte. Antiperspirantele prescrise pot fi, de asemenea, o opțiune.

Urină

Este un amestec de apă și reziduuri rămase din rinichi și, fiind în mare parte apă are puțin sau deloc miros. Dar dacă simți adesea miros de amoniac, acesta este un semn că trebuie să bei mai multă apă. Anumite alimente, cum ar fi sparanghelul, pot schimba mirosul de urinei. La fel și suplimentele alimentare. Adăugarea de apă și alte lichide fără cofeină ar trebui să fie suficientă pentru a te readuce pe drumul cel bun.

O infecție a tractului urinar, inflamația vezicii urinare și diabetul de tip 2 necontrolat pot declanșa mirosuri neobișnuite. La fel și tulburările metabolice, cetoacidoza diabetică (o complicație a diabetului) și fistulele vezicii gastro-intestinale.

Zona pubiană

Unii oameni transpiră mult în zona inghinală. Acolo se întâlnesc coapsele și abdomenul inferior. Testiculele se pot freca de piele și pot declanșa transpirația. Asta poate duce la mirosul corporal.

Penis

Dacă ești necircumcis, celulele moarte ale pielii și fluidele se pot acumula în prepuț. Această acumulare devine o substanță mirositoare, asemănătoare brânzei, numită smegmă. Spălarea penisului în fiecare zi poate împiedica acest lucru să se întâmple. Infecțiile urinare pot provoca, de asemenea, mirosuri.

Picioare

Transpirația abundentă și purtarea acelorași pantofi în fiecare zi poate duce la miros neplăcut al picioarelor. Spălarea lor cu săpun antibacterian și uscarea completă poate ajuta. Puteți, de asemenea, să presari pudră absorbantă sau să folosești un antiperspirant pe picioare. Înmuierea picioarelor în oțet sau săruri Epsom ajută, de asemenea. De asemenea, este important să oferi pantofilor șansa de a se usca. Pulverizarea acestora cu un dezinfectant ucide bacteriile care provoacă mirosul neplăcut.

Miros vaginal

Vaginul tău are un miros unic. Sexul, menstruația sau transpirația le pot schimba pentru scurt timp. Igiena precară sau un tampon neschimbat la timp pot schimba mirosul

Când apare un miros de pește care nu va dispărea ar putea fi un semn de infecție sau o altă afecțiune, mai ales dacă vine cu mâncărime, arsuri sau scurgeri. Vaginoza bacteriană, cauzată de prea multe bacterii normale, este cel mai frecvent motiv. Tricomoniaza, infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) provoacă, de asemenea, mirosuri neplăcute. Alte boli, cum ar fi chlamydia și gonoreea, de obicei nu dau miros. Deși mai puțin frecvent, cancerul de col uterin sau vaginal poate modifica și mirosul vaginului.

Sursa: WebMd